Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kværner kansellerte Burma-kontrakt

Ber om å få pluss i boka.
For andre gang på fire år takket Kværner i Singapore i august ja til et oppdrag i og for militærdiktaturet Burma. Forrige gang protesterte menneskettighetsbevegelsen. Denne gangen satte den europeiske toppledelsen foten ned selv.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ber om å få pluss i boka.
For andre gang på fire år takket Kværner i Singapore i august ja til et oppdrag i og for militærdiktaturet Burma. Forrige gang protesterte menneskettighetsbevegelsen. Denne gangen satte den europeiske toppledelsen foten ned selv.


Av David Stenerud
NorWatch
 
Kvaerner R.J. Brown i Singapore inngikk i 1997 en kontrakt med Premier Oil i forbindelse med utbyggingen av gassfeltet Yetagun utenfor Burma. Det britiske oljeselskapet har operatøransvaret på feltet, som de eier sammen med blant andre militærdiktaurets eget oljeselskap Myanmar Oil & Gas Enterprise. 

Kontrakten ga Kværner-selskapet i oppdrag å designe toppdekk og moduler samt bistå i byggingen av en gassproduksjonsplattform. Avtalen var verdt omlag 75 millioner NOK.

Høsten 1999 ble Kværner Energy og informasjonsdirektør Marit Ytreeide konfrontert med at selskapet gjennom sitt arbeid i Burma hadde brutt både med norske myndigheters boikottoppfordring og selskapets egen uttalelse om at de ikke ønsket å involvere seg i landet (se NorWatch 13/1999). Byggingen av plattformen var da ferdig, men selv i etterpåklokskapens klare lys fant informasjonsdirektøren det best ikke å forholde seg til problemstillingen:

- Jeg tror ikke jeg skal mene noe om dette var rett eller galt, sa Ytreeide den gang.

Klok av skade
Så - på kvelden norsk tid 21. august i år - ble det gjort kjent at Kværners Singapore-kontor hadde landet nok en kontrakt med Premier Oils burmesiske selskap, Premier Petroleum Myanmar Ltd. Oppdraget, verdt 267 millioner NOK, gikk ut på å oppgradere gassplattformen selskapet hadde vært med på å konstruere noen år tidligere.

Den nye Burma-avtalen ble offentliggjort med en pressemelding og feiret med selvskryt:

- Denne  anerkjennelsen  bidrar  ytterligere til å styrke vårt forhold til Premier, uttalte en stolt Kvaerner E&C Asia Pacific-president George Lim, ifølge Dagens Næringsliv.

Bare timer senere ble kontrakten hevet.

- Straks den europeiske ledelsen fikk vite om kontrakten, ble det gitt beskjed til Singapore-kontoret om at de skulle trekke seg ut, forklarte informasjonsdirektør i Kværner Marit Ytreeide til NTB, uten å begrunne den særs resolutte beslutningen nærmere.

Ikke mer Burma
- Det ble gjort av menneskerettighetshensyn, sier informasjonsdirektøren når NorWatch spør.

- Men hva er det som har forandret seg siden 1999, da ble du sitert på.

- Ja, men, avbryter informasjonsdirektøren, hvis vi nå har endret oss til det bedre, er ikke det bra da?

Ytreeide forklarer at det nå er etablert en konsensus i Kværner i forhold til Burma-regimet.

- Betyr det at ethvert næringssamarbeid med Burma nå er uaktuelt?

- Når det som nå har skjedd har skjedd, så er det vel det det betyr, ja, svarer informasjonsdirektøren - før hun spør:

- Kan ikke det bare stå som et pluss, da?

Kværner R.J. Brown i Singapore
Kværner R.J Brown fikk i 1997 tildelt en kontrakt i forbindelse med design og bygging av en gassplattform på Yetagun-feltet utenfor Burma. Gassfeltet eies av et konsortium ledet av britiske Premier Oil, hvori den burmesiske militærjuntaens eget oljeselskapet eier 15%. Gassproduksjonen startet opp i 2000, og det produseres i dag mellom 5 og 6 millioner kubikkmeter gass per dag. Gassen fraktes i rør til Thailand. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har tidligere uttalt seg svært krast om Yetagun-operatøren: "Premier Oil støtter ikke bare den militære regjeringen økonomisk, de gir den også moralsk støtte og gjør demokratiet en stor bjørnetjeneste. De skulle skamme seg." I august 2001 fikk Kværner-selskapet tildelt en kontrakt for oppgradering av gassplattformen, men Kværner E&C i London beordret Singapore-kontoret å kansellere avtalen.
Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!