Erling Lorentzen foran granskningskommisjon i Brasil

Av Pia A. Gaarder
Norwatch
Aracruz Celuluse er verdens største produsent av bleket eukalyptusmasse. Selskapet som ble grunnlagt i 1972 av Erling Lorentzen, er i dag satt under lupen av en granskningskommisjon nedsatt av parlamentet i delstaten Espirito Santo.
Aracruz eier 170.000 hektar eukalyptusplantasjer i de to brasilianske delstatene Espirito Santo og Bahia. Spørsmålet som skal klarlegges, er om Aracruz har omgått loven i anskaffelsen av disse enorme landområdene. Aracruz Celulose har i årtier ligget i konflikt med lokale indianerstemmer, og beskyldes for å ha på ulovlig og uregelmessig vis ervervet seg skogsområder som tradisjonelt tilhørte urbefolkningen. Lokalbefolkningen skal også med brutale midler ha blitt kastet ut fra sine hjem.
Gjennom investeringsselskapet Lorentzen Empreendimentos eier Erling Lorentzen i dag 28 prosent av aksjene i Aracruz. Tirsdag er Lorentzen som selskapets styreformann, invitert til å svare på kommisjonens spørsmål.
Lokal motstand
Den lokale motstandsbevegelsen, Forum mot grønn ørken, ble dannet for å bekjempe den voksende utbredelsen av monokulturelle plantasjer med eukalyptus. De siste to ukene har organisasjonen gjennomført en rekke demonstrasjoner og konferanser.
Manifestasjonene startet 2.august da Aracruz Celulose åpnet sin tredje produksjonsenhet. Brasils president Fernando Henrique Cardoso var tilstede under åpningen, noe som viser Aracruz posisjon i Brasil. Rundt ett tusen mennesker som bl.a. representerte Organisasjonen til landløse bønder (MST), småbøndenes organisasjon (MPA), fagforeninger og menneskerettighetsbevegelser gjennomførte samtidig en fredelig demonstrasjon.
Kritikken mot selskapet gjelder de negative sosiale og miljømessige konsekvensene av Aracruz virksomhet de siste 30 årene for urbefolkningen, afro-brasilianerne og småbrukerne. Høydepunktet vil bli demonstrasjonen foran delstatsparlamentet tirsdag mens Erling Lorentzen etter planen skal svare for seg.

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!