Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Brudehandel med barne-detaljer

Undersøkelser NorWatch har foretatt avdekker at flere norske nettsteder er villige til å gi detaljerte opplysninger om barna til kontaktsøkende kvinnene. - Kanskje vi bør se på lovgivningen, sier nestleder Knut Haanes hos Barneombudet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Undersøkelser NorWatch har foretatt avdekker at flere norske nettsteder er villige til å gi detaljerte opplysninger om barna til kontaktsøkende kvinnene. - Kanskje vi bør se på lovgivningen, sier nestleder Knut Haanes hos Barneombudet.


Av David Stenerud
NorWatch

I fjor ble det kjent at pedofile benytter kontaktbyråer for å hente utenlandske kvinner med barn til Norge.

På et norsk nettsted for "sexkontakt" har kontaktbyrået Open World, registrert i Hammerfest, lagt ut en annonse hvor de tilbyr seriøs kontakt med kvinner fra Russland og  det tidligere Sovjetunionen. NorWatch oppretter et alias med en mail-adresse og svarer på annonsen. Vi får et standardskriv tilbake:

"(...) For å få mest mulig effektiv hjelp ber vi deg sende litt mer info om hvem du leter etter: Høyde, vekt, alder, utseende, aksepterer du at hun har barn (hvor mange, alder og kjønn, f. eks hun må helst ha ei datter ikke eldre enn 10 år)."
Vårt alias svarer, og spør:

"Går det an å få opplyst litt mer enn bare alder og kjønn på barn til kvinnene (...) - f. eks hårfarge?"

Respons fra kontaktbyrået kommer umiddelbart:
"Selvfølgelig, alt er mulig."

Flere norske byråer
NorWatch har sett nærmere på i alt fire norske nettbyråer, som alle formidler kontakt mellom norske menn og kvinner fra Russland og det tidligere Sovjet. Foruten Open World har vi blant annet vært i kontakt med det Kristiansund-registrerte byrået Norrus, som svarer slik på en mail-forespørsel fra NorWatchs alias:

"Ja, det er mulig å få vite mer om barna til disse kvinnene du er interessert i kontakt med".

Et tredje byrå er NP- Contact, som selv om de uttrykker en viss skepsis, forsikrer:

"jeg vet at det er få damer som står oppført med bilder av døtrene sine men alle som har barn står oppført med dette + alder på dem, men du kan velge et medlemskap som gir deg tilgang til flere adresser og da også mulighet for å få fullklaff..."

Ikke alle åpner
NorWatch var også i kontakt med et fjerde nett-byrå, Harmony Marriage Agency. Nettstedet deres forteller ingenting om kvinnenes barn, ikke engang antall, bare hvorvidt de har barn eller ikke.

- Jeg synes ikke slike opplysninger bør være relevant om du ønsker kontakt med en kvinne. Og ved å unnlate å opplyse noe om barna, unngår vi også å bli kontaktet av perverse, sier lederen for den norske avdelingen, Lana Pedersen til NorWatch.

Kjent metode
Det var P4 som i november i fjor først meldte om pedofile som benytter kontaktbyråer for å få kontakt med enslige mødre. Fenomenet som sådan; at pedofile henter inn utenlandske kvinner med barn, er en kjent problemstilling. Det bekrefter flere kilder NorWatch har vært i kontakt med:

- Vi har hatt overgreps-saker, eller i alle fall ‚n sak, hvor ting tyder på at overgriper har skaffet seg kontakt med barn på denne måten, bekrefter Håvard Aksnes, leder for avsnitt for seksualisert vold i Kripos.

Aksnes er likevel ukjent med at norske nettsteder åpner for detaljbestilling av mødre med barn på denne måten.

Leder Tove Smaadahl ved Krisesentersekretariatet kjenner til konkrete eksempler hvor metoden er benyttet:

- Så sent som i november fikk jeg tips fra et sted i Nordland. En sambygding av tipseren hadde nettopp fått tilsendt en kvinne med barn fra et typisk brudehandel-land. Mannen er to ganger tidligere dømt for seksuelle overgrep mot barn.

- Dette vet vi om, vi har fått meldinger om det, og vi vet at det foregår, sier nestleder Knut Haanes hos Barneombudet når vi forelegger ham  NorWatchs funn.

Han mener problemet øker i takt med globaliseringen: - For å bekjempe dette behøver vi lover og etterforskning, men også utjamning, sier han.

Han stiller seg også tvilende til hvorvidt norsk lovgivning er god nok:

- Kanskje vi må se på lovgivningen. Skottene er muligens for tette mellom ekteskapslovgivningen, som er en voksen-lov, og adopsjonslovgivningen, som er en barne-lov.

Barnebeskyttelsesaspektet må kanskje inn i ekteskapslovgivningen, avslutter Barneombudets  nestleder.

Ingen lovregulering
I Norge er det lovbestemt at adopsjon skal skje til barnets beste og ikke til adoptivforeldrenes. I praksis betyr dette at de godkjente norske adopsjonsbyråene ikke gir mulighet til å velge barn etter spesifikke kriterier. Ikke engang kjønn kan en vordende adoptivforelder bestemme, og langt mindre kvaliteter som vekt og hårfarge. Dette er for å beskytte barna - men barn av kontaktsøkende kvinner er ikke beskyttet på samme måte:
- Det er ingenting jeg kjenner til som forbyr denne typen formidling av barn, medgir juridisk rådgiver i Norsk ungdoms- og adopsjonskontor, Knut Stenberg.

Filippinene har som eneste land i verden en lov som forbyr brudehandel. Loven ble vedtatt allerede i 1990, og kom i stand som følge av en årelang kampanje som den internasjonale anti-kvinnehandelsorganisasjonen Gabriela drev mot det norskbaserte brudehandel-byrået PhilNor (mer om dette finner du på http://www.akp.no).

Må også være interessert i kvinnen
NorWatch gjør oppmerksom på at da vi gjennom et annet alias stilte kontaktsnettstedet Open World overfor en svært direkte forespørsel, som helt tydelig var rettet mot barn, fikk vi følgende tilbakemelding:

"ALLE våre jenter ønsker BARE seriøse forhold (...) jeg ble også foruroliget fordi du skriver ikke om hva slags jenta som ønskes, men barnet hennes..."

NorWatch har vært i telefonkontakt med innehaveren av nettstedet og innhentet følgende avklaring:

- Hvis du kun spør om barnet er det ikke mulig å få kontakt.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!