Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norskeide Club KonTiki i arbeidskonflikt: Vil ikke signere tariffavtale

Det norskeide ferieparadiset Club KonTiki på den lille øya Mactan i Filippinene har i tre år nektet å underskrive den kollektive tariffavtalen som arbeiderne og ledelsens advokat forhandlet fram i 1996. Ifølge fagforeningen svarer ikke ledelsen en gang på henvendelser, og arbeiderne har tatt ut varsel om streik.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norskeide ferieparadiset Club KonTiki på den lille øya Mactan i Filippinene har i tre år nektet å underskrive den kollektive tariffavtalen som arbeiderne og ledelsens advokat forhandlet fram i 1996. Ifølge fagforeningen svarer ikke ledelsen en gang på henvendelser, og arbeiderne har tatt ut varsel om streik.


Av Harald Eraker
Norwatch

Club KonTiki er ett av mange strandhotell som ligger på rekke og rad på østsiden av Mactan, en av 7000 øyer som utgjør Filippinene. Hotellet har spesialisert seg på snorkling i korallrevene og andre vannaktiviteter. Club KonTiki, som ble startet opp for 10 år siden, eies av et joint venture bestående av en svensk forretningsmann og nordmannen Jens Hansen, eller kaptein Hansen som de ansatte kaller ham.

- Vi er 30 fast ansatte arbeidere her, men i perioder med mye turister hyres ekstrahjelp inn, forteller en av de kvinnelige ansatte på hotellet, som NorWatch besøkte i sommer.

I ferieparadisets presentasjonsbrosjyre reklameres det med en "Vennlig og effektiv betjening som tjener deg med et smil." Men en fastlåst arbeidskonflikt skjuler seg bak de ansattes imøtekommenhet overfor turistene, som i hovedsak er europeere, amerikanere og japanere.

Redde
- Fram til 1995 var ikke betjeningen på Club KonTiki organiserte. De fikk da 10-20 pesos (2-4 kroner) under den lovbestemte minstelønn pr. dag. Gjennom fagforeningen National Federation of Labour (NFL) tok vi derfor saken deres opp, sier Nilo Anorico.

Han jobber i organisasjonen LEARN, som bistår eksisterende fagforeninger og arbeidere som vil organisere seg.

- Vi skrev den gang et brev til kaptein Hansen om lønnsforholdene. Men da han ikke svarte i løpet av flere måneder, ba vi NFL om assistanse til å organisere oss. Mange var redde da det ble snakk om å danne fagforening, men jeg sa til dem at dette var den eneste måten vi kan forbedre vår situasjon på, sier den kvinnelige ansatte.

Vil ikke skrive under
- Seint i 1995 dannet arbeiderne sin fagforening og gjennomførte valg på tillitsmenn. Deres første krav var å få utbetalt det Club KonTiki skyldte dem, med andre ord differansen mellom utbetalt lønn og den lovbestemte minstelønnen. Kravet ble innfridd, og neste steg ble forhandlinger om en kollektiv tariffavtale med ledelsen, forteller Anorico.

Den norske og svenske eieren av strandhotellet sendte sin advokat som representant i forhandlingene.

- Advokaten til Kaptein Hansen var veldig positiv til våre krav. Han ville til og med gi oss mer enn vi krevde. Jeg vet ikke om dette var årsaken, men plutselig fikk han sparken av Kaptein Hansen, sier en av arbeiderne.

Først i oktober 1997 startet forhandlingene om tariffavtalen opp igjen, denne gangen med en ny advokat. I 1998 ble endelig partene enige om utkastet til avtalen.

- Men siden den gang har Hansen nektet å godkjenne den. Han bor her på øya, men er aldri til stede. Gjentatte ganger har vi bedt ham om hans underskrift, uten å få svar, forteller arbeideren oppgitt.

Varsel om streik
Han må jo forstå at det er best for begge parter at vi har en avtale. Jeg vet ikke hvorfor han ikke svarer oss. Kanskje han ikke er vant til fagforeninger, sier en av kelnerne på hotellets taverna.

- I henhold til filippinsk arbeidslov, er en avtale som har blitt forhandlet fram i god tro, gyldig. Når ledelsen sender sin advokat som representant, er de forpliktet til å undertegne utkastet man har blitt enig om, sier Anorico, som forteller at NLF har anbefalt arbeiderne å gå til sak mot Hansen.

- Vi har sendt ut et varsel om streik på grunn av dette. Men vi diskuterer stadig om vi skal gjøre det. Streik er risikabelt for oss, og vi er villige til å strekke oss langt for å få en avtale i havn, sier den kvinnelige ansatte.

Intet arbeid, ingen lønn.
Innholdet i deler av utkastet til avtalen har de siste årene likevel blitt satt ut i livet. Ifølge arbeiderne er det i hovedsak de økonomiske sidene i avtalen som sannsynligvis gjør at Hansen ikke vil godkjenne den.

Samtlige i hotellets besetning får i dag minstelønn, det vil si 165 pesos (ca. 34 kroner) dagen.

- Jeg har kone og fire barn å forsørge, og får bare minstelønn selv om jeg har jobbet på Club KonTiki i 6 år. Men her finnes ingen alternative jobber, sier kelneren.

- Før jobbet vi normal arbeidstid på 8 timer dagen, seks dager i uken. Men i det siste har det gått dårligere med Club KonTiki, og mange ganger har vi bare fem dagers uke. Når det ikke er arbeid, får vi ikke lønn, sier den kvinnelige arbeideren.

Ingen av arbeiderne har noen skriftlig kontrakt på ansettelsesforholdet, men mener at det ikke er noe problem.

- Ifølge loven er vi automatisk fast ansatte etter å ha jobbet et sted i mer enn 6 måneder, forklarer de.

Etter at NorWatch besøkte Club KonTiki i sommer, har det vært umulig å få kommentarer fra Hansen på problemene som arbeiderne fortalte om.

-----------------------------------------------------------

"I henhold til filippinsk arbeidslov, er en tariffavtale som har blitt forhandlet fram mellom arbeidsgiver og arbeidstager i god tro, gyldig. Når Club KonTiki sender sin advokat som representant, er de forpliktet til å undertegne utkastet man har blitt enig om."
Nilo Anorico, som arbeider i fagforeningsorganisasjonen LEARN

"Vi har sendt ut et varsel om streik på grunn av Hansens uvilje til å undertegne avtalen. Men vi diskuterer stadig om vi skal gjøre det. Streik er risikabelt for oss, og vi er villige til å strekke oss langt for å få en avtale i havn."
En kvinnelige ansatt på Club KonTiki

-----------------------------------------------------------
 
Club KonTiki i Filippinene
Strandhotellet Club KonTiki ble etablert for 10 år siden på øya Mactan, og eies av nordmannen Jens Hansen og en svensk forretningsmann. Ferieparadiset, som har 24 hotellrom, tilbyr sine turister et variert utvalg av vannaktiviteter, som snorkling, vannski, vindsurfing og chartrede turer med yachter.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 16/99

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!