Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Erling Lorentzen foran granskningskommisjon i Brasil

Prinsesse Ragnhilds mann, Erling Lorentzen, skal tirsdag 13.august møte foran en brasiliansk granskningskommisjon. Aracruz Celulose mistenkes for en rekke uloveligheter og uregelmessigheter i forbindelse med oppkjøp av store landområder omgjort til eukalyptusplantasjer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Prinsesse Ragnhilds mann, Erling Lorentzen, skal tirsdag 13.august møte foran en brasiliansk granskningskommisjon. Aracruz Celulose mistenkes for en rekke uloveligheter og uregelmessigheter i forbindelse med oppkjøp av store landområder omgjort til eukalyptusplantasjer.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Aracruz Celuluse er verdens største produsent av bleket eukalyptusmasse. Selskapet som ble grunnlagt i 1972 av Erling Lorentzen, er i dag satt under lupen av en granskningskommisjon nedsatt av parlamentet i delstaten Espirito Santo.

Aracruz eier 170.000 hektar eukalyptusplantasjer i de to brasilianske delstatene Espirito Santo og Bahia. Spørsmålet som skal klarlegges, er om Aracruz har omgått loven i anskaffelsen av disse enorme landområdene. Aracruz Celulose har i årtier ligget i konflikt med lokale indianerstemmer, og beskyldes for å ha på ulovlig og uregelmessig vis ervervet seg skogsområder som tradisjonelt tilhørte urbefolkningen. Lokalbefolkningen skal også med brutale midler ha blitt kastet ut fra sine hjem.

Gjennom investeringsselskapet Lorentzen Empreendimentos eier Erling Lorentzen i dag 28 prosent av aksjene i Aracruz. Tirsdag er Lorentzen som selskapets styreformann, invitert til å svare på kommisjonens spørsmål.

Lokal motstand
Den lokale motstandsbevegelsen, Forum mot grønn ørken, ble dannet for å bekjempe den voksende utbredelsen av monokulturelle plantasjer med eukalyptus. De siste to ukene har organisasjonen gjennomført en rekke demonstrasjoner og konferanser.

Manifestasjonene startet 2.august da Aracruz Celulose åpnet sin tredje produksjonsenhet. Brasils president Fernando Henrique Cardoso var tilstede under åpningen, noe som viser Aracruz posisjon i Brasil. Rundt ett tusen mennesker som bl.a. representerte Organisasjonen til landløse bønder (MST), småbøndenes organisasjon (MPA), fagforeninger og menneskerettighetsbevegelser gjennomførte samtidig en fredelig demonstrasjon.

Kritikken mot selskapet gjelder de negative sosiale og miljømessige konsekvensene av Aracruz virksomhet de siste 30 årene for urbefolkningen, afro-brasilianerne og småbrukerne. Høydepunktet vil bli demonstrasjonen foran delstatsparlamentet tirsdag mens Erling Lorentzen etter planen skal svare for seg.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!