Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Internasjonal støtte til thailandske arbeidere

Konfeksjonsarbeiderne ved Bed and Bath Prestige i Bangkok fortsetter protesten, og får nå støtte fra Det internasjonale tekstilarbeiderforbundet, ITGLWF. Myndighetene i Thailand er på gli, og vil betale arbeiderne en kompensasjon som tilsvarer 30 dagers minstelønn.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Konfeksjonsarbeiderne ved Bed and Bath Prestige i Bangkok fortsetter protesten, og får nå støtte fra Det internasjonale tekstilarbeiderforbundet, ITGLWF. Myndighetene i Thailand er på gli, og vil betale arbeiderne en kompensasjon som tilsvarer 30 dagers minstelønn.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Da NorWatch i november besøkte konfeksjonsarbeiderne ved Bed and Bath Prestige, hadde de ligget tre uker i protest utenfor Arbeidsdepartementet i Bangkok. 890 arbeider sto uten arbeid etter at de thailandske eierne uten forvarsel la ned driften, og lot arbeiderne stå igjen på gaten uten verken å betale lønnen de hadde til gode eller en lovpåbudt kompensasjon for nedleggelsen.

Gjennom den amerikanske agenten Haddad Apparel Group hadde Bed and Bath produsert barne- og sportsklær for internasjonale merker som Nike, Adidas, Levi's, Reebok og Fila. Etter at arbeiderne fant en stengt fabrikksport, er de uholdbare arbeidsforholdene ved fabrikken kommet frem. Nå går protesten inn i sin fjerde måned, og arbeiderne fortsetter å campe utenfor departementet. Deres mål har hele tiden vært å stille både myndigheter og de store internasjonale merkevareselskapene til ansvar.

Gir etter
Og noe er i ferd med å skje. Etter stort press besluttet det thailandske Arbeidsdepartementet 17. januar å utbetale arbeiderne en ekstraordinær hjelpepakke som tilsvarer 30 dagers minstelønn, det vil si 4800 baht eller rundt 960 kroner. Dette er på langt nær det arbeiderne har krav på, og de fortsetter derfor protesten.

Den 21. januar sendte på sin side det internasjonale tekstilarbeiderforbundet ITGLWF (International Textile Garment and Leather Workers' Federation) ut en pressemelding om situasjonen til Bed and Bath arbeiderne.

Forbundet oppfordrer merkevareselskapene som tidligere hadde god fortjeneste av forholdet til fabrikken og dens arbeidsstyrke, til å ikke overlate arbeiderne til seg selv. Merkevareselskapene må derimot bidra økonomisk slik at arbeiderne får utbetalt det de har til gode. Også agenten Haddad Apparel må bidra til å finne en løsning, ifølge ITGLWF.

Tekstilarbeiderforbundet pålegger dermed i praksis de store internasjonale merkevareselskapene et konkret ansvar overfor arbeids- og lønnssituasjonen til arbeiderne som jobber for deres underleverandører.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!