Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norge har størst pressefrihet i verden

Den franske organisasjonen Journalister Uten Grenser (RSF) holder Norge som det land i verden med størst pressefrihet. USA er helt nede på syttendeplass, men verst er Burma, Kina og Nord-Korea.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den franske organisasjonen Journalister Uten Grenser (RSF) holder Norge som det land i verden med størst pressefrihet. USA er helt nede på syttendeplass, men verst er Burma, Kina og Nord-Korea.


Av David Stenerud
Norwatch

Sammen med Island, Finland og Nederland topper Norge RFS' rangering av 139 land etter grader av pressefrihet. Det var i går første gang organisasjonen offentliggjorde en slik liste.

RFS skriver om den nord-europeiske toppkvartetten: "Disse statene respekterer pressefriheten ubetinget i egne land, men tar også til orde for pressefriheten andre steder, for eksempel nylig i Eritrea og Zimbabwe."

På bunnen av listen finnes land fra både Latin-Amerika, Afrika og Europa. Russland og Hviterussland er på henholdsvis 121. og 124. plass. RFS fremhever likevel Asia som det kontinentet med størst begrensninger på journalistisk virke, med Burma, Kina og Nord-Korea på de tre jumboplassene.

USA-kritikk
Også USA får på pukkelen av RFS, som mener 11. september har gitt trangere kår for pressefriheten i nasjonen: "flere journalister har blitt arrestert etter å ha krysset sikkerhetslinjer ved offentlige bygninger," skriver organisasjonen. 'The greatest democracy in the world'  havner 17. plass på lista, slått av blant andre Costa Rica.

Også Israel kommer dårlig ut; fra sin 92. plass må landet strekke blikket 36 plasser opp til et land som Libanon.

Av land NorWatch har besøkt den senere tid, finner vi Malawi på 84., Chile 24. og Filippinene 89. plass.

- Skulle bare mangle
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er ikke overrasket over Norges topplassering:

- Nei, det skulle bare mangle at disse landene står øverst. Her finnes lange tradisjoner for demokrati og pressefrihet.

I likhet med RSF, trekker også Kokkvold frem arbeidet for pressefrihet i andre land:

- Myndighetene i disse landene forsøker jo også å fortelle andre land hvordan demokrati skapes, og der er fri presse en grunnpilar, sier han.
 
Når det gjelder USA, tror Kokkvold at hvis denne listen hadde blitt utarbeidet før 11. september i fjor, så ville USA hatt en høyere plassering.

- Det paradoksale i den sammenheng, er at i kampen for demokratiske prinsipper svekker man faktisk demokratiet, fremholder Per Edgar Kokkvold.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -