Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk rederi ''frifunnet'' for korrupsjon

De fire toppene i det finske Sjöfartsverket som var tiltalt for å ha tatt imot bestikkelser fra Det Søndenfeldske Dampskibsselskap ble onsdag frifunnet av en splittet jury i Helsinki. To av dem ble imidlertid dømt for tjenesteforsømmelse. - Positivt og ventet, sier DSND.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
De fire toppene i det finske Sjöfartsverket som var tiltalt for å ha tatt imot bestikkelser fra Det Søndenfeldske Dampskibsselskap ble onsdag frifunnet av en splittet jury i Helsinki. To av dem ble imidlertid dømt for tjenesteforsømmelse. - Positivt og ventet, sier DSND.


Av David Stenerud
Norwatch

Det norske rederiet Det Søndenfjeldske Dampskibsselskap (nå DSND Subsea ASA) skulle ifølge påtalen ha bestukket de finske tjenestemennene med gaver og gjestfrihet til en samlet verdi av 70 000 euro, eller over en halv million kroner.

De tre hovedtiltalte var siktet for grov mottagelse av bestikkelser, misbruk av tjenestestilling og tjenesteforsømmelse.

Splittet jury
En av de nå frikjente er Kyösti Vesterinen. Siden etterforskningen startet to år tilbake, har han hatt permisjon fra stillingen som finsk Sjøfartsdirektør. Aktor mente om at Vesterinen, sammen med Lennart Hagelstam og Eeropekka Koivumäki, måtte bli sparket fra sine stillinger i direktoratet.

Hagelstam og Koivumäki ble i dag dømt til a betale henholdsvis 2720 og 840 Euro i bot for tjenesteforsømmelse. Hagelstam var tiltalt for alene å ha mottatt mer enn 300 000 kroner fra det norske rederiet.

Ifølge redaktør Pentti Suominen i den finske avisen Helsingin Sanomat, gikk dommeren og to av jury-medlemmene inn for å dømme sjøfartsdirektør Kyösti Vesterinen til ti måneders betinget fengsel og til å bli fratatt stillingen sin. De tre øvrige jurymedlemmene gikk imidlertid inn for frifinnelse.

Tilfredshet på DSND
- Indireke så er vi part i denne saken, og derfor er det jo positivt for oss, men ikke uventet, sier administrerende direktør i  DSND Subsea ASA, Magne Kristiansen til NorWatch.

- Det ble jo til slutt en splittet avgjørelse - var dere engstelige for konsekvensene hvis utfallet hadde blitt annerledes?

- Nei, overhode ikke. Dette har lenge vært en ikke-sak for oss. DSND gikk igjennom hele sakskomplekset før min tid, og konkluderte med at det ikke hadde foretatt noen feil fra vår side, forteller Kristiansen:

- Vi har opptrådt i henhold til loven.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!