Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

I skyggen av barnearbeiderne

Voksne arbeidere utnyttes på det groveste og blir utsatt for alvorlig helserisiko på malawiske tobakkfarmer. Nå innrømmer LO overfor NorWatch at det er en fare for at for mye fokus havner på barnearbeid.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Voksne arbeidere utnyttes på det groveste og blir utsatt for alvorlig helserisiko på malawiske tobakkfarmer. Nå innrømmer LO overfor NorWatch at det er en fare for at for mye fokus havner på barnearbeid.


Av David Stenerud
Norwatch

Den danske avisa Politiken trykket i mars i fjor en artikkelserie om barnearbeid på tobakksfarmene i Malawi. Året før hadde LO's forskningsinstitutt, Fafo, lansert rapporten "Smoking business" med sterkt fokus på det samme. Det er det såkalte tennant-systemet som skaper barnearbeid: Husmenn blir tildelt ansvaret for et areal jord og får betalt for avlingen hver august. Under innhøstingen er de nødt å ta barna med på markene for å få endene til å møtes. I Mchiji-regionen, omtrent midt i Malawi, treffer NorWatch noen husmannsfamilier på en liten tobakkfarm (Det er nemlig først og fremst på de små farmene barnearbeid er et problem, jmf. Fafo). Lederen for det lille samfunnet, John Smith forklarer at barna fra det tidspunkt fedrene mener de er klare, vanligvis i tiårsalderen, deltar under innhøstingsperioden (beskjæring, høsting, tørking), fra desember/januar til mars/april. I denne tiden er de små på markene sammen med sine foreldre fra de er ferdige på skolen til solen går ned.
Ifølge Malawi Congress of Trade Unions (MCTU), den uavhengige, LO-støttede fagforeningen i landet, blir også noen av barna tatt ut av skolen under innhøstingsperioden.

Ikkede verste formene
Likevel snakker vi ikke om den typen barnearbeid som berøres av Den internasjonale fagforeningens (ILO) konvensjon 182 om de verste former for barnearbeid. Praksisen i Malawi bryter imidlertid med konvensjon 138 om minstealder, satt til 14 år. Om arbeidet barna utfører ikke går utover skolegangen, åpnes det imidlertid i konvensjonen for at barn helt ned til 12 år kan ha begrenset arbeid.

Vil forby barnearbeid
- Vi går inn for å forby barnearbeid i, sier seksjonsleder i LO's internasjonale avdeling Øystein Gudim til NorWatch. LO-støttede MCTU kjører en høyprofilert kampanje mot barnearbeid i Malawi Hva så med de voksne arbeiderne som jobber for knappe fire kroner dagen i svært helsefarlig arbeidsmiljø? Er det ikke en fare for at de blir sittende med svarteper når kampen føres mot barnearbeid?

- Egentlig ikke, mener seksjonsleder Gudim. - Mindre barnearbeid gir mer sysselsetning for voksne.

- Men hvis man heller søker å sørge for å få etablert en skikkelig minstelønnsordning i Malawi, ville vel foreldrene slippe å sette barna i arbeid?

 Du har rett i det, men det er ingen motsetning her, man kan spille piano med ti fingre.

- Lett å profilere seg på
- Hvis jeg sier at mitt inntrykk etter å ha vært i Malawi er at fagforeningen fokuserer uforholdsmessig mye på barnearbeid?

- Jeg ser poenget ditt. Vi er selvsagt også klar over problemene for arbeidstakerne i Malawi. Og det er en fare for at barnearbeid får for mye oppmerksomhet, innrømmer Gudim.

- Hvorfor?

- Fordi det av og til er et problem at dagsorden settes av giverorganisasjoner, og da er barnearbeid noe det er lett å profilere seg på.

- Ligger det selvkritikk i dette?

- Ja og nei, vi er ikke perfekte vi heller. Men jeg tror LO er rimelig flinke til å lytte til våre partneres behov. Det er nok andre organisasjoner som er verre, og som kommer inn med en ferdig løsning på problemene, avslutter Øystein Gudim.

LO er hovedsponsor for fagforening MCTU og bidro i fjor med 1,6 millioner kroner.

Fakta: AIDS i Malawi
Fra 1985 til 1999 økte andelen HIV-positive gravide i Malawi fra 2 prosent til 30,2 ifølge FNs utviklingsprogram (UNDP). Andelen smittede for hele befolkningen var samme år ifølge FN-organisasjonen 8,8 prosent, mens 16,4 prosent var smittet i aldersgruppen 15-49 år. Smitteraten er så høy og yngre aldersgrupper så utsatt, at mange regner med at nær halvparten i aldersgruppen 20-30 år bærer det dødlige viruset i 2002.

Hyppig skifte av seksualpartnere, også blant gifte menn, regnes som hovedgrunnen til at viruset sprer seg så raskt i Malawi. I tillegg kommer skikken med at ingen kvinne kan gifte seg jomfru, en eldre mann skal etter tradisjonen initierer henne før hun er gifteklar.

Likevel er dette ikke nok til å forklare den høye smitteraten, for mens HIV i Vesten regnes for å være et lite smittsomt virus, sprer det seg som ild i Malawi. To teorier går igjen:

1. Andre kjønnssykdommer (gonoré, herpes, syfilis mv.) florerer og forblir ubehandlet. Disse fører til åpne sår på kjønnsorganene, noe som gjør overføringen av HIV-smitte lettere.

2. Menn har kulturell rett til å suverent bestemme tidspunkt for sex, uavhengig av kvinnens ønske. Tørre slimhinner og stor friksjon skaper rifter og sårhet som også øker faren for overføring av HIV-smitte.

400 000 barn anslås å være foreldreløse som følge av AIDS-epidemien i Malawi.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!