Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet i seks av ti verstinger

Oljefondet har invester til sammen nær fem og en halv milliard kroner i hele seks av selskapene på ”Multinational Monitor’s 10 Worst Corporations” for 2002.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondet har invester til sammen nær fem og en halv milliard kroner i hele seks av selskapene på ”Multinational Monitor’s 10 Worst Corporations” for 2002.


Av David Stenerud
Norwatch

Den velrenommerte amerikanske organisasjonen Mulitinational Monitor har hvert år siden 1988 publisert en liste over verdens ti verste selskaper. Korrupsjon, svindel, miljøødeleggelse og brudd på menneskerettigheter er blant kriteriene for å havne på listen.

Årets ”Multinational Monitor’s 10 Worst Corporations” inneholder følgende navn: Arthur Andersen (Enron), British American Tobacco (BAT), Caterpillar, Citigroup, DynCorp, M&M/Mars, Procter & Gamble, Schering Plough, Shell og Wyeth.

Det norske petroleumsfondet (Oljefondet) har, ifølge Norges Banks årsrapport fra mars 2002, investert nærmere fem og en halv milliard kroner i til sammen seks av disse selskapene. Her er verstingene, med utdrag fra Mulitinational Monitor’s ankepunkter mot dem: 

British American Tobacco (Oljefondet investert kr. 261 408 796)
… kjører et verdensomspennende program som skal være designet for å hindre røyking blant ungdom. Programmet gjør det imidlertid i realiteten mer attraktivt for unge å røyke, ved at det proklameres at røyking er en voksen-greie. Selskapet fortsetter å benekte at passiv røyking er skadelig, og motarbeider aktivt Verdens Helseorganisasjons (WHO) forsøk på å få i stand en konvensjon for tobakkskontroll.

Caterpillar (Oljefondet investert kr. 116 127 011)
… selger bulldosere til det israelske forsvaret. Kjøretøyene blir brukt til å rasere palestinske hjem og bygninger. Israelerne har ødelagt over 7000 palestinske hjem siden okkupasjonen i 1967; 30 000 mennesker har blitt husløse.

Citigroup (Oljefondet investert kr.1 880 219 067)
… var dypt involvert i Enron-skandalen og andre finansielle misforhold. Selskapet er også engasjert i grov lånehai-virksomhet gjennom sitt nylig tilegnede datterselskap The Associates. Citigroup betalte 215 millioner dollar for å unngå anklage fra den amerikanske føderale handelskommisjonen om at The Associates har drevet med systematisk og omfattende uhedelig og menneskelig forulempende (”deceptive and abusive”) utlånspraksis.

Procter & Gamble (Oljefondet investert kr. 679 958 294)
… produserer Folger kaffe og har nektet å ta steg for å avhjelpe situasjonen for kaffebønder i Afrika og Sentral-Amerika som nå, på grunn av ektremt lave råvarepriser, lever på sultegrensen.

Schering Plough (Oljefondet investert kr. 359 567 253)
… har vært involvert i en serie skandaler, og etterforskes for prissamarbeid og for ompakking av gamle medisiner. Selskapet skal også gjentatte ganger ha unnlatt å ordne opp i problemer med produksjon av dusinvis av medisiner ved fire av selskapets fasiliteter i New Jersey og Puerto Rico. Schering Plough betalte i fjor det amerikanske Food and Drug Administration rekordsummen 500 millioner dollar for å inngå forlik i saken.

Shell Oil (Oljefondet investert kr. 15 320 370 i Shell Canada og 2 106 956 638 i Shell Transport)
… fortsetter sin virksomhet som en av verdens største miljøsyndere, samtidig som selskapet markedsfører seg selv som et solsialt og miljømessig ansvarlig selskap.

En positiv note til slutt; Oljefondet var enda kraftigere involvert i fjorårets ti verstinger fra Mulitinational Monitor: Da hadde Oljefondet investert bortimot 6 milliarder kroner i til sammen åtte av de ti verste selskapene i verden: Abbott, Bayer, Coca-Cola, ExxonMobil, Phillip Morris, Sara Lee, Southern og Wal-Mart.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!