Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Har ikke hatt kunder på fem år

Searunner Shipping i Oslo tilbyr hjelp til norske næringsdrivende som vil frakte varer fra "verdens verste militærdiktatur". Det går dårlig! Likevel nekter firmaet å kaste inn håndkledet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Searunner Shipping i Oslo tilbyr hjelp til norske næringsdrivende som vil frakte varer fra "verdens verste militærdiktatur". Det går dårlig! Likevel nekter firmaet å kaste inn håndkledet.


Av David Stenerud
Norwatch

Searunner Shipping skryter av å være markedsledere på frakt av varer fra det Fjerne Østen til Norge. På selskapets hjemmeside reklameres det med utenlandskontorer i atten land i Asia. Et av dem ligger i Burmas hovedstad Yangon, og kan tilby minst to avganger fra militærdiktaturet i uken.

Oslo-firmaet står ikke som eier av det burmesiske kontoret: - Myanmar Marine er kun en agentforbindelse, forklarer markedsjef Kjetil Øiseth i Searunner.

- Men er det slik at om man skulle ønske noe fraktet fra Burma til Norge, så er Searunner firmaet å ta kontakt med? spør NorWatch i en mail til makedssjefen.

- Det er et hypotetisk spørsmål, lyder svaret. Og: - Searunner Shippings holdninger og samvittighet i forhold til handel i Burma har vi ikke behov for å videreformidle.

Ny spørsmål fra NorWatch:
- Hvorfor tilbyr dere deres kunder å formidle varefrakt fra Burma, hvis det bare er en hypotetisk mulighet for at tilbudet blir benyttet?

Searunner svarer:
- Siden du åpenbart har litt tungt for det vil jeg presisere følgende:
Vi tilbyr ikke frakt fra et land dersom ingen handler i det landet. Du vet jo åpenbart at i fjor var vareimporten fra Burma på mikroskopiske NOK 10 millioner. (2000-tall, 2001-tall er noe høyere, red. anm.). Searunner Shipping har ikke representert noen handlende i Burma de siste 5 år. Vi har en kontakt i Burma, og har ingen planer om å endre på det. 

Markedssjefen klargjør også:
- Det eksisterer ikke noe formelt forbud mot å ha kontakter i Burma.

Og han kommer med en liten oppfordring til slutt:
- Du burde jo strengt tatt konsentrere deg om de som evt. handler i Burma siden du åpenbart er ute etter å dekke brudd på Bondeviks oppfordring om ikke å handle i Burma.

PS: Searunner Shipping eier ikke egne fartøyer, og er ikke medlem av Norges Rederiforbund, som offisielt har gått ut og understreket Kjell Magne Bondeviks boikott-oppfordring.


FAKTA: Burma

I 1990 vant Aung San Suu Kyi det demokratiske valget i Burma. Øret etter mottok hun Nobels Fredspris for sitt arbeid for frihet for det burmesiske folket. Militærjuntaen beskyldes for omfattende og vilkårlig henretting og tortur, og de holder ifølge den intenasjonale arbeiderorganisasjonen (ILO) 800.000 mennesker i tvangsarbeide. Aung San Suu Kyi holdes fortsatt i husarrest. Hun har gitt en stående oppfording til verdenssamfunnet om ikke å handle med Burma.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!