Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Dabhol: Dyr strøm for India

Strømmen fra Enrons gasskraftverk på den indiske østkysten, Dabhol Power Corp.,  skaper trøbbel for delstatens myndigheter. Strømmen er over tre ganger dyrere enn det Enron i utgangspunktet lovet. Kværner jobber for tiden med utvidelser av verket (se NW 3/2000).
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Strømmen fra Enrons gasskraftverk på den indiske østkysten, Dabhol Power Corp.,  skaper trøbbel for delstatens myndigheter. Strømmen er over tre ganger dyrere enn det Enron i utgangspunktet lovet. Kværner jobber for tiden med utvidelser av verket (se NW 3/2000).

Enron lovet i utgangspunktet en enhetspris på 6 cent (0,5 NOK) per enhet, men fordi verket drives på importert LNG (flytende naturgass) og avtalene er inngått i dollar, ligger prisen nå på rundt 20 cent (1,8 NOK) per enhet, ifølge nyhetsbyrået IPS. Delstatsmyndighetene i Maharastra har fått store betalingsproblemer, og lå etter med betalingen både for november og desember 2000. Delstatsmyndighetene uttalte at de ikke hadde muligheten til å oppfylle betalingsforpliktelsene i avtalen som ble inngått i 1993. Enron la på bordet en garanti signert av nasjonale myndigheter i New Delhi, og disse så seg derfor nødt til å betale regningen for november, på 19 millioner amerikanske dollar. Regningen for desember, pålydende 40 millioner dollar, er fortsatt ubetalt. Den 25. februar forfaller også regningen for januar.

Energiprisen overstiger oljeprisen, og har blitt en stor belastning for delstaten, som har måttet stenge sine egne kullkraftverk, som produserer langt rimeligere. Avtalen med Enron pålegger delstaten å betale Enron 250 millioner dollar, uavhengig av hvor mye strøm som hentes ut fra kraftverket. For å kutte kostnadene har delstaten begrenset sitt uttak av energi til 45 % av produksjonen. Enron påpeker at prisen ville bli lavere dersom delstaten hentet ut det dobbelte av dagens nivå. Enron hevder også at problemene ville minske hvis delstaten forbedret sine egne innkrevningsrutiner, ifølge Financial Times.

Ifølge IPS har myndighetene i både Filippinene og Indonesia opplevd noe av den samme situasjonen, når man ved privatisering av kraftsektoren har sluppet private, multinasjonale selskap inn. Det filippinske elektrisitetsselskapet National Power Corp. skylder mer enn ni milliarder dollar i ubetalte strømregninger.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!