Siden sist: Kvoter fra Uganda?
Opsjonsavtalen om handel med CO2-kvoter mellom Tree Farms og gasskraftutbyggeren Industrikraft Midt-Norge, som etter sigende ble underskrevet 27. april i fjor, står imidlertid fortsatt ved lag. Avtalen innebærer at Industrikraft har eksklusive rettigheter til å kjøpe utslippskvoter til en pris av 2,9 US dollar per tonn CO2. Det var lenge uklart hvorvidt denne opsjonsavtalen bare gjaldt for prosjektet i Tanzania eller om også Uganda-prosjektet var innbefattet.
Etter utgivelsen av "Keiserens nye trær" (NorWatch-rapport nr. 5) uttalte ledelsen i Tree Farms at avtalen med Industrikraft kun hadde omfattet plantasjene i Tanzania. Den uoffisielle versjonen var imidlertid at de negative presseoppslagene i etterkant av rapporten gjorde at Industrikraft krevde Uganda-prosjektet ut av porteføljen (se NorWatch 6/2000).
Nå opplyser miljøsjef i Industrikraft Midt-Norge, Olav Nordberg, at Tree Farms' prosjekt i Uganda ble trukket før signering og således aldri var en formell del av opsjonsavtalen. Nordberg berømmer samtidig NorWatch for å ha satt fokus på problemstillingen, noe han mener har gitt prosjektene et spark i riktig retning.
I forkant av klimamøtet i Haag fikk NorWatch tilgang på en selskapspresentasjon av Tree Farms. Der blir det hevdet at plantasjeprosjektet i Uganda fortsatt har som målsetning å selge CO2-kvoter, noe som står stikk i strid med hva Tree Farms tidligere har uttalt. Dessuten hevdes det at arealkonflikten har blitt "løst på en minnelig måte".
Da det britiske TV-selskapet Channel 4 besøkte Tree Farms' prosjekt i Uganda i november 2000 var det imidlertid få tegn til løsning. Lokalbefolkningen dyrket sine jordflekker og mange var fortsatt usikre på hva fremtiden ville bringe.
Sammenbruddet i klimaforhandlingene og all forvirringen omkring Tree Farms' prosjekt i Uganda, gjør at det fortsatt er høyst usikkert hvorvidt det noen gang vil kunne kjøpes kvoter fra Uganda.
Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 1/01

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!