Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vasser i dødelig gift

Under ekstrem helserisiko sprøyter barføtte malawiske tobakksarbeidere midler mot insekter, sopp og plantevirus utover åkeren. - Nytt for oss, sier Tiedemann.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Under ekstrem helserisiko sprøyter barføtte malawiske tobakksarbeidere midler mot insekter, sopp og plantevirus utover åkeren. - Nytt for oss, sier Tiedemann.


Av David Stenerud
Norwatch

Tiedemanns morselskap, delvis Johan H. Andresen jr.-eide Scandinavian Tobacco Co. importerer en betydelig andel av sin tobakk fra Malawi.

NorWatch har vært i det lutfattige afrikanske landet og kan nå dokumentere at malawiske tobakkarbeidere jobber med potensielt dødelige giftstoffer uten så mye som et munnbind, endog dårlig kledd og mangelfullt skodd. De utsetter dermed både seg selv og sine fremtidige barn for en svært alvorlig helserisiko.

Rett på huden
Vi er på det malawiske statsselskapet ADMARCs 50 hektars tobakksfarm Chimwemwe ikke langt fra grensen til Zambia. Dette er selve senteret for tobakkproduksjon i Malawi.

En port fører inn til nursery'et (sååkeren). Det er tidlig i august og plantene er knappe 8 uker gamle. Før vi entrer, må vi dyppe skoene i det svært giftige soppdrepermiddelet copper oxychloride. Arbeiderne får skylle sine bare føtter i giften.

For dette er den mest sårbare tiden for tobakken - sykdommer og insekter kan være ødeleggende for hele avlingen. Derfor trengs forhåndsregler  sprøytemidler, mer enn nok for å være sikker.

- Mot insekter, spesielt gresshopper, bruker vi Acephate, forteller manager for sååkeren Tessie Gwesere.

Fosterdeformasjon?
Stoffet han snakker om er rangert som "moderat giftig", klasse 2, av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Likevel anbefales å unngå innånding og hudkontakt. Kjente virkninger ved absorbasjon av acephate gjennom lunger og hud er hodesmerter, pustebesvær og eksem. Langtidsvirkninger kan være depresjoner og astma. Ifølge organisasjonen Pesticide Action Network UK (PAN-UK) kan insektsmiddelet også knyttes til kreft og fosterdeformasjoner.

Acephate er ikke det eneste organfosfatet som sprøytes over sååkeren på Chimwemwe-farmen. Et annet er Dimethoate, får vi vite av Gwesere. Også dette er WHO-klassifisert som moderat giftig. Helseeffektene på mennesker er om lag som for Acephate. Effektene på miljøet ellers regnes som beskjedene, idet organfosfater brytes ned i jord relativt raskt. Uslipp direkte til vann kan derimot blant annet føre til fiskedød.

Dødelig
En enda verre gift er soppdrepermiddelet copper oxychloride, som arbeiderne altså dypper sine bare føtter i og sprer utover sååkeren i åpne kanner. Middelet er et kobbersalt som brytes ned svært langsomt. Over tid vil likevel klorgass frigjøres, binde seg til andre stoffer og danne såkalte kloroganiske stoffer - verstingene blant miljøgifter. For de malawiske tobakksarbeiderne er imidlertid farene mer akutte og direkte:

Selv om copper oxychloride ikke er tatt med på WHO liste over pesticider, er virkningene på mennesker som kommer i kontakt med stoffet godt kartlagte, blant annet på hjemmesiden til det amerikanske kjemisk-indrustriselskapet Hummel Croton Inc.:

Inhalering: hosting, kort pust, sår hals, rennende nese…

Hudkontakt: rødhet, hevelser, kløe, smerter.

Svelging: betennelse i fordøyelsessystemet, magesmemerter, kvalme, oppkast, diaré. Etter hvert; ringing i ørene, svimmelhet, forhøyet blodtrykk.

Så det verste; langtidsvirkningene av selve kobberet: Systematisk kobberforgiftning kan føre til hårrørsskader, hodepine, kaldsvette, svak puls, nyre- og leverskade, påvirkning av sentralnervesystemet med påfølgende depresjoner, kramper, lammelse og koma. Død kan inntreffe som følge av sjokk eller nyresvikt.

- Dør av alt mulig…
Ifølge Hummel Cortons Material Safety Date Sheet (MSDS) for copper oxychloride skal det brukes beskyttelsesbriller, PVC-handsker, ugjennomtrengelige støvler og godkjent munnbind. Alt dette er selvsagt mangelvare på Chimwemwe-farmen.
For det finnes ingen anvendt arbeidsmiljølov i Malawi, og forholdet til helsefare er et helt annet enn hva vi er vant med:

- Vi ser jo at folk dør av alt mulig, forteller for eksempel radiograf ved Mkhoma-hospitalet Douglas Mtisau til NorWatch. Han fortsetter: - Men det er ingen som har brydd seg om å gjøre noe for å finne ut hva som finnes av giftstoffer rundt oss og hva det fører til.

Malawi er verdens niende fattigste land, for tiden herjet av sult, 20 prosent av den voksne befolkningen har HIV eller AIDS, forventet levealder er 39 år. Hva betyr vel depresjoner, hodepine og en tidlig død som følge av sprøytemidler under slike omstendigheter?

Nytt for Tiedemann
- Vi har ingen holdepunkter for å si at tobakken fra Malawi inneholder pesticider. Men det du viser til, og det du har sett, dreier seg jo om sosiale standarder, og når det gjelder sprøytemidler i den sammenheng, må jeg si at det du forteller er nytt for oss, sier informasjonssjef i Tiedemanns Tobaksfabrik, Jan Robert Kvam til NorWatch.

- Det er jo absolutt relevant informasjon for oss, men Malawi er jo et av verdens fattigste land, og vi har lenge vært klar over, og er klar over, at det er store sosiale problemer i landet, utdyper Kvam.

Han tror imidlertid ikke boikott er svaret på problemene i malawisk tobakkindustri:

- Vi har vært i kontakt med fagforeningen i Malawi, som sier at boikott ikke er løsningen, forteller Kvam.

Det synet har også NorWatch fått bekreftet, blant annet fra LO-støttede Malawi Congress of Trade Unions (MCTU). Logisk nok, i og for seg: Nær 70 prosent av Malawis tilførsel av utenlandsk valuta kommer fra eksporten av tobakk.

Fakta: sprøytemiddelrapport
Den britiske organisasjonen Christian Aid studerte i to år British American Tobacco Company's datterselskap Souza Cruz i Brasil. I februar 2002 var organisasjonen klar med konklusjonen: Tobakkarbeidere får omfattende og alvorlige skader av sprøytemidler, deriblant organfosfater. Blant funnene var: Depresjoner og opp til sju ganger høyere selvmordsrate enn ellers i befolkningen, søvnløshet, ledd og muskelsmerter, magekatarr, blod i urinen, etter hvert kronisk svimmelhet og motorikksvikt. (Les rapporten "Hooked on Tobacco" på: www.christian-aid.org.uk)

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!