Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mindex skuffet over biskopen

Mindex skriver i et brev til biskop Gunnar Stålsett at de er skuffet over at han ukritisk har adoptert beskyldninger mot selskapets nikkelprosjekt på den filippinske øya Mindoro. Det norske gruveselskapet mener at deres prosjekt vil bli sosialt og miljømessig fullt ut akseptabelt, og at biskopen bør være på vakt slik at han ikke blir misbrukt av "koalisjoner av venstreradikale ekstremister" som NorWatch angivelig er en del av.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mindex skriver i et brev til biskop Gunnar Stålsett at de er skuffet over at han ukritisk har adoptert beskyldninger mot selskapets nikkelprosjekt på den filippinske øya Mindoro. Det norske gruveselskapet mener at deres prosjekt vil bli sosialt og miljømessig fullt ut akseptabelt, og at biskopen bør være på vakt slik at han ikke blir misbrukt av "koalisjoner av venstreradikale ekstremister" som NorWatch angivelig er en del av.


Av Harald Eraker
Norwatch

Under Edwin A. Gariguez og Evelyn Cachas Norgesbesøk i oktober i fjor, fikk de to representantene for alliansen ALAMIN anledning til å møte Oslo-biskop Gunnar Stålsett. I møtet, hvor også NorWatch var til stede, ble Stålsett forelagt informasjon om den brede lokale motstanden mot Mindex sitt planlagte nikkelprosjekt på Mindoro (NB! Mindex fusjonerte ved årsskifte med kanadiske Crew, se boks).

På bakgrunn av dette skrev biskopen et brev til Mindex hvor han refererte til informasjonen han hadde mottatt fra ALAMIN og NorWatch. Brevet avsluttet med biskopens bekymring over de etiske aspektene med nikkelprosjektet og et ønske om å få selskapets syn på saken.

Ubetydelige gaver
Synet på saken fikk Stålsett rett over nyttår. I et fire siders langt brev forklarer selskapets visepresident for leteaktiviteten, Jon Steen Pedersen, at de følger landets lover og reguleringer, at deres planer inkluderer moderne gruvedrift som vil bli sosialt og miljømessig forsvarlig, og at problemet er at ALAMIN og andre motstandere ikke er villige til å vente til etter miljøkonsekvensanalysen foreligger før de gjør seg opp en mening om prosjektet.

Mindex-brevet preges likevel mest av selskapets skuffelse og forundring over at "biskopen har adoptert et sett med alvorlige beskyldninger" fra ALAMIN og NorWatch, uten å søke verifisering på informasjonen fra Mindex. Pedersen synes også det er "rart" at biskopen har skrevet på engelsk til et norsk selskap heleid av norske aksjonærer, og frykter at biskopens navn og institusjon kan komme til å bli misbrukt.

De "alvorlige beskyldningene" gjelder bl.a. bestikkelser. Pedersen tar sterk avstand  fra  at  gavene  Mindex  har  gitt  til politikere og andre er tvilsomme, og hen-viser til kulturen i Filippinene og ellers i Asia.

-----------------------------------------------------------
 
"Vi føler at pengene (vi har) brukt til gaver er relativt ubetydelige og (at gavene) er en kulturell måte å vise takknemlighet for hjelpen og hardt arbeid som vi har opplevd fra mange deler av lokalsamfunnet."
Brev fra Mindex til biskop Stålsett datert 10.01.00

----------------------------------------------------------- 

Ekstremister
Avslutningsvis hevder Pedersen at mange miljøaktivister generelt er mot gruvedrift  "på tross av faktumet at mineraler er like nødvendige i våre liv i dag som mat og trevirke,...". Brevet spinner så videre på følgende resonnement:

En av grunnleggerne til miljøorganisasjonen Greenpeace, Patrick Moore, har nylig advart mot en organisasjon som heter "Operation Underground" (sansynligvis en skrivefeil, organisasjonen heter Project Underground), fordi denne er en venstreekstremistisk koalisjon som jobber mot gruvedrift på hele kloden.

På Internett-sidene til denne "undergrunnsorganisasjonen", fortsetter Pedersen, står NorWatch og Friends of the Earth oppført som "affilierte medlemmer (links)". Ikke nok med det: Selv organisasjonen Earth First, som ifølge Pedersen har ofret menneskeliv i miljøvernets navn, står listet opp på den samme hjemmesiden.

Pedersens konklusjonen er som følger: "Vi frykter at biskopens brev til oss gjennom kopier til blant annet NorWatch kan bli misbrukt på en mindre ønskelig måte."

Fakta: Mindex-Crew-fusjon
Mindex ASA har fusjonert med det kanadiske gruveselskapet Crew Development Corp. Over 91% av Mindex-aksjonærene stemte for fusjonsavtalen den 27. desember i fjor, og den 21. januar ble Crew Development Corp., som det nye selskapet heter, listet på Oslo Børs' hovedliste. Som et resultat av dette, vil Mindex bli tatt av listen fra Oslo Børs og bli et heleid datterselskap av Crew. Ca. 40% av aksjene i det fusjonerte selskapet er norske aksjonærer, og 2 av 8 styremedlemmer er hentet fra Mindex sitt gamle styre, deriblant tidligere adm. dir. Anders Hvide.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 1/00

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!