Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Drapsanklage mot Oljefond-selskap

En rapport fra kanadisk UD dokumenterte tidligere i år massive overgrep mot den svarte befolkningen i Sør-Sudan. Nå står oljeselskapet Talisman Energy tiltalt for delaktighet i blodsutgytelsene. Oljefondet har investert 33,4 millioner kroner i selskapet.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

En rapport fra kanadisk UD dokumenterte tidligere i år massive overgrep mot den svarte befolkningen i Sør-Sudan. Nå står oljeselskapet Talisman Energy tiltalt for delaktighet i blodsutgytelsene. Oljefondet har investert 33,4 millioner kroner i selskapet.


Av David Stenerud
Norwatch

The American Anti-Slavery Group (AASG) har siden 2000 hevdet at den kanadiske oljegiganten Talisman Energy - gjennom sin 25 prosent store eierandel i konsortiet Greater Nile Petroleum Operating Company i Sør-Sudan - har bidratt til massive overgrep mot sivilbefolkningen, deriblant vilkårlige drap og kidnappinger.

I to år kjempet AASG for å få Talisman Energy til å trekke sitt engasjement i Sudan. Men oljegiganten nektet for å ha gjort noe galt, og AASG manglet bevis.

Det var før mars 2002. Da ble en rapport fra det kanadiske Utenriksdepartementet om oljevirksomheten i Sudan offentliggjort. Rapporten konkluderte med at massive overgrep var begått; drap av sivile, rasering av hjem og hele landsbyer, ødelegging av matlagre, hjelpearbeidere skremt på flukt. Alt for å rydde vei for oljeselskapene som hadde konsesjon i Sør-Sudan.

Afrika-eksperten John Harker, som utarbeidet rapporten, anslår at så mye som halvparten av befolkningen i området det skulle drives oljeutvinning i ble drept, drevet på flukt eller fanget i løpet av et par måneder i 1999.

AASG mener mange av de som ble kidnappet, senere har blitt solgt som slaver i Nord-Sudan.

Til sak
Omtrent samtidig med lanseringen av UD-rapporten, gikk representanter for den presbyterianske kirke i Sør-Sudan til sivilt søksmål mot Talisman Energy. Kirken anklager det kanadiske selskapet for ha bidratt til etnisk rensing. Hovedbeviset er et notat som, hvis det viser seg autentisk, indikerer at Talisman Energy aktivt påvirket myndighetene til å ta det militære i bruk mot svarte afrikanere som bodde i området konsortiet har konsesjon for oljeutvinning i. I notatet - som er gradert "Very Urgent" og "Secret", og som skal være autorisert av Energiministeren i Sudan - står følgende å lese:

" … fulfilling the reqeuest of the Canadian Company, and to ensure security for both properties and employees of the companies, the armed forces will conduct cleaning up operations in all villages from Heglig to Pariang." De to nevnte byene ligger i hjertet av Tamanians konsesjonsområde.

Brevet var datert 5. juli 1999. To dager senere gikk militæret inn med helikopter og bakketropper.

Konsekvenser for Talisman
30. april i år advarte det kanadiske Institutt for rettigheter og demokrati (Rights and Democracy) Talisman Energy om at fremtidige overgrep i Sudan kan gjøre det aktuelt å bringe selskapet foran en internasjonal domstol, med hjemmel i Roma-traktaten.

I juli vedtok det amerikanske senatet The Sudan Peace Act. Dette lovforslaget innebærer blant annet at selskaper som medvirker til å finansiere krigen i landet, kan strykes fra New York-børsen.

Talisman Energy skal være svært engstelig for å miste plassen på verdens viktigste børs, og det har gått rykter om at selskapet ønsker å selge seg ut av Sudan.

- Vi kommenterer ikke rykter, svarer imidlertid informasjonsansvarlig ved Talisman Energy's hovedkontor i Calgary i Canada.

Han sier likevel til NorWatch at det foregår forhandlinger ("discussions") med ulike parter, og at en avklaring av situasjonen kan ventes om en måneds tid.

Varsler Norges Bank
Også Amnesty International har engasjert seg i saken. På organisasjonens hjemmeside appelleres det til å sende protestbrev til kanadiske ambassader over hele verden.

Generalsekretær Petter Eide i Amnesty kjenner ikke spesielt til Talisman Energy og den pågående rettssaken i USA, men er godt kjent med de massive overgrepene mot svarte i Sør-Sudan i 1999.

- Hvis selskapet har gjort seg skyldig i menneskerettighetsbrudd, vil det nok ikke tjene noen om de skulle forbli i Sudan, sier Eide.

Oljefondet har ifølge årsrapporten for 2001 investert vel 33 millioner kroner i Talisman Energy.

Arild Hermstad i Framtiden i Våre Hender mener at hvis selskapet blir dømt og således holdt ansvarlig for de massive menneskerettighetsbruddene i Sudan, så må oljefondet trekke seg umiddelbart:

- Jeg kommer til å sende en henvendelse til Norges Bank hvor jeg ber dem følge med å denne saken, sier Hermstad.

- For de kan like godt begynne å trekke seg ut av selskaper det er etisk umulig å ha investeringer i med en gang, istedenfor å vente på at retningslinjene skal implementeres.

Det er fra regjeringens side lagt opp til at det vil ta minst to år før etiske retningslinjer for oljefondet er innført.

PS: Det svenske, statlige pensjonsfondet, Sjunde AP-fonden, har ekskludert Talisman Energy fra sin portefølje med bakgrunn i selskapets oljevirksomhet i Sudan, med spesiell henvisning til at kanadiernes egen flyplass ble stilt til disposisjon for militære angrep på sivile.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!