Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Klasebomber i oljefondet likevel

I fjor høst måtte SV legge seg flate etter å ha påstått at Oljefondet investerer i klasebomber. Det hadde de egentlig ikke behøvd, for nå kan NorWatch avsløre at Oljefondets investering i den amerikanske våpengiganten General Dynamics likevel gir nordmenn klase-blod på hendene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I fjor høst måtte SV legge seg flate etter å ha påstått at Oljefondet investerer i klasebomber. Det hadde de egentlig ikke behøvd, for nå kan NorWatch avsløre at Oljefondets investering i den amerikanske våpengiganten General Dynamics likevel gir nordmenn klase-blod på hendene.


Av David Stenerud
Norwatch

Kroner 103 millioner. Det er ifølge siste årsrapport summen Norges Bank, på vegne av deg og meg, har funnet det fornuftig å plassere i et av verdens største våpenselskaper, General Dynamics Corp. Våpengiganten produserer alt fra atom-ubåter til håndvåpenammunisjon, men det er i underdivisjonen General Dynamics Ordnance and Tactical Systems (GD-OTS) at den, for tiden, aller mest omstridte produksjonen skjer. Her lages nemlig de mest essensielle delene til den typen klasevåpen som amerikanerne har spredt ut over Afghanistan det siste halve året.

Beryktet
Helt konkret produserer GD-OTS de beryktede gule flaskelignende bombe-kroppene. Det finnes 202 av slike i hver enkelt av den vanligste klasebombe-typen, den såkalte CBU-87. Påmontert tennrør leverer selskapet de små bombe-kroppene til et annet selskapet, Aerojet Ordnance, som setter dem sammen til ferdige granater (kalt BLU-97). Deretter kapsles småbombene inn i ferdige klasebomber hos selskapet Alliant Tech Systems, som i sin tur leverer til det amerikanske forsvaret og godkjente oversjøiske importører.

De farligste delene
GD-OTS skryter utilslørt på sine egne nettsider av sin betydning og "authority" i produksjonen av CBU-87-bombene.
En av de fremste ekspertene på klasebomber i Europa bekrefter bildet:
- Komponentene General Dynamics leverer er helt essensielle bestanddeler i klasebombene og unike for bruk i disse, sier Richard Lloyd til NorWatch. Lloyd er leder for den London-baserte organisasjonen Land Mine Action (LMA).
Lloyd mener videre at det nettopp er beholderen og antennelsesmekanismen som gjør klasebombene så farlige:
- Disse blir liggende udetonerte igjen på bakken og ligner små brusflasker, med en klar gul farge som vi vet virker forlokkende på barn. De er meget ømfintlige og kan gå av ved den minste berøring, forteller LMA-lederen til NorWatch.

Minst 50 døde - etter krigen
Røde Kors har på grunnlag av erfaringene fra Kosovo regnet ut at i gjennomsnitt 7 prosent av granatene i CBU-87-bombene som ble sluppet fra amerikanske militærfly ikke eksploderte.

- I Afghanistan er grunnen mykere, så her regner vi med at så som mange som 10 prosent av granatene ikke eksploderer, sier Richard Lloyd.

I tiden etter at krigshandlingene opphørte i Kosovo sommeren 1999, har - ifølge Røde Kors - 50 mennesker mistet livet som følge av udetonerte flaske-granater fra klasebomber. I tillegg har 101 mennesker blitt skadd.

LMA har ingen oversikt over hvor mange afghanere som til nå har omkommet som følge av udetonerte klasebombe-granater, men i begynnelse av april sendte organisasjonen en teknisk rådgiver ned til det krigsherjede landet for å forsøke å få en oversikt over omfanget av skadene. Det kan være stort:

16. november i fjor meldte Human Rights Watch at amerikanerne hadde sluppet 350 CBU-87 klasebomber over Afghanistan, det vil si over 70 000 BLU-97-granater. Richard Lloyd hevder overfor NorWatch at tallet alt i alt nå er mye høyere.

- Vi regner med at det har landet en kvart million "bomblets" på afghansk jord, sier LMA-lederen. Det kan bety så mange som 25 000 potensielle dødsfeller.

Vil forby klasebomber
I tillegg til Land Mine Action har tunge internasjonale organisasjoner som Røde Kors, The International Campaign to ban Landmines (ICBL), Norsk Folkehjelp, samt rekke andre NGO'er gått inn for et totalforbud mot bruk av alle typer klasebomber.
Selv om det er strid om hvorvidt disse bombene i prinsippet er i strid med Folkeretten, er det bred enighet i at udetonerte bomber som dreper uskyldige er et folkerettslig problem.

Statsminister Kjell Magne Bondevik sa i en redegjørelse til Stortinget 8. november i fjor at regjeringen har som siktemål for sitt arbeid "at det kan gi grunnlag for et forbud mot enkelte typer klasebomber.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Eva Bjøreng er i harnisk over NorWatchs funn.

En skam
- Det er ikke annet å si enn at dette er en skam, tordner hun.

Hun mener saken viser at SVs Øystein Djupedal faktisk hadde et poeng da de etter klasebombe-tabben i fjor kom med den mye latterliggjorte uttalelsen at de like godt kunne hatt rett.

- Den største skammen er ikke at det faktisk investeres i klasebomber, men at det gjøres så utilstrekkelige undersøkelse av selskapene det investeres i at slike ting blir avdekket. Norge må holde en så høy etisk standard på sine pengeplasseringer at dette ikke skal være mulig, mener Bjøreng.

Og:

- Hvis regjeringen ønsker bevare å sin anstendighet, må de ikke la seg avspise med en finansminister som sier at dette er ikke så enkelt.

- For så enkelt er det, fastslår Norsk Folkehjelp-lederen.
 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!