Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Barneministeren fordømmer norske ekteskapsbyråer

Barne- og familieminister Laila Dåvøy reagerer kraftig på NorWatchs avsløringer om at pedofile gjennom norske ekteskapsbyråer på nett kan skaffe seg detaljerte opplysninger om barn. Hun mener det setter barna i betydelig fare for overgrep og misbruk.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Barne- og familieminister Laila Dåvøy reagerer kraftig på NorWatchs avsløringer om at pedofile gjennom norske ekteskapsbyråer på nett kan skaffe seg detaljerte opplysninger om barn. Hun mener det setter barna i betydelig fare for overgrep og misbruk.


Av David Stenerud
Norwatch

I februar 2002 kunne NorWatch avsløre at flere norske ekteskapsbyråer som opererer på nettet er villige til å gi kontaktsøkende menn detaljerte opplysninger om utseende til barna til gifteklare kvinner fra Russland og det tidligere Sovjetunionen.

- Barne- og familieminister Laila Dåvøy har lest NorWatch-artikkelen og reagerer med oppgitthet og fordømmelse:

- Hva er egentlig hensikten? spør hun:

- For seriøse kontaktsøkende menn må det være mer enn tilstrekkelig å få vite om kvinnen har barn eller ikke, slik det ene omtalte byrået har som holdning.

Barne- og familiedepartementet stiller seg tvilende til om et lovforbud mot videreformidling av opplysninger om barn til kontaktsøkende  utenlandske kvinner er noe reelt alternativ. Det nevnes to grunner: For det første er det moren selv som i utgangspunktet, frivillig, har gitt fra seg opplysningene. Og for det andre vises det til at det vil være problematisk å håndheve et slikt forbud.

Likevel ønsker statsråd Dåvøy å uttrykke sterkest mulig avsky:
- Jeg vil ta avstand fra at kontaktbyråer tilbyr og gir slike opplysninger om barn, i noen tilfeller på svært detaljert nivå.
Og:
Dette kan sette barna i betydelig fare for overgrep og misbruk.

Barne- og familieministeren opplyser at norske myndigheter gjennom Østersjørådet, der både Russland og de baltiske landene er med, har vi etablert et eget nettsted for samarbeid i kampen mot seksuell og annen utnyttelse av barn. 

Denne kanalen kan benyttes til å spre informasjon om farene ved å gi fra seg detaljerte opplysninger om barn, og til å advare mot å bruke kontaktbyråer som etterspør og formidler slike opplysninger.

Kristelig Folkepartis Anita Apelthun Sæle gikk i Bergens Tidende i 8. februar inn for at  Utlendingsdirektoratet (UDI) skal få tilgang til å sjekke strafferegisteret for å avsløre dømte overgripere.

I dag har ikke UDI anledning til dette.

Saken er tidligere omtalt i Norwatch Nyhetsbrev Nr. 1/2 2002

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!