Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Offentlig gransking av Aracruz

Delstaten Espirito Santo i Brasil har nedsatt en granskingskommisjon av Aracruz Celulose. Den brede lokale motstanden mot verdens største produsent av bleket eukalyptusmasse, har dermed fått gehør høyt oppe for sin kritikk av selskapet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Delstaten Espirito Santo i Brasil har nedsatt en granskingskommisjon av Aracruz Celulose. Den brede lokale motstanden mot verdens største produsent av bleket eukalyptusmasse, har dermed fått gehør høyt oppe for sin kritikk av selskapet.


Pia A. Gaarder
Norwatch

Granskingskommisjonen av Aracruz ble nedsatt i slutten av mars under tilstedeværelsen av 500 representanter for over 60 organisasjoner som deltar i Forum mot grønn ørken (The Movement Alert against the Green Desert). Det er en uhyre sjelden foreteelse at delstatsmyndighetene nedsetter en granskingskommisjon, og tyder på at det norskledete selskapet har kommet i en alvorlig konfliktsituasjon med sitt vertsland.

Den offentlige granskingen representerte et nytt slag for Aracruz etter at delstatsparlamentet i fjor høst nedla et forbud mot den planlagte utvidelsen av Aracruz Celuloses eukalyptusplantasjer med 17.000 hektar. Den nye loven krevde at all ny beplantning stanser inntil en økologisk kartlegging av landområdene er gjennomført. Men nå har Aracruz fått hjelp fra Den føderale høyesterett.

Ifølge  den brasilianske  nettavisen "Gazeta" vedtok Høyesterett 6.juni at det midlertidige plantingsforbudet i Espirito Santo er ulovlig. Forbudet gjelder nemlig ikke all eukalyptusplanting, men bare trær som går til cellulose. Dermed mente Høyesterett at bare en del av eukalyptuprodusentene ble rammet og at forbudet stred mot likhetsprinsippet. Høyesterett innrømmet  ingen rett til erstatning for tap i forbudsperioden. Det er foreløpig uvisst hvordan delstaten vil reagere på denne avgjørelsen.

Stråmenn
Granskingskommisjonen har på sin side, etter flere ukers aktivitet, dokumentert en lang rekke med klager, irregulære forhold og direkte ulovlig virksomhet som selskapet skal ha gjort seg skyldig i de siste 30 årene.

En representant for småbøndenes organisasjon, João Batista Marré, var den første som avla forklaring overfor kommisjonen. Han fortalte at Aracruz Celulose bare de siste årene hadde kastet ut mer enn 100 bønder i kommunen Vila Valério. Hjemmene deres var blitt ødelagt og eukalyptustrær var blitt plantet på deres fruktbare jordområder godt egnet til korn og frukt.
Ifølge Nyhetsbrevet til Forum for grønn ørken overleverte Marré også en dokumentasjon på 500 sider om hvordan selskapet i årene 1974-75 kjøpte opp et landområde på 22.000 hektar ved hjelp av stråmenn som ikke selv bodde i området. Ifølge loven skulle denne jorda bare gå til uavhengige småbønder og ikke til selskaper. De opprinnelige innbyggerne ble jaget vekk av egne grupper - som inkluderte militært personell.

Granskingskommisjonens arbeid skal ha fått oppsiktsvekkende liten oppmerksomhet i pressen. Den lokale pressen i delstaten har ikke dekket kommisjonens høringer. Ifølge Forum mot grønn ørken har det derimot dukket opp en rekke store reklamer for Aracruz og et helsides støttebrev til selskapet. En rekke av underskriverne skal ikke ha visst noe om dette initiativet.

FAKTA: Aracruz Celulose
Aracruz Celulose eies hovedsaklig av fire store aksjonærer; Lorentzen Empreendimentos (28 %), Votorantim (28 % kjøpt av Mondi International i oktober i fjor), Safra (28 %) og Den brasilianske investeringsbanken for sosial og økonomisk utvikling, BNDES (12.5 %). Lorentzen Empreendimentos kontrolleres av nordmannen Erling Lorentzen, som grunnla Aracruz Celulose i 1972 og som i dag er styreleder i selskapet. Aracruz eier 144.000 hektar eukalyptusplantasjer i delstatene Espirito Santo og Bahia. Selskapet eier dessuten verdens største cellulosefabrikk og produserer årlig 1,3 millioner tonn kortfibret bleket cellulose.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!