Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ugandere får avhøre i Norge

Økokrim har gitt ombudsmann Jotham Tumwesigye, som leder den statlige etterforskningen av Bujagali-saken, tillatelse til å foreta vitneavhør i Norge. - Jeg er glad for at det endelig har løsnet, sier ombudsmannen til NorWatch. Han regner med å være i Norge i januar.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Økokrim har gitt ombudsmann Jotham Tumwesigye, som leder den statlige etterforskningen av Bujagali-saken, tillatelse til å foreta vitneavhør i Norge. - Jeg er glad for at det endelig har løsnet, sier ombudsmannen til NorWatch. Han regner med å være i Norge i januar.


Av David Stenerud
Norwatch

I vår ble det avdekket at Veidekkes tidligere datterselskap Nor-Icil hadde bestukket Ugandas tidligere energiminister Richard Kaijuka med 10 000 dollar i 1999. Veidekke fikk senere operatøransvaret for det gigantiske damprosjektet Bujagali, som Kaijuka hadde bidratt til å gi politisk klarsignal til.

I september annonserte Veidekke at selskapet nedprioriterer Bujagali-prosjektet inntil videre: Korrupsjonssaken har stoppet fremdriften i milliardprosjektet fullstendig og investeringen har blitt et pengesluk. Veidekke har lagt ned Uganda-kontoret og ønsker nå å allokere ressursene andre steder, går det frem av kommentarene til selskapets andre kvartalsrapport i år.

Endelig!
Samtidig har ombudsmann Jotham Tumwesigye siden 31. juli forsøkt å få tillatelse fra norske myndigheter til å intervjue vitner i Norge. - Norske myndigheter hindrer meg i å gjøre jobben min, klaget Tumwesigye til NorWatch i november.

Nå har Økokrim endelig åpnet dørene for ombudsmannen (Inspector General of Government - IGG). - Jeg har fått et brev fra Økokrim hvor de skriver at de er glade for å informere meg om at de er enig i min forespørsel.

Politiavhør?
Det er litt uklart hvorvidt Ombudsmannen har fått tillatelse til å foreta politiavhør eller bare rettslige intervjuer. Selv forstår han det slik, at hvis det er snakk om politiavhør, så ønsker Økokrim å gjøre det for ham.

Økokrim er overfor NorWatch svært ordknapp og bidrar ikke til verken å bekrefte eller avkrefte Tumwesigyes forståelse av saken. På direkte spørsmål om hva slags fullmakter ugandiske tjenemenn får i Norge, tar førstestatsadvokat Lars Stoltenberg ved Økokrim lang betenkningstid, før han svarer:
- Vi har mottatt rettsanmodningen fra ugandiske myndigheter og vi vil effektuere denne rettsanmodningen.

Og;

- Utover dét har jeg ingen kommentar til etterforskningen.

Ikke mistenkte
I en artikkel i New Vision/All Africa Global Media datert 14. desember fortelles det at det vil bli foretatt avhør av mistenkte i Norge. Disse opplysningene avviser ombudsmann Jotham Tumwesigye:

- Det er ingen mistenkte i Norge. Bortsett fra tidligere energiminister Richard Kaijuka, er den eneste mistenkte Nor-Icils tidligere administrerende direktør Paul Hinks. Og han ser ut til å være forsvunnet, fastslår den statlige etterforskningslederen.

Tumwesigye og hans menn ønsker å intervjue toppledelsen i Veidekke for å forsøke å danne seg et klarere bilde av hva som har skjedd.

Uganderne regner med å komme til Norge tidlig i januar.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!