Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 80

Gravde ned kjemikaliene i 10 år

Mustad innrømmer at de i alle år har gravd ned kjemikalier uten forsvarlig behandling ved sin fabrikk i Filippinene. Nå har selskapet satt i gang prosessen med å rydde opp i avfallsproblematikken. - Det ligger i bransjens natur at vi er avhengig av å ta vare på miljøet, sier Mustad-sjefen i Norge.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mustad innrømmer at de i alle år har gravd ned kjemikalier uten forsvarlig behandling ved sin fabrikk i Filippinene. Nå har selskapet satt i gang prosessen med å rydde opp i avfallsproblematikken. - Det ligger i bransjens natur at vi er avhengig av å ta vare på miljøet, sier Mustad-sjefen i Norge.


Av Harald Eraker
Norwatch

- Vi har nok forsømt oss når det gjelder avfallsbehandlingen. Det meste har bare blitt gravd ned i jorda et eller annet sted, sier kontorleder Wendy Rostad under omvisningen på Mustads fiskekrokfabrikk utenfor Manila.

Hun har ikke jobbet så lenge at hun kan fortelle mer presist hvor avfallet har blitt gravd ned.

- Ett av problemene er at det ikke finnes noe system for avfallshåndtering her i landet. Men nå har vi tatt tak i problemene. I det siste har vi hatt folk fra Norge som har kartlagt bruken av kjemikalier her, sier hun, og gir NorWatch en kopi av lista over kjemikalier.

Utfases i Norge
NorWatch har etter besøket på fabrikken fått Bellona til å vurdere den 4-siders lange lista.

- Det kommer selvfølgelig an på hvor store mengder det er snakk om. Men flere av kjemikaliene er meget giftige eller brannfarlige. To av kjemikaliene, som begge er hormon-hermende, står for øvrig på lista over prioriterte kjemikalier som skal utfases her i Norge, sier Christian Rostock i Bellona.

-----------------------------------------------------------

"Vi har nok forsømt oss når det gjelder avfallsbehandlingen. Det meste har bare blitt gravd ned i jorda et eller annet sted"
Kontorleder Wendy Rostad hos Mustad

-----------------------------------------------------------

Lever av miljø
Fungerende adm.dir Hans H. Mustad i morselskapet på Gjøvik innrømmer at ikke alt har vært bra: 

- Vi har vært nede og sjekket forholdene flere ganger. Konklusjonen var at kjemikaliene ikke har vært tilfredsstillende innelåst og håndtert som avfall. Filippinene er ikke akkurat ekspert på avfallshåndtering, men vi har nå begynt en prosess for å gjøre noe med dette, sier han.

- I forhold til den norske opinionen, fokuserer vi på at vi ikke skal forurense vann. Som produsent av fiskekroker, lever vi av rent vann og at miljøet blir tatt vare på. Vi har ikke vært 100% våkne på dette i Filippinene før. Det skal vi gjøre noe med nå, avslutter Mustad.

Mustad i Filippinene
Det private selskapet O. Mustad & Søn, med hovedsete på Gjøvik, produserer forskjellige typer fiskeredskap på sitt heleide datterselskap Mustad Terminal Tackle Philippines Inc. Bedriften ble startet opp i 1987, og ligger utenfor Manila. Sportsfiskeutstyret (sluker, fiskekroker og fluer i alle varianter) selges over hele verden med hovedvekt på Nord Amerika og Europa, inkludert Norge.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 13/99

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -