Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Korrupsjonsanklager mot Veidekke

Korrupsjonsanklager mot norske Veidekke kan stanse byggingen av det omstridte Bujagalikraftverket i Uganda. Verdensbanken har inntil videre stoppet all viderebehandling av finansieringen til korrupsjonsanklagene er blitt avklart.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Korrupsjonsanklager mot norske Veidekke kan stanse byggingen av det omstridte Bujagalikraftverket i Uganda. Verdensbanken har inntil videre stoppet all viderebehandling av finansieringen til korrupsjonsanklagene er blitt avklart.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Veidekke leder utbyggingsgruppen som på vegne av den amerikanske energigiganten AES, skal bygge ut kraftverket til 580 millioner dollar. Utbyggingen er hele tiden blitt satt under kraftig kritikk fordi det risikerer å bli en uoverkommelig gjeldsbyrde for Uganda.

Verdensbanken vedtok likevel før jul å støtte prosjektet og norske GIEK innvilget i midten av mai eksportkreditt for cirka en halv milliard kroner.

Verdensbanken har nå midlertidig stanset all viderebehandlingen av finansieringen av Bujagali-prosjektet etter at AES innrapporterte et tilfelle av korrupsjon i Veidekke ASA. Veidekke er en av AES' hovedkontraktører i Uganda.

En medarbeider i Veidekkes tidligere engelskregistrerte datterselskap Nor-Icil Ltd skal i 1999 ha betalt under bordet 10.000 dollar til en ugandisk embetsmann. Medarbeideren i Nor-Icil sluttet ett år senere. Samme år ble Nor-Icil nedlagt. Nå vil Verdensbanken komme til bunns i om korrupsjonen har fått innflytelse over beslutningen om å bygge Bujagalikraftverket.

Bekrefter
Da NorWatch ringte Veidekke ble de tydelig overrasket over at nyheten allerede sirkulerte. Men de bekreftet korrupsjonspåstandene, og hadde utarbeidet en pressemelding som var klar for utsendelse.

Konserndirektør for informasjon, Kai Krüger Henriksen, sier at de betrakter saken som særdeles alvorlig. Men han tror ikke at det vil stanse prosjektet i Uganda.

- Korrupsjonsanklagene har hengt over Bujagaliprosjektet i lengre tid. Det var Verdensbanken som av den grunn ba alle parter om å granske ekstra nøye alt som hadde å gjøre med prosjektet. Vi fant dette tilfellet av korrupsjon og sa umiddelbart i fra til vår oppdragsgiver som er AES, sier Krüger Henriksen til NorWatch.

Smøre systemet
Krüger Henriksen understreker at Nor-Icil Ltd drev med kraftlinjer og ikke med kraftverk, og at korrupsjonen fant sted før konsortiet som skal bygge kraftverket ble dannet.

Uganda er et av verdens fattigste land. Gjennomsnittsinntekten er på 310 dollar i året og bare tre prosent har tilgang til elektrisk strøm. En utbygging av kraftlinjene er derfor en forutsetning for at strømmen skal kunne spres.

På spørsmål om ikke korrupsjonen kan ha smurt beslutningssystemet i Uganda og skapt en velvillighet overfor damprosjektet, sier Krüger Henriksen at personen overhodet ikke har vært involvert i Bujagali-prosjektet.

Miljøorganisasjoner i og utenfor Uganda har kjempet en innbitt kamp mot prosjektet. I Norge er det Foreningen for internasjonale vann og skogsstudier (FIVAS) som har drevet et aktivt arbeid for å informere norske myndigheter og opinion om de negative sidene ved gigantprosjektet.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -