Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aracruz Celulose tatt på fersk gjerning: Lorentzen-selskapet ødela naturskog

Lorentzen-selskapet Aracruz Celulose ble i oktober tatt på fersk gjerning da de ødela naturskog i den brasilianske delstaten Bahia. Lokale organisasjoner dokumenterte hendelsen da de filmet trær som ble kappet ned i et område som Aracruz Celulose nylig har kjøpt for å utvide eukalyptus-plantasjene som fører selskapets gigantiske cellulosefabrikk.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Lorentzen-selskapet Aracruz Celulose ble i oktober tatt på fersk gjerning da de ødela naturskog i den brasilianske delstaten Bahia. Lokale organisasjoner dokumenterte hendelsen da de filmet trær som ble kappet ned i et område som Aracruz Celulose nylig har kjøpt for å utvide eukalyptus-plantasjene som fører selskapets gigantiske cellulosefabrikk.


Av Harald Eraker
Norwatch

Aracruz Celulose har i alle år nektet for at deres eukalyptus-plantasjer i Brasil har blitt anlagt på bekostning av naturskog. Den 20. oktober kunne imidlertid lokale organisasjoner legge fram bevis i form av film som dokumenterer at så ikke er tilfelle.
Det skjedde under en offentlig høring om selskapets ekspansjon av plantasjer i den sørlige delen av Bahia. Høringen var organisert av Centre for Environmental Resources, og flere toppledere fra Lorentzen-selskapet var til stede.

Miljøkriminalitet
Dette kommer fram i World Rainforest Movements (WRM) siste Bulletin utgitt i november. Filmopptakene ble gjort i kommunen Caravelas hvor Aracruz Celulose nettopp har tilegnet seg nye landområder og viser naturskog som blir rasert ved hjelp av traktorer.

Ifølge arbeiderne som utførte jobben, var ingen miljøansvarlige til stede hverken da trærne ble felt eller under sprøytingen av området etterpå.

- Selv under prosessen for å få lisens til å utvide sine plantasjer, utføres (selskapets) arbeidet i feltet på en plyndrende måte, sier koordinator Melquiades Spinola fra organisasjonen CEPEDES til WRM.

CEPEDES krever at det nå må undersøkes grundig hvorvidt Aracruz Celulose står ansvarlig for tilsvarende miljøkriminalitet andre steder i Bahia og i delstaten Espirito Santo, hvor brorparten av selskapets eukalyptus-plantasjer og cellulosefabrikken ligger.

Ekspansiv
Lorentzen-selskapet er inne i en ekspansiv periode. Nylig startet de arbeidet med å bygge på cellulosefabrikken i Espirito Santo, slik at produksjonskapasiteten øker med 700.000 tonn cellulose til totalt 2 millioner tonn.
I tillegg har Aracruz Celulose gått inn som likeverdig partner i svensk-finske Stora Ensos skogprosjekt Veracel i Bahia. En ny havn bygges i tilknytning til Veracels plantasjer, som skal levere 3,5 millioner kubikkmeter tre til cellulosefabrikken i Espirito Santo.

Myndighetene i Espirito Santo har imidlertid satt en stopper for selskapets ekspansjon i delstaten. På bakgrunn av dette er nå presset sterkt på Bahia, delstaten som ligger rett nord for Espirito Santo.

Ekspansjonen i Bahia har møtt stor lokal motstand. En bred allianse av organisasjoner og personer har dannet kampanjen "Forum mot grønn ørken i Espirito Santo og den sørlige delen av Bahia". De anser selskapets monokulturelle plantasjer som en trussel både mot miljøet og sosiale rettigheter (se NorWatch nr. 17-99).

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 13/00

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!