Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Høringen om massakren innstilt

Rettsprosessen hales ut i India:
Den juridiske høringen etter massakren i landsbyen Maikanch i India, der tre motstandere av Norsk Hydros Utkal-prosjekt ble skutt ned og drept, stanset opp i begynnelsen av august. Dommeren skal ha blitt overført til en annen sak, og det hersker nå full forvirring om den videre etterforskningen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Rettsprosessen hales ut i India:
Den juridiske høringen etter massakren i landsbyen Maikanch i India, der tre motstandere av Norsk Hydros Utkal-prosjekt ble skutt ned og drept, stanset opp i begynnelsen av august. Dommeren skal ha blitt overført til en annen sak, og det hersker nå full forvirring om den videre etterforskningen.


Av Jørn Stave
Norwatch
 
Det var 16. desember i fjor at store politistyrker rykket ut til landsbyen Maikanch, der et par tusen adivasier var i ferd med å planlegge en veiblokkade mot Norsk Hydros gruveprosjekt Utkal Alumina. Politiet åpnet ild mot folkemengden og tre adivasier ble drept, mens syv ble alvorlig skadet og nesten femti mennesker ble lettere skadet (se NorWatch 13/2000).

Like før sommeren startet den juridiske høringen etter skyteepisoden i Maikanch. Det har tidligere blitt hevdet at Utkal Alumina sto i ledtog med lokale politifolk og politikere ved å oppfordre til aksjonen. Konsernsjef Ola Lie i Utkal Alumina har tilbakevist dette, og hevdet i et intervju med NorWatch at han vet hvem som er ansvarlig for massakren (se NorWatch 5/2001).

Full forvirring
Ifølge den lokale bistandsorganisasjonen Agragamee, ble den juridiske høringen innstilt og dommeren P. K. Mishra overført til en annen sak i begynnelsen av august.       

Nyheten om  forsinkelsen bekreftes også av Norsk Hydro.

- Vi er kjent med at granskningen trekker ut, uten at vi har noen direkte kommentar til dette, sier informasjonssjef Thomas Knutzen i selskapet.

Høringen ble innstilt før konsernsjef Ola Lie har blitt forhørt om sin kjennskap til massakren. Det er ikke kjent hvilke opplysninger som hittil har kommet frem i etterforskningen, og det er heller ikke klart hvorfor høringen stanset opp.

Indias ambassade i Oslo kan ikke bidra til å oppklare forvirringen omkring granskningen. Det har ikke kommet noen offisiell uttalelse fra indiske myndigheter, og ambassaden hevder de ikke kjenner til den nye utviklingen i saken.

Siste nytt fra Agragamee tilsier imidlertid at dommeren er tilbake i Orissa og at høringen vil bli gjenopptatt i løpet av kort tid. Dette har ikke blitt bekreftet av andre kilder.

Internasjonal kampanje
Mens granskningen av Maikanch-tragedien haler ut i India, mottar Utkal-prosjektet nå også oppmerksomhet fra utlandet. I USA har det nylig blitt opprettet en støttegruppe for motstanderne av gruveprosjektet.  "The Kashipur Support Group" har åpnet en internettside med informasjon om det planlagte prosjektet på adressen http://www.cs.stanford.edu/~amitm/kashipur/main.htm.

Også den kanadiske organisasjonen MiningWatch retter søkelyset mot Utkal Alumina, der det kanadiske selskapet Alcan er nest største aksjonær etter Norsk Hydro. Organisasjonen sendte for et halvt år siden et brev med spørsmål til Alcan uten at selskapet ennå har besvart henvendelsen.
 

Utkal Alumina
Utkal Alumina International Ltd eies 45 % av Norsk Hydro, som også har utpekt konsernsjefen i selskapet. De øvrige partnerne er kanadiske Alcan (35 % eierandel) og indiske Indal (20 % eierandel). Indal eies av den indiske industrigruppen Aditya Birla, som nå har signalisert at de er interessert i å overta deler av Norsk Hydros og Alcans aksjer, slik at de blir sittende med kontroll i selskapet. Utkal Alumina håper å kunne bygge en bauxittgruve og et aluminaraffineri i Kashipur i delstaten Orissa i India. Prosjektet vil koste om lag 1,8 milliarder US dollar om begge prosjektets to faser blir bygget. Lokalbefolkningen i området har motsatt seg prosjektet siden planene ble kjent. De vil miste verdifull matjord og frykter dessuten for vannressursene sine. Det foreslåtte gruveområdet ligger på et fjell som er hellig for adivasiene.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!