Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet investerer i atomvåpen

Nordmenns felles oljeformue er plassert i produksjon av atomraketter. Investeringen i det amerikanske selskapet Lockheed Martin gjør Oljefondet delaktig i produksjonen av den avanserte Trident II D5-raketten.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nordmenns felles oljeformue er plassert i produksjon av atomraketter. Investeringen i det amerikanske selskapet Lockheed Martin gjør Oljefondet delaktig i produksjonen av den avanserte Trident II D5-raketten.


Av Pia A. Gaarder
NorWatch

Oljefondets portefølje per 31.12.2001 viser at 131 millioner kroner er plassert i det amerikanske selskapet Lockheed Martin som er storleverandør av avansert militært utstyr. Det er i selskapets avdeling Lockheed Martin Space Systems, Missiles & Space Operations at en av verdens mest avanserte atomraketter produseres.

På oppdrag fra den amerikanske marinen har Lockheed Martin Missiles & Space utviklet og bygget "Trident II D5" som er den mest moderne ballistiske raketten som kan utstyres med atomstridshoder. På Lockheed Martins produktoversikt er D5-raketten beskrevet under navnet "Fleet Ballistic Missiles" (FBM).

Lockheed Martins FBM-raketter har vært en militær og økonomisk suksess. Alle raketter med atomstridshoder som i dag befinner seg på ubåtene til den amerikanske og britiske marinen, er nemlig produsert av Lockheed Martin.

Med og uten stridshoder
Lockheed Martin Missiles & Space leverer den ferdige D5-raketten uten atomstridshoder. Disse påmonteres av Pantex Plant i Texas, som ligger direkte inn under det amerikanske Energidepartementet. Pantex Plant er det eneste stedet i USA hvor atomstridshoder kan påmonteres eller plukkes fra hverandre.

Annen forsvarsindustri er underleverandører til D5-raketten. Et joint venture mellom Alliant Techsystem og Thiokol Corporation leverer for eksempel rakettmotoren.

Lockheed Martins rolle går likevel langt ut over å produsere essensielle komponenter til et kjernefysisk våpen. For selskapet har utviklet og setter sammen hele den underliggende teknologiske strukturen som gjør atomsprenghodene til et fryktinngytende militært instrument.

Lockheed Martin er også med i produksjon og montering av atomstridshoder, om enn ikke i USA. Selskapet eier en tredjedel av aksjene i det britiske selskapet AWE Management Ltd. Og gjennom AWE er Lockheed Martin - og det norske Oljefondet - med på å produsere og påmontere atomstridshodene i Storbritannia. Britene utstyrer nemlig sine fire atomdrevne Vanguard-ubåter med Trident II D5-raketter.

Tretrinnsrakett
D5 er en tretrinnsrakett, og er 13,4 meter lang. Den veier 58,5 tonn og har en rekkevidde på over 4000 nautiske mil. Atomstridshodet i Trident II D5 er såkalte MIRV (Multiple Independently Targetable Re-entry Vehicles). Det betyr at hver D5-rakett inneholder flere atomstridshoder som kan programmeres til å nå uavhengige mål.

Den amerikanske marinen har plassert åtte atomstridshoder i hver operative rakett. Ifølge Robert Green, tidligere kommandør i The Royal Navy, inneholder hver D5-rakett atomsprengladninger som er åtte ganger sterkere enn Hiroshima-bomben.

D5-rakettene plasseres i sin tur på ubåtene av Ohio klassen, som kan ta opp til 24 raketter. Det betyr at hver Ohio-ubåt er fylt med 24 x 8 =192 atomstridshoder, og har alene en  atomsprengladning som er 192 ganger sterkere enn Hiroshima-bomben.

Langt samarbeid
D5 er foreløpig siste generasjon med missiler som er konstruert for å bli skutt ut fra undervannsbåter. Samarbeidet med Lockheed Martin Missiles & Space begynte på midten av 50-tallet da den amerikanske marinen startet programmet for å utvikle FBM (Fleet Ballistic Missils)-raketten.

Trident II (D5) er sjette generasjon av FBM-raketter, og følger etter Polaris (A1), Polaris (A2), Polaris (A3), Poseidon (C3) og Trident I (C4).

Serieproduksjonen av D5 begynte i 1987, og den første raketten ble operativ i 1990. Begge Trident-rakettene er i dag i bruk, men US Navy er i ferd med å oppgradere de kjernefysiske våpnene i fire Ohio-ubåter til den mer effektive og presise Trident II D5.

432 atomraketter
Den siste årsrapporten til det amerikanske forsvarsdepartementet viser at USA i fjor hadde 432 operative undervannsraketter, SLBM (Submarine Launched Ballistic Missiles). Alle var av typen Trident C4 eller Trident D5. Tallet omfatter ikke raketter som er inne til vedlikehold.

I følge den samme rapporten har den amerikanske marinen 18 Ohio-ubåter. Åtte av dem er utstyrt med 24 raketter av typen Trident I C4, og ti ubåter er utstyrt med et like stort antall Trident II D5-raketter.

Så sent som i januar i år, fikk Lockheed Martin Missiles & Space ytterligere en bestilling på tolv D5-raketter. Den amerikanske marinen har dermed gått til anskaffelse av 396 Trident II D5-raketter siden produksjonen startet.

Britiske atomstridshoder
Som del av en samarbeidsavtale med USA, har Storbritannias marine tatt Trident II D5 i bruk. Raketten leveres fra Lockheed Martin, men atomstridshodene i de engelsk-kontrollerte D5-rakettene produseres og påmonteres av det britiske selskapet AWE (The Atomic Weapon Establishment), hvor også Lockheed Martin er inne i driften.

AWE er den eneste produsent av atomstridshoder i Storbritannia. I tillegg til forskning og testing på området, har AWE ansvaret for produksjon, vedlikehold og eventuelt gjenvinning av Storbritannias atomvåpen.

Siden begynnelsen av 90-tallet har AWE hatt status som et såkalt GOCO-selskap (Government Owned, Contractor Operated). AWE eies dermed av regjeringen, men drives av private som også har interesser i det økonomiske overskuddet. Kritikken mot å overlate driften til private selskap, har vært stor. Spesielt har sikkerhetsproblemet stått i fokus.

AWE administreres av "AWE Management Ltd" som består av tre like store aksjeeiere,  British Nuclear Fuels Plc (BNFL), Serco og Lockheed Martin. Gjennom sin deltakelse i AWE er dermed Lockheed Martin også med i produksjon og montering av atomstridshodene i de engelske Trident II D5 Fleet Ballistic Missils (UK FBM).

FAKTABOKS
Oljefondet har investert 131.204.089 kroner i Lockheed Martin Corp. Det er en  eierandel i selskapet på 0,071 prosent. Lockheed Martin (LM) er verdens største våpenselskap. Det har rundt 124.000 ansatte og en omsetning på 24 milliarder dollar.

Konsernet vant gigantkonkurransen for utviklingen av neste generasjons amerikanske jagerfly, Joint Striker Fighter (JSF).
I avdelingen Lockheed Martin Space Systems, Missiles & Space Operations, produseres en av verdens mest avanserte atomraketter, Trident II D5, som kan utstyres med åtte uavhengige atomstridshoder. Disse påmonteres av Pantex Plant i Texas.

Halvparten av USAs kjernefysiske arsenal består av atomraketter produsert av LM av typen Trident I C4 eller Trident II D5. Rakettene er plassert på i alt 18 atomdrevne Ohio-ubåter som hver kan ta max 24 raketter. Trident II D5 kan enten utstyres med atomsprenghoder av typen W76 med en sprengstyrke på 100 kilotonn eller med W88-stridshodene som har en sprengstyrke på 475 kilotonn. Det er henholdsvis 8 og 40 ganger mer enn Hiroshimabombens antatte 12 kilotonn.

Lockheed Martin er også inne i driften av det engelske Atomic Weapon Establishment (AWE) som produserer og påmonterer britiske atomstridshoder. AWE Management Ltd består av tre like store aksjeeiere: British Nuclear Fuels Plc, Serco og Lockheed Martin.

Les også:
Oljepenger oppgraderer atomsprenghoder

Mer atomvåpen i Oljefondet

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!