Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kværner fremdeles i junta-jobb

Da Kværners europeiske ledelse i fjor høst fant ut at Singapore-kontoret hadde skrevet under på en million-avtale i Burma, beordret de straks kontrakten opphevet. Men et halvt år senere er selskapet ennå ikke ute av samarbeidet med militærjuntaen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Da Kværners europeiske ledelse i fjor høst fant ut at Singapore-kontoret hadde skrevet under på en million-avtale i Burma, beordret de straks kontrakten opphevet. Men et halvt år senere er selskapet ennå ikke ute av samarbeidet med militærjuntaen.


Av David Stenerud
Norwatch

Kværner R.J. Brown i Singapore befattet seg for første gang med Premiere Oil og MOGE allerede i 1997. Kværner-selskapet designet da toppdekk og moduler og bisto i byggingen av gassproduksjonsplattformen på feltet Yetagun utenfor Burma. Verdien av oppdraget skal ha vært verdt 75 millioner kroner.

Så tidlig som i 1999 mottok Kværner kraftig kritikk fra flere hold for å ha tatt oppdrag i Burma. Så da Singapore-kontoret i august 2001 sa ja til å oppgradere den nevnte Yetagun-plattformen, visste Kjell Almskog og resten av den europeiske ledelsen nøyaktig hva de hadde å gjøre: Samme kveld som det ble offentlig kjent at Kværner atter skulle inn i "verdens verste militærdiktatur", gikk daværende pressetalskvinne Marit Ytreeide ut og sa at kontrakten skulle kanselleres. Begrunnelse: Menneskerettighetshensyn" (se NorWatch 8/2001).
 
Avviklings-sommel
Tidlig i mars 2002 er Kværner likevel ikke ferdig med jobben på Yetagun-feltet, får NorWatch opplyst fra hovedkontoret i Bærum. Da har vi allerede i dagevis forsøkt å finne ut av saken - først via hovedkontoret (pressetalsmannen opptatt), så via Kvaerner E&C i London (ingen vet noe), så via Singapore-kontoret (svarer ikke), så via Premier Oil i Myanmar ("er ikke autorisert til å svare") og til slutt via Premier Oil i London ("oppgir ikke detaljer om kontrakt-inngåelser"). Men til sist er altså pressetalsmann Geir Arne Drangeid i Kværner ledig:

- NorWatch er blitt tipset om at Yetagun-kontrakten har blitt reforhandlet, og at Kværner ennå er inne i Burma. Er det riktig?

- Nei, det er ikke slik at kontrakten har blitt reforhandlet, men vi må avvikle vårt engasjement på en forsvarlig måte.

Og;

- Det er ikke riktig at kontrakten er verdt 30 millioner dollar (267 millioner NOK, ifølge NTB 21. august 2001, red. anm), det er snakk om langt mindre. Kværner  skulle bare ha en ingeniør-rolle  i forbindelse med ombygginger av en plattform.

- Når tror dere dere vil være ute av Burma?

- Avviklingen er i sluttfasen, men vi ville gjøre det ryddig og ordentlig. Vi ønsker jo ikke å sette oss i en situasjon hvor vi må betale erstatning til dette regimet.

- NorWatch: Er det fremdeles Kværners policy ikke å ha handelsforbindelser med Burma?

- Ja, det er det absolutt.

- Svakt av Kværner             
Prosjektleder Trine Johansen i PD Burma/Worldview Rights reagerer kraftig på at Kværner ennå ikke er ute av Burma. - Det var mitt klare inntrykk at Kværner skulle trekke seg umiddelbart, sier Trine Johansen til NorWatch.

Det er nå gått over et halvt år siden den norske Kværner-ledelsen lovet å trekke seg fra kontrakten med Premier Oil i Burma. Fremdeles spaserer Kværner-ingeniører på Yetagun-plattformen.

- Dette synes jeg er veldig, veldig uheldig og urovekkende, sier Trine Johansen til NorWatch.

- Når de går så klart ut offentlig og lover å trekke seg, må man forvente at de holder ord, mener prosjektlederen.

Johansen betviler ikke at Kværner kunne blitt erstatningspliktig overfor Premier Oil og militærjuntaens eget oljeselskap MOGE om de hadde kuttet båndene tvert, men mener likevel at man må kunne forvente mer av et norsk storkonsern:

- At de ennå ikke er ute synes jeg er svakt, avslutter menneskerettighetsarbeideren.


FAKTA: Kværner R.J. Brown i Singapore
Kværner R.J Brown fikk i 1997 tildelt en kontrakt i forbindelse med design og bygging av en gassplattform på Yetagun-feltet utenfor Burma. Gassfeltet eies av et konsortium ledet av britiske Premier Oil, hvori den burmesiske militærjuntaens eget oljeselskapet, Myanmar Oil & Gas Enterprises (MOGE), eier 15%. Gassproduksjonen startet opp i 2000, og det produseres i dag mellom 5 og 6 millioner kubikkmeter gass per dag. Gassen fraktes i rør til Thailand. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har tidligere uttalt seg svært krast om Yetagun-operatøren: "Premier Oil støtter ikke bare den militære regjeringen økonomisk, de gir den også moralsk støtte og gjør demokratiet en stor bjørnetjeneste. De skulle skamme seg." I august 2001 fikk Kværner-selskapet tildelt en kontrakt for oppgradering av gassplattformen, men Kværners europeiske ledelse beordret Singapore-kontoret å kansellere avtalen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!