Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Korrupsjonsetterforskere fra Uganda i Norge

To korrupsjonsetterforskere fra Uganda er i all stillhet kommet til Norge for å se nærmere på korrupsjonsanklagene mot Veidekke. De arbeider tett sammen med Økokrim, som har ansvar for opplegget rundt besøket. - Vi blir ut uken, dersom det ikke er nødvendig med mer tid, sier delegasjonens leder, Susan Bisharira, til NorWatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
To korrupsjonsetterforskere fra Uganda er i all stillhet kommet til Norge for å se nærmere på korrupsjonsanklagene mot Veidekke. De arbeider tett sammen med Økokrim, som har ansvar for opplegget rundt besøket. - Vi blir ut uken, dersom det ikke er nødvendig med mer tid, sier delegasjonens leder, Susan Bisharira, til NorWatch.


Pia A. Gaarder
Norwatch

For første gang etterforskes et norsk selskap av et u-land for korrupsjon, og for første gang har to korrupsjonsjegere fra et land i den tredje verden kommet til Norge for å etterforske et norsk selskap.

Veidekke ble i fjor vår trukket inn i en internasjonal korrupsjonsskandale av dimensjoner. Veidekkes tidligere datterselskap Nor-Icil hadde i 1999 bestukket Ugandas tidligere energiminister Richard Kaijuka med 10.000 dollar, og Veidekke fikk knapt et år senere operatøransvar for å bygge Bujagali-kraftverket. Kontrakten på en milliard kroner var den største for Veidekke noensinne.

Korrupsjonsavsløringene førte umiddelbart til at Verdensbanken stanset behandlingen av finansieringen av Bujagali-kraftverket, inntil korrupsjonsanklagene var nærmere avklart. Prosjektet er siden den gang stilt i bero, og etterforskes i dag av Økokrim, ugandiske myndigheter og av Verdensbanken.

Hindringer?
Etter at lederen for den statlige etterforskningen av saken i Uganda, Jotham Tumwesigye, sa til ugandisk presse og NorWatch i november at han ble forhindret fra å etterforske saken i Norge, ble det fart på sakene.

I desember sa Økokrim ja til å effektuere rettsanmodningen som kom fra Uganda, og søndag landet representantene for Det ugandiske generalinspektoratet (IGG - Inspector General of Government) på Gardermoen.

Besøket er arrangert av Økokrim, og den ugandiske honorærkonsulen i Oslo, Jakob Storaas, hadde overhode ikke kjennskap til saken.

Økokrim likte tydeligvis ikke at norgesbesøket til de to korrupsjonsetterforskerne ble gjort kjent. Etter først å ha lagt seg på en linje med total hemmelighold av alle praktiske detaljer rundt oppholdet, fikk NorWatch snakke på telefon med lederen for den ugandiske delegasjonen, Susan Bisharira, mens hun satt på Økokrims kontorer i Oslo.

Samarbeid
Hva slags samarbeid har dere møtt fra norsk side?

- Vi er svært fornøyd med samarbeidet med Økokrim, og får all den hjelp vi har behov for. De hjelper oss med å samle nødvendig informasjon, med dokumenttilgang og intervjuer, sier Bisharira.

Hun kan ikke gi noen detaljerte opplysninger om etterforskningen eller hvem de skal møte i Norge.

I desember uttalte lederen for Det ugandiske generalinspektoratet, Jotham Tumwesigye, at de hadde vanskeligheter med å komme til Norge. Man fikk inntrykk av at noen ville forhindre ham fra å komme. Hva har skjedd i mellomtiden?

-  Han uttalte aldri at noen ville forhindre ham fra å komme og etterforske saken i Norge. Vanskelighetene skyldes at det ikke finnes noen bilateral avtale mellom Norge og Uganda. Vi måtte derfor følge prosedyrer som tok tid, men deretter løste problemet seg, forteller Bisharira.

Myndighet
Hva slags myndighet har Ugandas generalinspektorat i etterforskningen?

IGG har myndighet til å etterforske korrupsjonsanklagene, og deretter bestemme om saken skal gå videre til rettsapparatet eller om det skal ilegges disiplinære tiltak etter ugandisk lov, forteller Bisharira.

Hun mener at det ikke er mulig å komme med mer informasjon om etterforskningen, og vil derfor ikke bli kontaktet igjen før avreise.

All etterforskning som de to ugandiske IGG-representantene gjør i Norge, blir foretatt sammen med Økokrim.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!