Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Scanviwood går nye veier i Vietnam: Miljøsertifikat til norsk møbelprodusent

Den vietnamesiske møbelfabrikken Scanviwood, som er deleid av den norske forretningsmannen Arve Varleite, har etter lengre tids innsats mottatt et såkalt Chain-of-Custody-sertifikat. Dette innebærer at fabrikken kan tilby hagemøbler som er produsert av miljøsertifisert tømmer. Nå viser det seg imidlertid at møbelimportørene er lite villige til å betale de ekstra kostnadene som en slik merkeordning medfører.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den vietnamesiske møbelfabrikken Scanviwood, som er deleid av den norske forretningsmannen Arve Varleite, har etter lengre tids innsats mottatt et såkalt Chain-of-Custody-sertifikat. Dette innebærer at fabrikken kan tilby hagemøbler som er produsert av miljøsertifisert tømmer. Nå viser det seg imidlertid at møbelimportørene er lite villige til å betale de ekstra kostnadene som en slik merkeordning medfører.

Av Jørn Stave
NorWatch

- Dette var en gledelig julegave, sier Arve Varleite om Chain-of-Custody-sertifikatet som han fikk i hendene på selveste julaften.
Den vietnamesiske møbelfabrikken utenfor Ho Chi Minh-byen har brukt i overkant av to år på å legge om produksjonen i henhold til kravene fra det anerkjente Forest Stewardship Council (FSC), og ifølge Varleite har investeringene beløpet seg til tre millioner kroner. Chain-of-Custody-sertifi-katet er et sporbarhetsbevis, som innebærer at fabrikken har et system for å skille tømmeret etter opprinnelsessted. Fortsatt baseres imidlertid det meste av Scanviwoods møbelproduksjon på tømmer som ikke er godkjent av FSC.

FSC er et internasjonalt organ som har utarbeidet kriterier for bærekraftig skogsdrift, samt et system for å følge det sertifiserte tømmeret fra skogen til forbrukeren. Miljøbevegelsen fremholder FSC-sertifiserte møbler som den eneste garantien for at produksjonen ivaretar både skogens og urbefolkningens interesser.

Dyrere møbler
Scanviwood eksporterer hagemøbler til flere europeiske land, deriblant Norge. I fjor solgte fabrikken hagemøbler til både SmartClub og Shell, men den gang var ingen av møblene merket med FSC-sertifikater.

- Vi var relativt urutinerte i markedet og ble ledet til å tro at vi skulle få FSC-møbler, sier Einar Vatne i Shell Norge, som i år har bestemt seg for å kutte ut alle tremøbler og heller satse på hagemøbler av plast.

Det vil likevel være mulig å finne enkelte stoler og bord av regnskogstømmer på Shell-stasjonen denne våren og sommeren, ettersom det fortsatt er møbler på lager fra i fjor.

Til årets sesong er det bare SmartClub som importerer fra Scanviwood. Ifølge Gunnar Ingelsrud har SmartClub kjøpt FSC-sertifiserte hagemøbler som er produsert av treslaget keruing. Ingelsrud vil overfor NorWatch ikke uttale seg om innkjøpsvolum eller pris, og forklarer den manglende åpenheten med generelle konkurransehensyn.

Arve Varleite i Scanviwood kan imidlertid fortelle at avtalen med SmartClub dreier seg om ni containere med hagemøbler, noe som er under halvparten av SmartClubs innkjøpsvolum i fjor.

- Dette illustrerer at importørene er lite villige til å satse på miljømerking. Scanviwood tilbyr FSC-sertifiserte hagemøbler til en pris som er 15-25 % høyere enn usertifiserte møbler, og dette ser ut til å være en for stor ekstrakostnad for de fleste importørene, sier en skuffet Varleite.

Scanviwood har også hatt problemer med avsetningen andre steder i Europa. Varleite hevder at fabrikken kan levere 100 containere med FSC-sertifiserte hagemøbler, men til nå er bare 30 containere solgt. Foruten Norge, eksporterer fabrikken sertifiserte møbler til Sverige og Tyskland, mens møbler uten FSC-sertifikater har blitt solgt til Danmark, Finland, Frankrike og Storbritannia. Ifølge Varleite er Scanviwoods totale produksjon av hagemøbler på mellom 400 og 500 containere årlig.

Hardwood fra Borneo
Det FSC-sertifiserte tømmeret som brukes i Scanviwoods møbelproduksjon er kjøpt i den malaysiske delstaten Sabah på Borneo. Dette er det eneste området i sør-øst-Asia som tilbyr FSC-sertifisert hardwood, hovedsaklig av tresortene yellow balau og keruing. Ifølge Varleite er dette tømmeret opptil 50 % dyrere enn usertifisert hardwood.

- Høye råvarepriser for FSC-tømmeret, samt en kostbar prosess med å anskaffe Chain-of-Custody, har gjort fabrikken av-hengig av importører som er villige til å betale ekstra for miljømerkede møbler, understreker Varleite, som påstår at det florerer med falske FSC-sertifikater på markedet.

- Mange fabrikker kjøper inn noen få sertifiserte tømmerstokker, for deretter å tilby FSC-sertifiserte møbler tilsvarende den dobbelte mengden tømmer. Dette gjør at de kan selge møblene for en langt billigere penge, noe som ødelegger muligheten for de seriøse aktørene i markedet.

Kim Loraas i Regnskogsfondet tviler på at Varleite kan dokumentere disse påstandene, men antar at han først og fremst henviser til at enkelte forhandlere i Norge misforstår forskjellen på et Chain-of-Custody-sertifikat, som bare beviser at en fabrikk har hatt tredjeparts kontroll på produksjonslinjen, og et FSC-merke som skal følge hvert enkelt produkt fra faktisk sertifiserte skogsområder. Loraas forteller videre at det har vært eksempler både i det norske markedet, og på møbelmesser i Tyskland, på at forhandlere og produsenter av hagemøbler har operert med falske merker på møbler, som har utgitt seg for å være FSC. Hvis dette skjer må det umiddelbart meldes til FSC som så skal ta affære og gå til de nødvendige rettslige skritt.
- FSC og de som sertifiserer under FSC, må være veldig bevisste på at mange ønsker å hevde at de forhandler FSC-sertifiserte produkter, uten at de faktisk gjør det. De må derfor reagere skarpt på enhver form for juks, slik at ikke merket og logoen blir undergravd av slu forretningsfolk. Salg på gale premisser kan representere et problem for norske innkjøpssjefer, som derfor bør skrive i enhver kontrakt med selger at de kan heve kjøpet og kreve erstatning dersom ikke hvert enkelt produkt faktisk er FSC-sertifisert, understreker Loraas.

Scansia-konsernet, som eies 70 % av Arve Varleite, åpnet i oktober i fjor en ny fabrikk i Vietnam. Denne produserer hovedsakelig innendørsmøbler av furu som importeres fra New Zealand og Skandinavia. Til sammen sysselsetter nå Varleites møbelselskap nærmere 3000 arbeidere fordelt på fem fabrikker i Vietnam.

-------------------------------------------

"Høye råvarepriser for FSC-tømmeret, samt en kostbar prosess med å anskaffe Chain-of Custody, har gjort fabrikken avhengig av importører som er villige til å betale ekstra for miljømerkede møbler."
Arve Varleite, Scanviwood, 7.2.2001

-------------------------------------------

Fakta: Scansia i Vietnam
Den norske møbelgründeren Arve Varleite, kontrollerer ca. 70 % av det malaysiske selskapet Scansia Sdn Bhd. I 1991 inngikk Scansia Sdn Bhd (60 %) en joint venture med en vietnamesisk partner (40 %), og etablerte møbelfabrikken Scanviwood utenfor Ho Chi Minh-byen i Vietnam. Scanviwood produserer ulike typer tremøbler, og eksporterer bl.a. store mengder hagemøbler til det europeiske markedet.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 3/01

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!