Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tobakkarbeidere på sultelønn

De store tobakkfarmerne i Malawi ansetter ingen under 15 år. Barn er ikke produktive nok til å forsvare timelønnen på 30 øre - en femtedel av gjennomsnittslønnen i verdens niende fattigste land.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
De store tobakkfarmerne i Malawi ansetter ingen under 15 år. Barn er ikke produktive nok til å forsvare timelønnen på 30 øre - en femtedel av gjennomsnittslønnen i verdens niende fattigste land.


Av David Stenerud
Norwatch

Vi er i Malawi, et lite kystløst land i det sørlige Afrika med knappe 12 millioner innbyggere. Det er midt i august.

På Chikumbutso-farmen rett ved grensen til Zambia har de ennå en drøy uke igjen før all tobakken er sortert, pakket i 100-kilos-baller og sendt av gårde til auksjonsgulvet i hovedstaden Lilongwe noen mil lenger øst.

Godt og varmt
- I år er et bra år, vi kommer til å få inn omkring 17 millioner kwatcha (1,7 millioner kroner, red.anm.), skryter bestyrer J. S. Banda. Han er ansvarlig for den daglige driften på den 70 hektar store tobakksplantasjen. Eieren er en hvit farmer fra Zimbabwe.
Under innhøstingen sysselsetter Chikumbutso-farmen om lag 300 arbeidere. Nå under sorteringen ("grading") og pakkingen jobber det cirka 50 her.

De aller fleste jobber inne i grading-hallen. Her er det varmt og fuktig som i et dampbad. Lufta er stinn av nikotin. All tobakk som skal sorteres må nemlig fuktes. En kullovn med et vannkar over og tobakksblader over der igjen står på full fyr i et hjørne av hallen hele dagen.

Ammende spedbarn
Ferdig fuktet sorteres tobakkbladene etter størrelse og kvalitet. Det er det unge kvinner og menn som tar seg av. Mange av kvinnene har ammende barn i sjal på magen.

- Vi ansetter ingen under 15 år, forteller J. S. Banda, det er rett og slett ikke lønnsomt.

- Hvor mye tjener arbeiderne? spør vi.

- Rundt 5 kroner om dagen, forteller bestyreren. - De får betalt i slutten av hver måned. Det er best sånn, ellers bruker de opp alt med en gang, forklarer han.

En arbeidsdag er selvsagt 12 timer her. Selv er jeg tungpustet og litt svimmel etter ti minutter i arbeidshallen. Nikotin er tross alt en gift, og selv om ingen bryr seg om arbeidernes helse, er det en kjent sak at tobakksarbeidere ofte får nikotinforgiftninger (jmf. rapporten "Hooked on Tobacco", på www.christian-aid.org.uk).

Det er ingen som bruker verken hansker eller munnbind her, og blir man syk er man 5 kroner fattigere for hver dags fravær, så enkelt er det.

Tjener enda mindre
Gjerde til gjerde med Chikumbutso-farmen finner vi en annen tobakkeiendom; den 50 hektars Chimwemwe-farmen (se egen sak!), som eies av statsselskapet ADMARC. Her er de allerede ferdig med gradingen og har sendt all tobakken av gårde til auksjonsgulvet. Tobakksplantene som skal høstes fra desember er alt 8 uker gamle.

Den malawiske stat betaler faktisk arbeiderne enda mindre enn den den hvite zimbabweren på Chikumbutso-farmen: De unge mennene som vanner og sprøyter pesticider utover sååkeren, tjener 3 kroner og sytti øre dagen.

Hva er en krone?
Gjennomsnittslønnen i Malawi er rundt 3 prosent av den norske. Det vil si at den jevne malawier tjener om lag 5700 kroner i året. Med 3 kroner og sytti øre dagen vil en tobakksarbeider med seksdagers-uke tjene 1150 kroner i året. I tillegg kommer at en person i arbeid ofte forsørger opp til ti barn og eldre (jmf. Malawi - National Human Development Report 2001, UNEP, 2000).
En malawisk tobakksarbeider tjener altså om lag en femtedel av gjennomsnittslønnen i verdens niende fattigste land. Skal han ha en pakke sigaretter må han jobbe i tre dager, vil arbeidstakeren ha en brus rekker det med en dagslønn. Lever han eller hun av mais og vann alene, slik de ofte gjør, går det rundt - forutsatt at det ikke er altfor mange som lever på arbeidstakerens lønn.
For i og med at Malawi, etter råd fra Det internasjonale pengefondet (IMF), har avskaffet den statlige priskontrollen, er det nå markedspris på mais. Med to dårlige avlinger på rad har prisene blitt tredoblet på halvannet år. Et kilo maismel koster i dag om lag 2 kroner og femti øre.

Da sier det seg selv at det er vanskelig å få endene til å møtes med 3,70 om dagen og en stor familie å forsørge. De fleste gode arbeidere har likevel muligheten til å kjøpe litt mais på kreditt hos farmeren…

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!