Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Toppen av isfjellet?

Korrupsjonsskandalen som kretser rundt Veidekkes nedlagte datterselskap Nor-Icil har åpnet kranen for en strøm av korrupsjonsmistanker rundt det omstridte Bujagali-kraftverket i Uganda.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Korrupsjonsskandalen som kretser rundt Veidekkes nedlagte datterselskap Nor-Icil har åpnet kranen for en strøm av korrupsjonsmistanker rundt det omstridte Bujagali-kraftverket i Uganda.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Korrupsjonsmistankene rundt Bujagali er ikke av ny dato, men har fulgt prosjektet fra  begynnelsen. Verdensbanken startet for nesten ett og et halvt år siden en egen etterforskning av Bujagali i regi av den nystiftede "Anti-Fraud & Corrution Unit".
Ryktene hadde da versert lenge om at den amerikanske byggherren AES har vært svært løssluppen i utdelingen av pengegaver for å få prosjektet i havn. En ansatt i AES Nile Power Uganda har beskyldt en tidligere direktør i selskapet for å ha autorisert at 400.000 dollar ble brukt til å smøre lokale politikere.

Mye korrupsjon
Uganda er på sin side kjent for mye korrupsjon. I den årlige korrupsjonsindeksen til organisasjonen International Transparency ble Uganda i fjor rangert som det tredje mest korrupte landet i verden. I år har landet rykket tilbake til en delt sjetteplass.
Bestikkelsen utført av  Veidekkes engelskregistrerte datterselskap Nor-Icim Ltd. i 1999, har fått så stor betydning fordi det er et klart dokumenterte tilfelle. Avsløringen ser ut til å bli  dråpen som får begeret til å flyte over. En større korrupsjonsskandale rundt Bujagali ser dermed ut til å være under oppseiling for alvor.

Sterke mistanker
Flere europeiske utviklingsbanker sa på et tidlig tidspunkt nei til å involvere seg i prosjektet på grunn av sterke korrupsjonsmistanker. Den tyske utviklingsbanken (DEG) har satt opp korrupsjon som en av tre grunner til at de ikke ville støtte Bujagali-kraftverket. Ifølge den ugandiske avisen "The Monitor" skal korrupsjonsmistankene også ha stanset den engelske og den franske utviklingsbanken - ECGD og Proparc - fra å gå inn i prosjektet. Ugandisk presse har lenge skrevet mye om korrupsjonsmistankene i forbindelse med beslutningsprosessen som førte til at parlamentet i Uganda vedtok byggingen av det omstridte kraftverket.

Ugandas tidligere energiminister, Richard Kaijuka, er i lengre tid blitt beskyldt for å ha mottatt en bestikkelse på 10.000 dollar fra AES. Men det er først nå nylig at denne bestikkelsen er blitt knyttet til Veidekkes tidligere datterselskap, Nor-Icil.

Gjennomgang
Den ugandiske parlamentarikeren Ken Lukyamuzi var den første som skrev til Verdensbanken om korrupsjon rundt Bujagali-prosjektet.  Til den kenyanske nettavisen "The East African on the Web" sier han at det var tre korrupsjonsnivåer knyttet til Bujagali som involverte ministere, administratorer hos byggherren og lavere byråkrater. Sammen med flere andre ugandiske parlamentarikere etterlyser Lukyamuzi nå en gjennomgang av bruken av 150 millioner dollarene som allerede er blitt brukt på prosjektet. Bujagali-kraftverket er ennå ikke påbegynt og skal koste 580 millioner dollar. Det er en av de største enkeltinvesteringene i Øst og Sentral-Afrika noensinne.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -