Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

''Terrorist''-prest frykter likvidering

En rapport fra politiet i Filippinene har stemplet Crew-motstander og prest Edwin Gariguez fra Mindoro-provinsen som terrorist og dissident. Nå frykter han å bli et nytt offer i konflikten med det norsk-kanadiske gruveselskapet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En rapport fra politiet i Filippinene har stemplet Crew-motstander og prest Edwin Gariguez fra Mindoro-provinsen som terrorist og dissident. Nå frykter han å bli et nytt offer i konflikten med det norsk-kanadiske gruveselskapet.


Av David Stenerud
NorWatch

Til tross for at Crew Development Corp. i fjor mistet produksjonslisensen på Filippinene, hardner motstanden mot det norsk-kanadiske gruveselskapet seg til. På øy-provinsen Mindoro er det nå utplassert hele ni bataljoner, i tillegg til politi og paramilitære "dødsskvadroner", melder forsknings- og utvilkingsorganisasjonen IBON .

I juli 2001, trakk den nye regjeringen i Filippinene tilbake produksjonslisensen Crews datterselskap Aglubang Mining Corporation hadde blitt tildelt 31. januar samme år. Avtalen med filippinske myndigheter ga i utgangspunktet selskapet eksklusiv rett til å utvikle samt drive gruver i området i 25 år framover, med mulighet for forlengelse i nye 25 år.

Crew bestrider lovligheten i kanselleringen og lover på selskapets hjemmeside å gjøre alt de kan for å få de tapte gruverettighetene tilbake.

Organisert motstand
Kritikerne av Crews "Mindoro Nickel Project" mener det vi føre til naturødeleggelser, økt flomrisiko og forurensning. I tillegg mener de prosjektet vil frarøve lokalbefolkningen, deriblant urbefolkningen, deres livsgrunnlag. Motstanden er meget sterk, og 1999 mottok gruveprosjektet også kraftig kritikk fra biskop Gunnar Stålsett (Se NorWatch nr. 1 2000).

Motstanderne har organisert seg i et utall ulike organisasjoner, de fleste under paraplyen til Alamin (Alliance Against Mining).

Den lokale, kirkelige motstandsgruppen som ledes av sogneprest Fr. Edwin Gariguez er en av disse:

I en politirapport slås Gariguez i hartkorn med de mest militante motstandsgruppene og blir karakterisert som en 'dissident-terrorist'. NorWatch har fått tilgang til et brev datert 5. juli i år, adressert til den filippinske politidirektøren, hvori sognepresten tar kraftig til motmæle mot terrorist-stempelet. ''Jeg vil holde din rapport ansvarlig for ethvert forsøk på å likvidere meg, min kontorstab eller andre medlemmer av vår organisasjon,'' skriver Gariguez i brevet.

Fikk øyeeplet skjært ut
Frykten for eget liv er erfaringsmessig fundert: Hittil har flere blitt drept, både politi og militære, på den ene siden, og motstandsfolk på den andre. Siste tilfelle var, ifølge IBON, da et middelaldrende par som hadde markert seg sterkt mot Crews gruveprosjekter, ble brutalt myrdet 8. april i fjor:

Expedito og Manuela Albarillo skal ha blitt tatt av dage av åtte tungt bevæpnede menn, antatt å være militære. Parets åtte barn fant de livløse kroppene: Expedito med det ene øyet skjært ut, Manuela med ansiktet ødelagt av en kule som hadde trengt seg inn under hennes høyre øye.

Det har ikke lyktes NorWatch å få en kommentar fra Crew om den siste tidens utvikling på Filippinene.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!