Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Telenor og regnskogsparkett

Telenor innrømmer miljøtabbe på Fornebu: Kjøpte regnskogstømmer fra Malaysia.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Telenor innrømmer miljøtabbe på Fornebu: Kjøpte regnskogstømmer fra Malaysia.


Av Jørn Stave
NorWatch

Byggeprosjektet blir fremstilt som enestående innenfor miljøvennlige kontorbygg, men nå viser det seg at tregulvet i Telenors nye hovedkontorer på Fornebu stammer fra regnskog i Malaysia uten miljøsertifikater. Seks tusen kvadratmeter av det utrydningstruete treslaget merbau har blitt lagt som parkett i gangsonene. - Vi legger oss helt flate for kritikken og beklager det som har skjedd, sier informasjonsansvarlig Trond Bentestuen i Telenor.

Telenors storstilte byggeprosjekt på Fornebu går nå inn i sluttfasen, og over 6000 ansatte står klare til å flytte inn. Etter at Bærum kommune nylig ga klarsignal for at Telenor kan ta i bruk det nye hovedkvarteret, kommer den første puljen til å innfinne seg i november.

Utbyggingen på Fornebu har blitt profilert som et miljøprosjekt, og Telenor har gjentatte ganger uttalt at miljøhensyn skal legges til grunn for valg av materialer. Det er derfor en angrende bedriftsledelse som innrømmer at rutinene har sviktet.

- Hvis det er sånn at dette ikke er miljøgodkjent, og at dette er en tresort som er hentet ut fra regnskogen, ja, da legger vi oss helt flate og beklager på det sterkeste, sier informasjonsansvarlig Trond Bentestuen i Telenor Eiendom Fornebu.

Utrydningstruet
Tregulvet som inngår i gangsoner og rekkverk i de moderne lokalene, er produsert av tresorten merbau (latin: Intsia bijuga). Dette treet er oppført på den internasjonale rødlisten over utrydningstruete arter.

Ifølge et dokument som Telenor har mottatt fra eksportøren i Singapore, er tømmeret hentet fra Malaysia. Den norske importøren av parketten er Nordby Gulv i Trondheim.

- Vi kjøper fra det svenske firmaet Simonsen AB, uten at vi til enhver tid vet hvor tømmeret egentlig kommer fra. Sant å si, så har vi ikke tenkt så mye på dette med miljøsertifisering, forteller Trond Nordby i Nordby Gulv.

Telenor hevder på sin side at det ble stilt miljøkrav til parketten, men at leverandørene sviktet:

- Da NorWatch gjorde oss oppmerksomme på kravene som stilles til sertifisering av tropisk tømmer, fikk vi kunnskap som har fått oss til å gå vår leveranse av merbau etter i sømmene. Det viste seg at våre krav om sertifisering av gulvdekket ikke var imøtekommet av våre leverandører, forklarer Trond Bentestuen i Telenor.

Miljøorganisasjonen Regnskogsfondet, som tidligere bl.a. har laget "svartelister" over forretninger som selger hagemøbler i naturskogstømmer, skisserer et dystert bilde av situasjonen for merbau i Malaysia.

- Merbau-treet vokser i regnskogen i Malaysia og Indonesia. Etterspørselen etter merbau har vært så stor at tresorten nesten er utryddet i Malaysia. Hogsten truer også levevilkårene til lokalbefolkningen i områdene som hugges, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogsfondet.

Ny kampanje
Merbau er et meget hardt og attraktivt treslag som særlig benyttes i gulv, vinduer og dører. Regnskogsfondet starter derfor i høst en forbrukerrettet kampanje for å redusere salget av merbau og annet usertifisert tropisk tømmer i Norge.

- Vi vet at både private kunder og større entreprenørfirmaer kjøper parkett av tropisk tømmer. Våre anslag tilsier at mellom 120.000 og 150.000 kvadratmeter merbau-parkett importeres til Norge hvert år. Telenor står så vidt vi vet for årets største enkeltinnkjøp, understreker Nils Hermann Ranum.

Alternativet for den miljøbevisste forbruker og innkjøpsansvarlige er et såkalt FSC-sertifikat. Dette er den eneste merkeordningen som kan spore hvert enkelt produkt tilbake til hogstkonsesjonen, og som garanterer at tømmeret er hugget på en bærekraftig måte. Det finnes ikke FSC-merket parkett av merbau på det norske markedet.

NorWatch har tidligere avslørt bruk av regnskogstømmer uten FSC-sertifikater i både skipsdekk og hagemøbler (se bl.a. NorWatch 2/2001 og 3/2001). Det er imidlertid sannsynlig at entreprenør- og byggevarebransjen importerer større volumer enn både norske møbelkjeder og trebåtbyggere.

- Vil samarbeide
Telenor ønsker nå å bidra til å rydde opp i bruken av regnskogstømmer i byggebransjen. Selskapet understreker at innkjøpet av merbau er et engangstilfelle siden Telenor ikke skal lede byggingen av andre prosjekter på denne størrelsen.

- Etter at vi er gjort oppmerksomme på forholdene som eksisterer har vi sammen med Regnskogfondet tatt initiativet til et seminar som skal avholdes 29. oktober hvor toppene i norsk byggebransje og i rådgivings- og arkitektbransjen skal samles for å få en dialog rundt problemstillingene ved bruk av tropisk tømmer, sier Trond Bentestuen i Telenor.

Regnskogsfondet ser med forventning frem til seminaret, men understreker også at det er viktig å få ut informasjon til private kunder som vurderer å legge luksusparkett i boligene sine eller på hytta. Den planlagte informasjonskampanjen "Regnskogsfrie hjem" vil knyttes opp til høstens Operasjon Dagsverk, der noe av pengene skal gå til urfolksprosjekter i regnskogen i Malaysia.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!