Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 121

Crew med produksjonsavtale på Mindoro: 10.000 demonstrerte for full stopp

Crew fikk i januar en produksjonsavtale for et utvidet leteområde på øya Mindoro i Filippinene. Avtalen gir selskapet eksklusiv rett til utvinning i 25 + 25 år. Lokalbefolkningen reagerer kraftig på avtalen med myndighetene og samlet 10.000 mennesker til et protestmøte i slutten av februar. Deltagerne brant blant annet en dukke av Crews landsjef i Filippinene, Arne Isberg.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Crew fikk i januar en produksjonsavtale for et utvidet leteområde på øya Mindoro i Filippinene. Avtalen gir selskapet eksklusiv rett til utvinning i 25 + 25 år. Lokalbefolkningen reagerer kraftig på avtalen med myndighetene og samlet 10.000 mennesker til et protestmøte i slutten av februar. Deltagerne brant blant annet en dukke av Crews landsjef i Filippinene, Arne Isberg.


Av Morten Rønning
Norwatch

Norsk-canadiske Crew Development Corp. sendte ut en børsmelding om avtalen, en såkalt Mineral Production Sharing Agreement (MPSA),  den 31. januar. Avtalen gjelder Crews datterselskap Aglubang  Mining  Corporation  og  dekker et område på 2.291 hektar. Selskapet anslår nikkelforekomstene i området til å utgjøre 72 millioner tonn. Motpart i avtalen er den nå avgåtte Secretary i Department for Environment and Natural Resources (DENR), Antonio H. Cerilles. Filippinenes tidligere president, Joseph Estrada, som ble tvunget til å gå av i januar, ga sin tilslutning til Crews produksjonsavtale i desember i fjor, ifølge avisen The Philippine Star. Avtalen gir Crew eksklusiv rett til å utvikle og drive gruver i området i 25 år framover, samt mulighet for forlengelse i ytterligere 25 år. Crew har konsesjoner på tilsammen 9.700 hektar på Mindoro.

10.000 personer, ledet av Mindoro Alliance Against Mining (ALAMIN), samlet seg i protest mot avtalen i byen Victoria den 27. februar.  Parolen for demonstrasjonen lød: "The Struggle Continues: Junk the Mindoro Nickel Project". Deltagerne kom fra  hele  Oriental  Mindoro-provinsen  og bestod av urfolk (Mangyan), bønder, fiskere, kvinnegrupper, lokale styresmakter, ungdomsgrupper, skoler og religiøse organisasjoner. I tillegg ble demonstrasjonen støttet av den katolske kirken, med deltakelse fra kirkeledere, prester og nonner.

Talerne på demonstrasjonen tok kraftig til motmæle mot Crew Development Corp., mot produksjonsavtalen, mot den tidligere Miljø og Ressursministeren, samt den filippinske gruveloven fra 1995. Det ble krevet en rehabilitering av vannløpene og en avvisning av selskapets planer om undersjøisk dumping av avfallet. De krevde samtidig at det reises sak mot presidenten for Mindoro Media Bureau for å ha promotert nikkelprosjektet på bekostning av Mindoro og øyas befolkning. Demonstrantene brant deretter en dukke av vedkommende, samt en dukke av Crews landsjef i Filippinene, Arne Isberg, ifølge Tita de Guzman i ALAMIN.
------------------------------------------

"Vi ønsker å gjøre det kjent at Estrada-administrasjonen promoterer sosialt ansvarlig og miljøvennlig mineralutvinning."
Antonio H. Cerilles, DENR Secretary.

-------------------------------------------

Fakta: Crew Development Corp. i Filippinene
Norske Mindex ASA, som begynte operasjonene på Mindoro for snart ti år siden, fusjonerte i januar 2000 med det kanadiske gruveselskapet Crew Development Corp. Selskapet er notert på Oslo Børs' hovedliste, samt i Canada, USA og Tyskland. Ca. 40% av aksjonærene er norske, og 2 av 8 styremedlemmer er hentet fra Mindex, hhv. Brian Jepsen og Anders Hvide. Selskapet driver gruve- og letevirksomhet i Sør Afrika, Ghana, Burkina Faso, Zambia, Grønland og Norge, ved siden av i Filippinene.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -