Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Crew mistet produksjonsavtalen på Mindoro

Miljø- og energidepartementet i Filippinene har, på vegne av den nye regjeringen i landet, trukket tilbake den  produksjonstillatelsen som Crew ble tildelt i vinter på øya Mindoro. Crew sier at tilbakekallelsen er grunnløs og at den har skjedd uten konsultasjon med selskapet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Miljø- og energidepartementet i Filippinene har, på vegne av den nye regjeringen i landet, trukket tilbake den  produksjonstillatelsen som Crew ble tildelt i vinter på øya Mindoro. Crew sier at tilbakekallelsen er grunnløs og at den har skjedd uten konsultasjon med selskapet.


Av Morten Rønning
NorWatch

31. januar i år meldte Crew Development Corporation at selskapet hadde fått en produksjonsavtale (Mineral Production Agreement, MPSA)  for hovedområdet i selskapets heleide Mindoro nikkelprosjekt i Filippinene. Avtalen med filippinske myndigheter ga selskapet eksklusiv rett til å utvikle samt drive gruver i området i 25 år framover, med mulighet for forlengelse i ytterligere 25 år.

Avtalen er tildelt Crews datterselskap Aglubang Mining Corporation (AMC) og dekker et område på 2291 hektar (Se NW 4/01). Estrada-administrasjonen la klare føringer for å gi Crew grønt lys på Mindoro, til tross for at prosessen med miljøkonsekvensutredningen fortsatt ikke er ferdig.

   Ned de Guzman i organisasjonen Alamin sier til NorWatch at deres kamp ikke er kronet med seier, før en vet sikkert hva som skjer med hele prosjektet. Han nevner blant annet det planlagte prosseseringsanlegget i Pili, og planene for å dumpe avfall fra dette i havet utenfor. Anlegget var planlagt å motta malm både fra Mindoro og naboøya Palawan.

Ny regjering
Avtalen ble ifølge Crew undertegnet 7. desember av Secretary Antonio Cerilles i Department for Environment and Natural Resources (DENR). 20. januar ble president Joseph Estrada skjøvet ut av presidentstolen av Gloria M. Arroyo og senere fengslet og tiltalt for korrupsjon.

Secretary Alvarez besøkte nylig området og gjennomførte en åpen høring om prosjektet. Han begrunnet tilbakekallelsen med at:
   - området er en del av Mag-asawang Tubig Watershed, et sårbart område som forsyner to viktige elvesystem i Oriental Mindoro,
   - prosjektet kan muligens ikke fullføres grunnet i den sterke lokale motstanden,
   - prosjektområdet omfatter to aktive forkastninger: the Aglubang Fault og Central Mindoro Fault Lines,
   - de miljømessige konsekvensene, så som erosjon, siltering, flom og konsekvensene for biodiversiteten, har ikke blitt kartlagt,
   - MPSA avtalen har av flere urfolksgrupper blitt kritisert for å overlappe deres tradisjonelle områder.

Hardt press
Secretary Alvarez blir for tiden hardt presset av gruvemotstandere i Filippinene, og da spesielt i sammenheng med undersjøisk dumping av gruveavfall (Submarine Tailings Disposal - STD). 31. mai marsjerte 100 sørgekledde mennesker til DENR sine kontorer i Manila, med et budskap om å stoppe alle tillatelser gitt for gruvevirksomhet. Gruppen representerte 3 forskjellige konflikter; Crew på Mindoro, Marcopper-Placer Dome i Marinduque og La Fayette i Rapu-Rapu.

Alvarez uttalte i den sammenheng at det var trolig at departementet ville trekke tilbake Placer Domes tillatelse til å dumpe avfall fra gruven i elven Boac i Marinduque. Alvarez ønsket ikke å kommentere kravene knyttet til Crew eller La Fayette, da han enda ikke hadde hatt tid til å sette seg inn i deres prosjekter.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!