Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ugandere får avhøre i Norge

Økokrim har gitt ombudsmann Jotham Tumwesigye, som leder den statlige etterforskningen av Bujagali-saken, tillatelse til å foreta vitneavhør i Norge. - Jeg er glad for at det endelig har løsnet, sier ombudsmannen til NorWatch. Han regner med å være i Norge i januar.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Økokrim har gitt ombudsmann Jotham Tumwesigye, som leder den statlige etterforskningen av Bujagali-saken, tillatelse til å foreta vitneavhør i Norge. - Jeg er glad for at det endelig har løsnet, sier ombudsmannen til NorWatch. Han regner med å være i Norge i januar.


Av David Stenerud
Norwatch

I vår ble det avdekket at Veidekkes tidligere datterselskap Nor-Icil hadde bestukket Ugandas tidligere energiminister Richard Kaijuka med 10 000 dollar i 1999. Veidekke fikk senere operatøransvaret for det gigantiske damprosjektet Bujagali, som Kaijuka hadde bidratt til å gi politisk klarsignal til.

I september annonserte Veidekke at selskapet nedprioriterer Bujagali-prosjektet inntil videre: Korrupsjonssaken har stoppet fremdriften i milliardprosjektet fullstendig og investeringen har blitt et pengesluk. Veidekke har lagt ned Uganda-kontoret og ønsker nå å allokere ressursene andre steder, går det frem av kommentarene til selskapets andre kvartalsrapport i år.

Endelig!
Samtidig har ombudsmann Jotham Tumwesigye siden 31. juli forsøkt å få tillatelse fra norske myndigheter til å intervjue vitner i Norge. - Norske myndigheter hindrer meg i å gjøre jobben min, klaget Tumwesigye til NorWatch i november.

Nå har Økokrim endelig åpnet dørene for ombudsmannen (Inspector General of Government - IGG). - Jeg har fått et brev fra Økokrim hvor de skriver at de er glade for å informere meg om at de er enig i min forespørsel.

Politiavhør?
Det er litt uklart hvorvidt Ombudsmannen har fått tillatelse til å foreta politiavhør eller bare rettslige intervjuer. Selv forstår han det slik, at hvis det er snakk om politiavhør, så ønsker Økokrim å gjøre det for ham.

Økokrim er overfor NorWatch svært ordknapp og bidrar ikke til verken å bekrefte eller avkrefte Tumwesigyes forståelse av saken. På direkte spørsmål om hva slags fullmakter ugandiske tjenemenn får i Norge, tar førstestatsadvokat Lars Stoltenberg ved Økokrim lang betenkningstid, før han svarer:
- Vi har mottatt rettsanmodningen fra ugandiske myndigheter og vi vil effektuere denne rettsanmodningen.

Og;

- Utover dét har jeg ingen kommentar til etterforskningen.

Ikke mistenkte
I en artikkel i New Vision/All Africa Global Media datert 14. desember fortelles det at det vil bli foretatt avhør av mistenkte i Norge. Disse opplysningene avviser ombudsmann Jotham Tumwesigye:

- Det er ingen mistenkte i Norge. Bortsett fra tidligere energiminister Richard Kaijuka, er den eneste mistenkte Nor-Icils tidligere administrerende direktør Paul Hinks. Og han ser ut til å være forsvunnet, fastslår den statlige etterforskningslederen.

Tumwesigye og hans menn ønsker å intervjue toppledelsen i Veidekke for å forsøke å danne seg et klarere bilde av hva som har skjedd.

Uganderne regner med å komme til Norge tidlig i januar.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!