Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Trekker ikke Burma-klær

Nok et klesmerke produsert i Burma er å finne på det norske markedet. Eieren av Streetwear-kjeden Flava sier til NorWatch at de ikke visste at klærne kom fra Burma. De kommer ikke til å trekke varene fra butikken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nok et klesmerke produsert i Burma er å finne på det norske markedet. Eieren av Streetwear-kjeden Flava sier til NorWatch at de ikke visste at klærne kom fra Burma. De kommer ikke til å trekke varene fra butikken.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

South Pole-jakker med merkelappen "Made in Myanmar" selges i flere av Flavas fem butikker. Boblejakkene selges også via Flavas hjemmeside på nettet. South Pole er et amerikansk klesmerke som får varer produsert i flere asiatiske land, deriblant Burma.

Flavas fem butikker er  lokalisert i Oslo, Strømmen, Trondheim, Bergen og Stavanger. Flava-butikkene har fått kultstatus innen visse ungdomsmiljøer, og de profilerer seg som ledende på "de hotteste urbane streetklærne i Norge".

Selskapet Flava DA ble stiftet i 1997.

----------------------------------------------------------------------------------------
- Det dreier seg om kunnskap som næringslivet ikke har kjennskap til. John Lee Timuri, medeier i Flava
----------------------------------------------------------------------------------------

Liten kunnskap
John Lee Timuri sier til NorWatch at han ikke visste at Myanmar var et annet navn på Burma. Han visste heller ikke at de folkevalgte i Burma oppfordrer til full boikott av landet.

- Det dreier seg om kunnskap som næringslivet ikke har kjennskap til. I hvert fall ikke jeg. Vi kan garantere for alle varer  bestilt i 2001, men før det har vi ikke oversikten. Jeg vil på ingen måte støtte et militærregime. Jeg har selv bodd i Sør-Afrika og vet hvordan det er, sier Lee.

Men hvordan har det seg at dere faktisk selger Burma-varer?

- For å si det rett ut så er boblejakkene bestilt direkte fra South Pole i USA. Det dreier seg om et amerikansk merke og vi tenkte dermed ikke at det kunne skape problemer med opprinnelseslandet. De aktuelle jakkene ble bestilt for tre år siden. De er gamle, og vi har ikke bestilt flere ting fra South Pole siden den gang. Hadde vi visst at det dreide seg om Burma-produserte ting, ville vi ha valgt dem bort. Det kommer vi selvfølgelig heretter til å gjøre, lover Lee.

På spørsmål fra NorWatch om hva de nå vil gjøre med jakkene, sier Lee rett ut at de ikke vil bli trukket fra butikkene.

- Jakkene skal legges ut. Vi har allerede betalt for dem og kan ikke sende dem tilbake til South Pole. Det har gått for lang tid. Det vil derfor heller ikke hjelpe befolkningen i Burma om jeg nå trekker disse boblejakkene tilbake, mener Lee Timuri.

---------------------------------------------------
Innehaverne av Flava visste ikke at Myanmar var det samme som Burma. Derfor var det ingen som reagerte på at jakkene var merket "Made in Myanmar"
---------------------------------------------------

Fjernet Burma-klær
Søkelyset på Burma-produserte merkevarer i klesbutikkene skjøt fart etter publikasjonen av rapporten "Burma, Norge og Klær" laget av Kirkens Nødhjelp og Borgen Production i fjor vår. Målet var å sjekke effekten av boikottoppfordringen som daværende statsminister Kjell Mange Bondevik kom med i november 1997, og finne ut hvilke butikker og kjeder som førte burmesiske klær.

Rapporten viste at importen fra Burma sank etter Bondeviks oppfordringen fra  rundt 10 millioner kroner i 1997 til rundt 4 millioner kroner i 1999. Men i år 2000 lå importen igjen oppe på 1997-nivå.

Tall NorWatch har innhentet fra Statistisk Sentralbyrå viser at 2001 ble et nytt rekordår for import fra Burma til Norge (se NorWatch 12/ 2001). Rapporten konkluderte også med at Burma-produserte klær var svært utbredt i street- og boardwear-butikker i Norge.

Blant klesmerkene som ble funnet var Forum, Circa, És og Renegade. Avsløringene førte blant annet til at boardwear-butikken Paragon i Oslo valgte å fjerne de Burma-produserte klærne fra hyllene sine. Importørene av merkene És, Circa og Forum gikk ut og lovet at de ikke lenger ville importere klær produsert i militærdiktaturet.

----------------------------------------------

Burma
I 1990 vant Aung San Suu Kyi det demokratiske valget i Burma. Øret etter mottok hun Nobels Fredspris for sitt arbeid for frihet for det burmesiske folket. Militærjuntaen beskyldes for omfattende og vilkårlig henretting og tortur, og de holder ifølge ILO 800.000 mennesker i tvangsarbeide. Aung San Suu Kyi holdes fortsatt i husarrest.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!