Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Leder: Frihet til å gi blaffen

Hvert år handler nordmenn klær for nesten 20 milliarder kroner. De velger farge, størrelse og stoff, men de får ikke vite hvor de er produsert.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Hvert år handler nordmenn klær for nesten 20 milliarder kroner. De velger farge, størrelse og stoff, men de får ikke vite hvor de er produsert.

Det sørget et såkalt EØS-relevant EU-direktiv for i 1996: Fra da av var det ikke lenger påbudt å merke tekstilvarer med opprinnelsesland.

Dermed får du ikke vite om klærne du kjøper er produsert av en velorganisert vestlig tekstilfabrikk eller er sydd av fattige asiatiske ungjenter som jobber for sultelønn.

Både NHO, LO, Forbrukerrådet og flere store frivillige organisasjoner er enige om at forbrukerne har rett til å få informasjon om varenes opprinnelsesland. Dette er sunt folkevett: Selvsagt er det en forbrukerrett å få vite om man støtter moderne slaveri eller ikke.

Det er liten grunn til å tro at produsentene selv kommer til å iverksette en frivillig merkeordning slik som forbrukerminister Laila Dåvøy håper: EU-direktivet fra 1996 innebærer jo ikke et forbud mot å merke klærne; det bare opphever påbudet. Valgfriheten har klesbransjen stort sett brukt til å unnlate å merke klærne. Det bør lovgiverne nå ta konsekvensen av.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!