Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norge hindrer korrupsjonsetterforskning

Ombudsmann Jotham Tumwesigye, som leder den statlige etterforskningen av Bujagali-saken i Uganda, mener norske myndigheter hindrer ham i å komme til bunns i korrupsjonsskandalen. - Jeg må få komme til Norge, sier han til NorWatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ombudsmann Jotham Tumwesigye, som leder den statlige etterforskningen av Bujagali-saken i Uganda, mener norske myndigheter hindrer ham i å komme til bunns i korrupsjonsskandalen. - Jeg må få komme til Norge, sier han til NorWatch.


Av David Stenerud
Norwatch

I vår ble det avdekket at Veidekkes tidligere datterselskap Nor-Icil hadde bestukket Ugandas tidligere energiminister Richard Kaijuka med 10 000 dollar i 1999. Veidekke fikk senere operatøransvaret for det gigantiske damprosjektet Bujagali, som Kaijuka hadde gitt politisk klarsignal til.

I september i år annonserte Veidekke at selskapet trekker seg fra Bujagali-prosjektet inntil videre: Korrupsjonssaken har stoppet fremdriften i milliardprosjektet fullstendig og investeringen har blitt et pengesluk. Veidekke har lagt ned Uganda-kontoret og ønsker nå inntil videre å allokere ressursene andre steder, går det frem av kommentarene til selskapets andre kvartalsrapport i år.

Bujagali-saken er likevel fremdeles en het potet i Uganda, og mediene følger saken nærmest fra dag til dag.

Nå mener altså IGG (Inspector General of Government, Ombudsmannen, red. anm.) Jotham Tumwesigye at Norge hindre ham i etterforskningen av korrupsjonsskandalen.

- Vi sendte et brev til den norske ambassaden 31. juli, og fikk svar først den 20. september om at vitneravhør i Norge må foretas av kompetente myndighetspersoner eller av retten, forteller Tumwesigye.

Jeg ble forklart at jeg måtte rette en formel henvendelse via de riktige diplomatiske kanalene. 1. november sendte vi en slik forespørsel via ugandisk UD, forklarer Ombudsmannen. - Vi har ikke fått noe svar ennå.

Ambassaden bekrefter
- Vi mottok en formell forespørsel fra fra IGG 15. november om å få komme til Norge og foreta vitneavhør, og den er gitt høy prioritet, bekrefter Norges ambassadør i Uganda Tore Gjøs overfor NorWatch.

Ambassadøren bekrefter også Ombudsmannens beskrivelse av situasjonen som sådan, men mener at det ikke er noen intensjon fra norsk side å trenere behandlingen eller nekte Ombudsmannen å foreta intervjuer i Norge.

- Det har tatt litt tid å få ham inn på rett kjøl, sier ambassadøren til NorWatch, med henvisning til de byråkratiske hindrene som må forseres i en slik sak.

Han forklarer:

- Norge og Uganda har ingen formell avtale om etterforskningssamarbeid, så slike forespørsler må behandles fra sak til sak. Og i og med at norske Økokrim er inne i Bujagali-saken allerede, må det tas hensyn til deres etterforskning også.

- Greit for avhørsobjekt
Selv om forklaringen fra Ambassaden er plausibel nok, har den ugandiske Ombudsmannen lite til overs for det norske utenriksbyråkratiet:

- Jeg har vært i kontakt med presidenten i Norpak (det norske selskapet som har erstattet korrupsjonsmistenkte Nor-Icil i damprosjektet Karuma, red. anm.), og han fant det uproblematisk om vi kom til Norge for å intervjue ham, forklarer Jotham Tumwesigye.

- Norske myndigheter hindrer meg i å gjøre jobben min, men nå håper jeg på handling i forhold til min siste forespørsel, avslutter Ombudsmannen.

Etter hva NorWatch kjenner til ligger denne forespørselen for øyeblikket (28. november 2002) til behandling hos Økokrim.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -