Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet med millioner i Utkal-selskap

Idet Norsk Hydro trekker seg fra Utkal Alumina i Orissa i India, øker Oljefondets investeringer i det omstridte gruveprosjektet med nesten 30 prosent.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Idet Norsk Hydro trekker seg fra Utkal Alumina i Orissa i India, øker Oljefondets investeringer i det omstridte gruveprosjektet med nesten 30 prosent.


David Stenerud
Norwatch

16. desember i fjor, på dagen ett år etter at tre utbyggingsmotstandere ble skutt og drept under en demonstrasjon i landsbyen Maikanch i India, ble det kjent at Norsk Hydro trekker seg fra det omstridte Utkal-prosjektet.

De to gjenværende partnerne ønsker fortsatt å bygge den planlagte bauxittgruven og et oljeraffineri i delstaten Orissa - men altså uten Hydro, som fant motstanden mot prosjektet for sterk.

På et styremøte i Utkal Alumina 16-17 januar i år, ble det bestemt at når Norsk Hydro trekker seg, skal den ene partneren, Indal, sitte igjen med 55% av selskapet, mens den andre, Alcan Aluminium, skal eie resten.

Det norske petroleumsfondet (Oljefondet) har ifølge siste årsrapport (2000) investert 35 millioner kroner i Alcan Aluminium.

Paradoksalt nok medfører dermed Hydros hjemreise at Oljefondets interesser i Utkal-prosjekt øker med nær 30 prosent.

PS. Oljefondets aksjebeholdning for 2002 blir offentliggjort av Norges Bank 6. mars.


UTKAL ALUMINA:
Utkal Alumina International Ltd eies 45 % av Norsk Hydro, som også har utpekt konsernsjefen i selskapet. De øvrige partnerne er kanadiske Alcan (35 % eierandel) og indiske Indal (20 % eierandel). Ifølge den foreløpige salgsavtalen overtar Indal 55 % av selskapet og Alcan 45 %. Utkal Alumina håper å kunne bygge en bauxittgruve og et aluminaraffineri i Kashipur i delstaten Orissa i India. Store deler av lokalbefolkningen har motsatt seg prosjektet helt siden planene ble kjent. De vil miste verdifull matjord og frykter dessuten for vannressursene sine. Det foreslåtte gruveområdet ligger på et fjell som er hellig for adivasiene.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!