Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ulstein Tenfjord brøt boikottoppfordringen: Solgte skipsutstyr til Burma

Ulstein Tenfjord har solgt skipsutstyr til Burma i år. Selskapet vurderte en ny forespørsel om flere leveranser til Burma idet NorWatch kontaktet dem i november. Nå avviser Ulstein nye leveranser. Regimet i landet kritiseres hardere for sine menneskerettighetsbrudd enn på flere år, og den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO har for første gang i sin historie oppfordret til sanksjoner mot et land, nemlig Burma. Norske myndigheter oppfordrer norske bedrifter til å la være å handle med Burma.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Ulstein Tenfjord har solgt skipsutstyr til Burma i år. Selskapet vurderte en ny forespørsel om flere leveranser til Burma idet NorWatch kontaktet dem i november. Nå avviser Ulstein nye leveranser. Regimet i landet kritiseres hardere for sine menneskerettighetsbrudd enn på flere år, og den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO har for første gang i sin historie oppfordret til sanksjoner mot et land, nemlig Burma. Norske myndigheter oppfordrer norske bedrifter til å la være å handle med Burma.


Av Tarjei Leer-Salvesen
Norwatch

NorWatch ble kontaktet av Samarbeidsutvalget for Burma med en forespørsel om vi kunne undersøke hvilke bedrifter som driver med eksport til Burma fra Norge. Våre undersøkelser viser at Ulstein Tenfjord er den eneste norske bedriften som har eksportert noe til Burma så langt i år. Det dreier seg om en avansert styringsmaskin til bruk i skip, verdien er på 543.973 kroner. Ulstein har ikke oppgitt til NorWatch hva den aktuelle styringsmaskinen skal brukes til, men det er klart at den blant annet kan benyttes i skip innen offshore petroleumsindustri. Petroleumsindustrien er en av de økonomiske bærebjelkene som gjør at regimet har råd til å fortsette den grove undertrykkingen av landets befolkning, og således en del av årsaken til at fredsprisvinner og Aung San Suu Kyi, leder av partiet som vant det siste lovlige valget i landet, oppfordrer til økonomisk boikott av landet.
 
- En glipp
NorWatch kontaktet Ulstein Tenfjord og fremførte ærendet. Sentralbordet setter oss over til Austvoll i salgsavdelingen.

- Hei, jeg ringer fra NorWatch nyhetsbrev. Jeg har noen spørsmål om deres salg av styringsmaskiner til Burma i år.

- Dette kjenner jeg ikke til. Vi er mange avdelinger i Rolls-Royce, vet du, til og med flere ulike avdelinger her på Tenfjord, sier Austvoll.

Austvoll er tydelig ikke glad for henvendelsen og etter å ha konferert med en kollega sender han NorWatch videre til Amdam i salgsavdelingen.

- Dette kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, er det første Amdam sier.

- Men vi ringer egentlig ikke for å få bekreftet om dere handler med Burma eller ikke. Det har vi så sikre kilder på at vi kommer til å skrive det uansett. Jeg vil gjerne ha en kommentar av en mer politisk art. Norske myndigheter oppfordrer til boikott av Burma. Landets lovlig valgte president sitter i husarrest og oppfordrer også til boikott. Likevel har Ulstein Tenfjord valgt å selge utstyr til landet, utstyr som militærjuntaen har bruk for. Hvorfor?

- Jeg vet ikke hvordan dette har skjedd. Det er mye triksing og miksing med slike salgsagenter, vet du.

- Hvor holder agentene deres til, i Singapore.?

- For hva jeg vet kan agenten holde til i Burma. Men dette vet jeg ærlig talt ikke. La meg sjekke litt, så kan vi snakkes siden, sier Amdam.

Når Amdam har sjekket saken, ringer NorWatch tilbake og spør om han har kontaktet Singapore. Det har han ikke, men nå har han diskutert saken med ledelsen. Amdam er klar til å gi sin politiske kommentar. Den ble slik:

- Aung San Suu Kyi er en kjempegrei kar. Jeg skulle gjerne stått på barrikadene sammen med ham, eeh, henne.

- Skal jeg tolke dette dit hen at det har skjedd en glipp? Hvis Ulstein Tenfjord  er klare til å stå på barrikadene mot juntaen, må dere vel legge om salgspolitikken?

- Ja, det har skjedd en glipp, sier Amdam.

- Det er ille hvis denne eksporten går til en offshore-industri vi vet er forbundet med tvangsarbeid. Det understreker behovet for et forbud mot handel med Burma, slik at bedriftene vet hva de har å holde seg til, sier Christian Moe i Samarbeidsutvalget for Burma.

Avviser nye ordre
NorWatch ber om å få opplyst hvem i Burma som har mottatt utstyret, samt hvor vidt den handelen vi har registrert var enkeltstående eller en del av en serie leveranser. Amdam lover å sjekke saken og komme tilbake til oss. Vi hører imidlertid ikke noe mer fra Amdam. Herfra tar nemlig informasjonsavdelingen over saken. Vi blir oppringt av Arnfinn Ingjerd, informasjonssjef i Ulsteinkonsernet.

- Takk for at dere holder oss i ørene, sier han i en hjertelig tone.

- Dere i Framtiden i våre hender gjør en fenomenal jobb! Jeg var faktisk medlem en gang, og jeg kjenner jo godt til Erik Dammann, er han med ennå?

- Dammann er fortsatt medlem ja, men du er altså ikke med lenger?

- Nei, men nå vil jeg vurdere å melde meg inn., sier Ingjerd.

- Det er fint, men jeg har altså kontaktet dere fordi Ulstein handler med Burma. Norske myndigheter oppfordrer til boikott. Dere har brutt norsk politikk på dette området. Hvorfor?

- Jeg tror det som har skjedd er at han som hadde ansvar for dette salget har solgt maskinen til Myanmar.

- Myanmar er militærjuntaens navn på Burma.

- Ja, og vår mann har antagelig ikke forstått at Burma og Myanmar er samme land. Alle vet jo at vi bør boikotte Burma.

- Har deres stab fått mangelfull opplæring?

Tenkepause.

- Det kan se slik ut, ja, innrømmer informasjonsdirektøren.

- Hvem i Burma mottok denne styringsmaskinen?

- Det kan jeg ikke svare på, det er jo vanlig praksis i forholdet mellom leverandør og kunde. Dette er konfidensiell informasjon, svarer Ingjerd.

- Skjønner du at det spiller en rolle for oss? Jeg lurer på om Ulstein har handlet direkte med oljeselskapet til militærjuntaen. Kan du avkrefte det?

- Nei, jeg vil ikke svare på det spørsmålet.

Informasjonssjefen kan imidlertid opplyse at alarmen gikk når NorWatch første gang henvendte seg. Da hadde Ulstein dager eller timer tidligere mottatt en ny henvendelse fra den konfidensielle kunden i Burma som ønsket å kjøpe mer utstyr fra Norge.

- Henvendelsen fra NorWatch åpnet øynene våre i forhold til Burma. Vi ble oppmerksomme på saken og ble straks enige om å avvise den nye ordren. Dette skal ikke gjenta seg, forsikrer Arnfinn Ingjerd.

Ingjerd sender deretter en epost der han redegjør for Ulsteins Burma-politikk heretter:

"Selv om det ikke foreligger noen offisielle handelsrestriksjoner fra norske myndigheter mot Myanmar (noe EU for øvrig har) synes det å være et klart flertall på Stortinget som er negative til den politiske situasjonen i landet. Dette ønsker vi å respektere."

Eva Ødegaard i Utenriksdepartementet er ikke med på Ulsteins beskrivelse av at EU og Norge har ulik politikk på området. Den offisielle uttalelsen fra EU har Norge sluttet seg til, og den innebærer ingen økonomiske sanksjoner, ifølge Ødegaard.

Politiske signaler
Nesten en million mennesker i Burma er idag utsatt for tvangsarbeid og slavearbeid, ifølge tall fra den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO. Nylig gikk ILO for første gang i historien ut med oppfordring om økonomisk boikott av et land. Landet var Burma, og regimets manglende respekt for menneskerettighetene var årsaken.

I Norge gikk ILO-kontakt Tor Monsen ut med boikottoppfordringen sammen med Kirkens Nødhjelp, LOs internasjonale utvalg og Samarbeidsutvalget for Burma.

Utenriksdepartementet klargjorde sitt syn i Dagsavisen 18. november. Regjeringen er ikke klar til å gå inn for en lovfestet boikott av Burma alene. UD vil heller ikke love å ta spørsmålet opp i FNs sikkerhetsråd slik at flere land vil gjennomføre sanksjoner mot Burma samtidig. Men at den allerede uttalte Burma-politikken står ved lag, det er det enighet om.

Denne politikken går ut på at norske bedrifter oppfordres til å la være å handle med landet.

Når en bedrift som Ulstein avviser nye leveranser til Burma med en politisk begrunnelse som angitt ovenfor, vil dette kunne gi et signal til burmesiske myndigheter. Derfor ber NorWatch informasjonssjef Ingjerd bekrefte at Ulstein vil formidle den samme begrunnelsen for at nye leveranser avvises til sin kunde i Burma.

- Det kan jeg ikke bekrefte, nei dessverre, jeg vet simpelthen ikke om vi gir de samme signalene den veien eller ikke, svarer Ingjerd.

**********
 
"Aung San Suu Kyi er en kjempegrei kar. Jeg skulle gjerne stått på barrikadene sammen med ham, eeh, henne."Salgssjef Amdam, Ulstein Tenfjord

**********

"Henvendelsen fra NorWatch åpnet øynene våre i forhold til Burma. Vi ble oppmerksomme på saken og ble straks enige om å avvise den nye ordren. Dette skal ikke gjenta seg."
Arnfinn Ingjerd, informasjonssjef i Ulsteinkonsernet

**********

Fakta: Ulstein Tenfjord
Ulstein Tenfjord er et datterselskap av Ulstein Holding. Selskapet lager styringsmaskiner til bruk i skip. Salget til Burma i år er oppført med en verdi på 543.973 kroner i Statistisk Sentralbyrå sin eksportstatistikk. Ulsteinkonsernet for øvrig driver med bygging av skip og utstyrsleveranser til et bredt spekter av shippingindustrien. I november 1999 ble Ulstein kjøpt opp av det britiske storkonsernet Rolls-Royce.

Siste nytt: Burma i Stortingets spørretime
Etter at denne saken ble offentliggjort, tok Odd Einar Dørum (Venstre) spørsmålet opp i Stortingets spørretime. Han bad om svar på hva regjeringen har tenkt å gjøre for å følge opp ILOs oppfordringer om sanksjoner mot Burma. Dørum refererte til avsløringen om Ulstein Tenfjords eksport av oljerelatert utstyr og til det faktum at importen fra Burma, blant annet av tropisk tømmer, har mer enn doblet seg det siste året, og mente dette viser behovet for at Norge innfører sanksjoner.

Bistandsminister Ann Kristin Sydnes svarte at regjeringen ikke har planer om å innføre ensidige sanksjoner fra norsk side, men i stedet vil jobbe ovenfor andre land i håp om en felles, kritisk Burma-politikk. Regelrette internasjonale sanksjoner mente imidlertid Sydnes det ville være svært vanskelig å få oppslutning om. Sydnes sa videre at hun var skuffet over de ferske tallene på import og eksport fra Burma, og at regjeringen forventer at næringslivet forholder seg til anbefalingene om å ikke handle med regimet.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 12/00

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!