Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hydro storprodusent av terrorvåpen

Norsk Hydro er blant verdens største produsenter av teknisk ammoniumnitrat, som er hovedbestanddel i sprengstoffet ANFO. Stoffet har blitt brukt i alvorlige terroranslag de siste årene, sist på Bali i oktober.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norsk Hydro er blant verdens største produsenter av teknisk ammoniumnitrat, som er hovedbestanddel i sprengstoffet ANFO. Stoffet har blitt brukt i alvorlige terroranslag de siste årene, sist på Bali i oktober.

Norsk Hydro produserer såkalt teknisk ammoniumnitrat til bruk i gruvedrift i flere land, deriblant ved Hydro Agri i Köping i Sverige. Det svenske overvåkningsorganet SwedWatch avdekker nå distribusjonsforhold helt uten kontroll:

1. Sprengstofforbindelsen blir solgt ut av Sverige uten annen eksportklassifisering enn ”ammoniumnitrat”, altså på samme varenummer som det mer porøse ammonuimnitratet som brukes som gjødsel. 

2. Teknisk ammoniumnitrat klassifiseres ikke som flerbruksprodukt, selv om det beviselig har blitt brukt til å sprenge mennesker i filler i tillegg til ordinær gruvedrift. Produsentene behøver dermed ikke skrive sluttbrukeravtale med kjøpere av teknisk ammoniumnitrat.

3. Et land som Indonesia, hvor 184 mennesker ble drept av en ANFO-bombe på Bali 12. oktober i år, har ingen interne handelsbergrensninger på ammoniumnitrat.

Norsk Hydro produserte teknisk ammoniumnitrat på Rjukan frem til omkring 1990. I dag eksporterer Norge bare svært små mengder av stoffet, trolig kun testpartier. Heller ikke i norsk eksportstatistikk går det frem hvorvidt det dreier seg om gjødsel eller sprengstoff.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!