Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Barneministeren fordømmer norske ekteskapsbyråer

Barne- og familieminister Laila Dåvøy reagerer kraftig på NorWatchs avsløringer om at pedofile gjennom norske ekteskapsbyråer på nett kan skaffe seg detaljerte opplysninger om barn. Hun mener det setter barna i betydelig fare for overgrep og misbruk.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Barne- og familieminister Laila Dåvøy reagerer kraftig på NorWatchs avsløringer om at pedofile gjennom norske ekteskapsbyråer på nett kan skaffe seg detaljerte opplysninger om barn. Hun mener det setter barna i betydelig fare for overgrep og misbruk.


Av David Stenerud
Norwatch

I februar 2002 kunne NorWatch avsløre at flere norske ekteskapsbyråer som opererer på nettet er villige til å gi kontaktsøkende menn detaljerte opplysninger om utseende til barna til gifteklare kvinner fra Russland og det tidligere Sovjetunionen.

- Barne- og familieminister Laila Dåvøy har lest NorWatch-artikkelen og reagerer med oppgitthet og fordømmelse:

- Hva er egentlig hensikten? spør hun:

- For seriøse kontaktsøkende menn må det være mer enn tilstrekkelig å få vite om kvinnen har barn eller ikke, slik det ene omtalte byrået har som holdning.

Barne- og familiedepartementet stiller seg tvilende til om et lovforbud mot videreformidling av opplysninger om barn til kontaktsøkende  utenlandske kvinner er noe reelt alternativ. Det nevnes to grunner: For det første er det moren selv som i utgangspunktet, frivillig, har gitt fra seg opplysningene. Og for det andre vises det til at det vil være problematisk å håndheve et slikt forbud.

Likevel ønsker statsråd Dåvøy å uttrykke sterkest mulig avsky:
- Jeg vil ta avstand fra at kontaktbyråer tilbyr og gir slike opplysninger om barn, i noen tilfeller på svært detaljert nivå.
Og:
Dette kan sette barna i betydelig fare for overgrep og misbruk.

Barne- og familieministeren opplyser at norske myndigheter gjennom Østersjørådet, der både Russland og de baltiske landene er med, har vi etablert et eget nettsted for samarbeid i kampen mot seksuell og annen utnyttelse av barn. 

Denne kanalen kan benyttes til å spre informasjon om farene ved å gi fra seg detaljerte opplysninger om barn, og til å advare mot å bruke kontaktbyråer som etterspør og formidler slike opplysninger.

Kristelig Folkepartis Anita Apelthun Sæle gikk i Bergens Tidende i 8. februar inn for at  Utlendingsdirektoratet (UDI) skal få tilgang til å sjekke strafferegisteret for å avsløre dømte overgripere.

I dag har ikke UDI anledning til dette.

Saken er tidligere omtalt i Norwatch Nyhetsbrev Nr. 1/2 2002

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!