Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

AES Corp i hardt vær

Den amerikanske energigiganten AES Corp som står bak Bujagali-kraftverket i Uganda, er inne i en galopperende krise. I Enron-skandalens kjølvann har selskapets aksjeverdi sunket med over 70 prosent siden årets begynnelse.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den amerikanske energigiganten AES Corp som står bak Bujagali-kraftverket i Uganda, er inne i en galopperende krise. I Enron-skandalens kjølvann har selskapets aksjeverdi sunket med over 70 prosent siden årets begynnelse.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

AES' problemer skyldes flere ting: strømprisene har falt og selskapet har lidd store tap i Latin-Amerika. I tillegg sliter AES Corp etter Enron-skandalen å overbevise sine aksjonærer at de selv ikke er et falleferdig korthus, men har et solid inntjeningsgrunnlag.
 
Selskapet planlegger nå å kvitte seg med kraftstasjoner til en verdi av mellom en og halvannen milliard dollar som representerer lite lønnsomme deler av virksomheten. I tillegg skal utgiftene kuttes med hele 41 prosent. EAS som har eierinteresser i 182 kraftverk i 31 land, kommer derfor til å skrinlegge en rekke prosjekter i USA og i verden forøvrig.

Situasjonen er med andre ord slik at AES Corp ikke kan investere i prosjekter uten at inntjeningsmuligheten er høy og sikker. Mye tyder på at AES Corp nå vil trekke seg ut av to  kraftverkprosjekter i Afrika; Bujagali skal etter planen bare utsettes 2-4 måneder. 

FAKTA: Veidekke i Uganda
Veidekke ASA leder et konsortium som i november 2000 fikk kontrakt på utbyggingen av Bujagali Falls, i regi av amerikanske AES Corp. Demningen skal ifølge Veidekke bli 850 meter lang og reservoaret vil bli på 390 hektar (750.000 kubikkmeter). Kraftverkets produksjon skal bli på 200 MW, snaut dobbel kapasitet av Alta-kraftverket. Prosjektet fikk Verdensbankens støtte i desember 2001, men er nå utsatt på grunn av finansieringsproblemer. Den totale kontraktsverdien for prosjektet lyder på 580 millioner USD. Ved siden av Veidekke består konsortiet av ABB Distribusjon, Alstom Power, GE Energy (tidl. Kværner Energy) og Skanska AB.

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!