Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kværner-kunde utsatt for sabotasje på Sumatra: Molotov cocktails og brann hos PT Tel

Verdier for minst 140 milliarder rupiah (152 millioner kroner) gikk tapt da sinte landsbybeboere tente på hundretusenvis kubikkmeter med trevirke og utstyr på fabrikkområdet til cellulosegiganten PT Tel i Indonesia rett før nyttår. Ledelsen ved det kontroversielle selskapet, som Kværner har levert utstyr til for hundrevis av millioner kroner, permitterte 860 arbeidere etter opprøret. Noen dager etter sabotasjen, som fant sted da produksjonen skulle starte opp ved det nye anlegget, fant sikkerhetsvakter fire molotov cocktail bomber i boligområdet til arbeiderne.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Verdier for minst 140 milliarder rupiah (152 millioner kroner) gikk tapt da sinte landsbybeboere tente på hundretusenvis kubikkmeter med trevirke og utstyr på fabrikkområdet til cellulosegiganten PT Tel i Indonesia rett før nyttår. Ledelsen ved det kontroversielle selskapet, som Kværner har levert utstyr til for hundrevis av millioner kroner, permitterte 860 arbeidere etter opprøret. Noen dager etter sabotasjen, som fant sted da produksjonen skulle starte opp ved det nye anlegget, fant sikkerhetsvakter fire molotov cocktail bomber i boligområdet til arbeiderne.


Av Harald Eraker
Norwatch

Onsdag 15. desember brøt folk fra seks forskjellige landsbyer i provinsen Sør-Sumatra seg igjennom murveggen til lagerbygningen hvor stabler med acasia-trevirke fra PT Tanjung Enim Lestari (PT Tel) sine plantasjer var lagret. Etter å ha helt bensin over trevirket satte de fyr på alt sammen.

Dette rapporterte den indonesiske avisa Sriwijaya Post den 18. desember i fjor. Opprøret mot cellulosegiganten, som i mange år har blitt møtt med heftige protester fra lokalbefolkningen, endte med at trevirke til en verdi av rundt 140 milliarder  rupiah (152 millioner kroner per 20. januar) gikk opp i flammer.

Mange dager etterpå hadde brannmannskapet fremdeles ikke kontroll over brannen, som også ødela fem biler til en verdi av 7 milliarder rupiah (7,6 millioner kroner) pr. kjøretøy. Ifølge sikkerhets-avdelingen til selskapet ramponerte aksjonistene i tillegg to andre biler, kontorutstyr (som for eksempel datamaskiner) og en kontorbygning.

- Vi vet ikke hvor mye som er ødelagt i kontorlokalene fordi de ennå er stengte, sier Jahrudin fra PT Tels sikkerhetsavdeling til Sriwijaya Post.

-----------------------------------------------------------

"Sikkerhetsvakter fant fire molotov cocktails på boligområdet til arbeiderne ved PT Tanjung Enim Lestari (PT Tel). Fram til fredag (17.12) var aktiviteten på fabrikkområdet totalt lammet som følge av at hundretusenvis av kubikkmeter sammenbunta akasie-ved som tilhørte denne cellulosefabrikken brant opp sist onsdag."
Fra en nyhetsartikkel i den indonesiske avisa Sriwijaya Post, 18. desember 1999

-----------------------------------------------------------

Molotov cocktail
860 arbeidere ble umiddelbart permittert på  grunn av brannen,  som totalt lammet cellulosefabrikken i Muaraenim-distriktet i det sørlige Sumatra. Ørsaken til det voldsomme opprøret skal være at lokalbefolkningen protesterer mot at selskapet etter deres mening i hemmelighet har ansatt funksjonærer som ikke kommer fra lokaldistriktet.

Under etterforskningen fant sikkerhetsvaktene fire molotov cocktails på bostadsområdet til arbeiderne. Dette ble av sjefen for hærens distriktskommando innkassert som et bevis på at påtenningsakjsonen var planlagt. Molotovbombene var laget av flasker med jordolje og forsynte med lunter av tøy.

En sikkerhetsstyrke på rundt 250 mann fra hæren og politiet har ifølge den indonesiske avisa holdt konstant vakt over området etter sabotasjeaksjonen.  Et møte som skulle vært avholdt på fabrikkområdet mellom bedriftsledelsen og representanter for sju landsbyer, deriblant tre av landsbyene som sto bak brannen, ble av sikkerhetsgrunner flyttet til et hotell i nærheten.

Ifølge avisartikkelen tilbød PT Tel hjelp til lokalsamfunnet under møtet, blant annet i form av 250 arbeidsplasser i bedriften øremerket lokalbefolkningen og stipend til 200 grunnskoleelever i landsbyene rundt fabrikken.

- Jeg tør å gi dette tilbudet uten at aksjeeierne er informert om det, uttalte direktør Jansen, ifølge Sriwijaya Post.

----------------------------------------------------------

"Hvorfor kan ikke disse selskapene bygge hos seg selv isteden
for å komme hit og ødelegge livene våre"
Lokal bonde som har blitt fratatt jorden sin av PT Tel, NorWatch nr. 6-99

----------------------------------------------------------

Frarøvet jorda
Det er uklart hvorfor møtet mellom landsbyrepresentantene og bedriftsledelsen skulle avholdes, og hvorfor det ikke er samsvar mellom landsbyene representert i møtet og landsbyene som sto bak sabotasjeaksjonen.

Men det er et faktum at det har vært en langvarig konflikt mellom lokalbefolkningen og PT Tel. Dette kom med all tydelighet fram da NorWatch besøkte området i desember 1998 for å undersøke cellulosegigantens forhold til miljø og lokalbefolkning (se NorWatch nr. 6-99).

Omkring 4500 mennesker fra seks lands byer har mistet sine landområder på grunn av selskapets fabrikkanlegg og plantasjene som leverer tømmer til celluloseproduksjonen.

Befolkningen klager over mangel på kompensasjon og at lokale og sentrale myndigheter hele tiden har ignorert de lokale protestene mot tap av land og ødeleggelsene av ressurser de er avhengige av. Gjentatte ganger har landsbybeboerne demonstrert og aksjonert mot selskapet og trusler og vold fra hæren og politiet.

I landsbyen Benakat forsøkte  land med kniver og stokker, mens kvinner fra landsbyen   Desa   Dalam   sto    nakne    foran bulldoserne  for  å  hindre  ødeleggelsen av deres gummitrær.

Presidenten i Kværner Pulp & Paper i Jakarta uttalte på sin side til NorWatchs  under besøket i Indonesia at han ikke kjente til noe spesiell kritikk mot PT Tel. Kvær-ner har gjennom sitt datterselskap i Finland stått for leveranse av kjemikalie- og energigjenvinningsanlegg til fabrikken på Sumatra, til en verdi på mellom 340 og 375 millioner kroner.

-----------------------------------------------------------

"Nå har vi ikke noe land, nesten ingen inntekt, ingen fremtid. Vi protesterer til myndighetene og påtalemyndighet uten å få svar."
Landsbybeboer på anleggsområdet til PT Tel, NorWatch nr. 6-99

----------------------------------------------------------

Benekter molotov cocktail
På nyåret får NorWatch bekreftet hendelsene rundt brannen fra kontakter på Sumatra. Organisasjonen LBH Palembang, som består av en gruppe jurister som yter hjelp til lokalbefolkningen i deres kamp mot PT Tel, har undersøkt saken.

- Ifølge våre siste undersøkelser, har landsbybeboere fortalt at de satte fyr på trevirket. De er misfornøyd med at PT Tel har ignorert deres krav, skriver jurist Amin fra LBH Palembang til NorWatch i en e-post den 25. januar.

Kravene er ifølge Amin erstatning for tap av land og sysselsetting. Landsbybeboerne krever også tiltak mot luftforurensing.

Aksjonistene og lokalbefolkningen benekter imidlertid at de har hatt noe som helst å gjøre med molotov cocktail bombene som ble funnet to dager etter brannen.

Foreløpig har landsbybeboerne heller ikke sett noe til de 250 arbeidsplassene som PT Tel lovet dem. Men ifølge Amin har selskapet tatt tilbake de 860 arbeiderne som ble permitterte etter brannen.

Fakta: Kværner på Sumatra
Kværner Pulping Power Division, som har hovedsete i Finland, har stått for leveranse av kjemikalie- og energigjenvinningsanlegg til cellulosegiganten PT Tel i provinsen Sør Sumatra. Kontraktens verdi er på mellom 340 og 375 millioner kroner. PT. Tel (PT Tanjung Enim Lestari) kontrolleres av indonesiske Barito Pacific Group (51%), japanske Sumatra Pulp (33%) og Citro Group (16%), som kontolleres av tidligere diktator Suhartos eldste datter Tutut. Barito Pacific Group har gjennom sitt datterselskap PT Musi Hutan Persada fått konsesjon på 447.000 hektar store landområder, hvorav 300.000 hektar skal beplantes med hurtigvoksende treslag som skal forsyne PT Tel med tømmer. Ved den planlagte oppstarten av anlegget i fjor var produksjonskapasiteten på 500.000 tonn cellulose i året, og etter planen skal kapasiteten økes til 1 millioner tonn cellulose i året. PT Tel er det første celluloseanlegget i Indonesia som bygges med overvekt av utenlandsk finansiering.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 1/00

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!