Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljepenger oppgraderer atomsprenghoder

Det finnes enda flere produsenter av atomvåpen i Petroleumsfondet enn Lockheed Martin. Gjennom den amerikanske giganten Honeywell International Inc. er norske oljepenger med i selve produksjonsprosessen rundt atomsprenghodene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det finnes enda flere produsenter av atomvåpen i Petroleumsfondet enn Lockheed Martin. Gjennom den amerikanske giganten Honeywell International Inc. er norske oljepenger med i selve produksjonsprosessen rundt atomsprenghodene.


Pia A. Gaarder
Norwatch

Oljefondet har investert 177 millioner kroner i den amerikanske industrigiganten Honeywell International Inc. Gjennom denne investeringen er vår felles oljeformue inne i de mest delikate produksjonsprosessene rundt selve atomsprenghodene
Honeywell International er ikke primært et våpenselskap, men det står likevel sentralt i amerikansk atomvåpenproduksjon. Selskapet er med i konsortiet som på vegne av det amerikanske Energidepartementet driver Pantex Plant i Texas.

Modernisering
Pantex Plant er det eneste selskapet som i USA påmonterer og plukker fra hverandre atomstridshoder. Ved Pantex-anlegget foregår det også en kontinuerlig oppgradering av de amerikanske atomstridshodene. Anlegget står dermed uhyre sentralt i moderniseringen av det kjernefysiske arsenalet.

Honeywell driver i tillegg Kansas City Plant i Missouri, som produserer elektroniske og mekaniske komponenter til selve atomstridshodene.

I en kommentar til NorWatch påpeker lederen for Nei til atomvåpen, Ole Kopreitan, at 92 prosent av den norske befolkningen er mot atomvåpen.

- Det er et demokratisk prinsipp at politikerne skal følge flertallsholdningen i folket, men normale demokratiske regler er satt til side i atompolitikken. Da burde man i hvert fall avstå fra å tjene penger på selskap som produserer kjernefysiske våpen, sier Kopreitan.

Både Pantex Plant og Kansas City Plant hører inn under Energidepartementets National Nuclear Security Administration (NNSA), og tilhører den lille kretsen av utvalgte anlegg som i USA får befatte seg med teknologien og eksplosivene i selve atomstridshodene.

Selv om Pantex Plant er statseid, er driften overlatt til andre. På vegne av Energidepartementet drives Pantex Plant av selskapet BWXT Pantex, den amerikanske hærens ingeniørkorps (COE) og Sandia National Laboratory.

BWXT Pantex er opprettet utelukkende for driften av Pantex Plant, og består av BWX Technologies Inc., Honeywell International Inc. og Bechtel National Inc. De vant den åpne anbudskonkurransen for to år siden og sikret seg dermed en femårskontrakt på til sammen 1,5 milliarder dollar.

Datterselskap
Sandia National Laboratory drives på sin side av Sandia Corporation som er et heleid datterselskap til Lockheed Martin Corp. Oljefondet har - som NorWatch skrev i forrige uke - 131 millioner plassert i Lockheed Martin. Selskapet står bak utviklingen og produksjonen av  Trident II D5-raketten hvor USA har plassert halvparten av sitt strategiske kjernefysiske arsenal. Gjennom Sandia Corporation er dermed Lockheed Martin ytterligere involvert i produksjon av atombomber ved Pantex Plant-anlegget.
Pantex Plant har enerett på å åpne og sette sammen atomvåpen. Sammenstillingen av den kjernefysiske sprengladningen med de andre ikke-nukleære komponentene i selve atomstridshodene, foregår med andre ord ved Pantex Plant.

Før nedrustningsavtalene ble iverksatt, foregikk også produksjonen av atomstridshoder ved Pantex. Det siste atomstridshodet, av typen W88, skal ha blitt produsert i 1990.

Kontinuerlig oppgradering
Det foregår likevel en kontinuerlig oppgradering og vedlikehold av eksisterende stridshoder, og Pantex Plant er et nøkkelanlegg i denne prosessen. For anlegget i Texas vedlikeholder og tester USAs kjernefysiske våpen, og sørger for å inkorporere ny teknologi som gjør dem sikrere eller mer effektive.

I tillegg har Pantex-anlegget ansvar for å plukke fra hverandre atomvåpen som trekkes vekk fra det kjernefysiske arsenalet, den midlertidige lagringen av plutoniumskjerner fra demonterte atomvåpen og utvikling av kjemiske høyeksplosiver som omgir kjernen i atomvåpenet.

Kansas City Plant
The Kansas City Plant er som Pantex et av de få statseide atomvåpenanleggene i USA. Stedet drives på vegne av det amerikanske Energidepartementet av Honeywell Federal Manufacturing & Technologies (FM&T) som er en avdeling innen Honeywell International.

På Honeywells hjemmeside finnes FM&T kort beskrevet under aktiviteten "Aerospace".

For to år siden vant Honeywell FM&T Energidepartementets anbudskonkurranse om driften av Kansas City Plant. Femårskontrakten lød på 1,8 milliarder dollar. Honeywell (eller selskapets direkte forgjengere) har likevel drevet anlegget siden det åpnet i 1949.

FAKTA: Honeywell
Oljefondet har investert 177.409.455 kroner i Honeywell International Inc. Det er en prosentvis eierandel i selskapet på 0,072. Industrigiganten Honeywell har 115.000 ansatte og en omsetning på 24 milliarder dollar.

Honeywell står sentralt i administrasjonen og oppgraderingen av USAs kjernefysiske arsenal. Selskapet er med i konsortiet BWXT Pantex som på vegne av det amerikanske Energidepartementet driver Pantex Plant i Texas. Pantex er det eneste selskapet som i USA kan påmontere og plukke fra hverandre atomstridshoder. Anlegget oppgraderer også de amerikanske atomstridshodene. Honeywell driver også Kansas City Plant i Missouri. Anlegget produserer elektroniske og mekaniske komponenter til  atomstridshodene.

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!