Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet i menneskerettstvist

I 1996 samtalte Norsk Hydro og Statoil med militærjuntaen i Burma om å inngå et samarbeid. Det var gassen på Yadana-feltet som virket så forlokkende - men nordmennene motsto fristelsen. Det gjorde ikke amerikanerne i Unocal.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I 1996 samtalte Norsk Hydro og Statoil med militærjuntaen i Burma om å inngå et samarbeid. Det var gassen på Yadana-feltet som virket så forlokkende - men nordmennene motsto fristelsen. Det gjorde ikke amerikanerne i Unocal.


Av David Stenerud
Norwatch

Da det i januar 1996 ble kjent at statsselskapene Hydro og Statoil vurderte å samarbeide med militærjuntaen om å utvinne gass fra Yadana-feltet i Andaman-havet utenfor Burma ble det reagert kraftig fra flere hold.

Utenriksdepartementet (UD) uttalte at det er gode grunner til å holde seg unna den burmesiske militærjuntaen.

Militærjuntaens husarrestant, Nobelpris-vinner og lovlig valgt leder i Burma, Aung San Suu Kyi uttalte til TV2: "We have always looked upon Norway as one of the strongest allies of our democratic movement. I would not think that this is the right time for any Norwegian-owned company (...) to establish themselves i Burma."

Konklusjonen ble at Norsk Hydro og Statoil holdt seg unna. I stedet ble det et konsortium av Total Fina Elf, Unocal, The Petroleum Authority of Thailand og MOGE (Myanmar Oil & Gas Enterprises) som boret, bygde, fikk lagt gassrørledninger og nå utvinner gass fra Yadana-feltet. Underveis fikk de blod på hendene.

Trusler og vold
En fransk delegasjon av parlamentarikere har konkludert at byggingen av rørledningen som i dag transporterer gass fra Yadana gjennom Burma til Thailand for en stor del ble utført av tvangsarbeidere. Overgrep fra militære arbeidsledere, så som vold og trusler var utbredt. Det har også blitt rapportert om voldtekt av unge kvinner, tortur - og drap.

I tillegg ble tusenvis som bodde i gassrørledningens passasje drevet fra sine hjem. Påstander har også blitt fremsatt, blant annet fra den britiske arbeiderorganisasjonen MEP, om at sivile skal ha blitt brukt som vandrende minesveipere foran anleggsarbeiderne som la gassrørledningen.

Ofrene vil ha rettferdighet
I 1999 gikk 13 tidligere tvangsarbeidere til søksmål mot det amerikanske selskapet Unocal for med viten og vilje å ha tjent økonomisk på tvangsarbeid og vold. Tidlig i 2000 bestemte en dommer i California at det ikke var grunnlag for å saksøke Unocal, ettersom de ikke kunne vite at Yadana-rørledningen ble lagt av tvangsarbeide.

Burmeserne ga seg imidlertid ikke, og 4. september i fjor meldte CorpWatch.org at Californias høyesterett, ved dommer Victoria Chaney, hadde gitt flyktningene et rettskraftig medhold i ankesaken: Der er grunnlag for å reise sak mot Unocal, og de burmesiske flyktingene får anledning målbære sine traumer foran en amerikansk jury.

Men både saksøkerne og Unocal må trolig regne med å gå mange, lange og harde runder i flere forskjellige rettsinstanser før endelig dom faller i saken.

PS. Norsk Hydro ønsker overfor NorWatch ikke å kommentere Yadana-utbyggingen og sin egen "nesten-rolle".


FAKTA: Oljefondet og Yadana
Det norsk petroleumsfondet (Oljefondet) har investert 57,7 millioner kroner i Unocal - og hele 2,178 milliarder kroner i TotalFinaElf. I tillegg eier fondet aksjer for 36,5 millioner kroner i Halliburton som har hatt en sentral rolle i byggingen av den omstridte gassrørledningen. Yadana-konsortiet er verdsatt til 1,2 milliarder amerikanske dollar.
 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!