Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mustad-arbeidere snytt for trygd

Mustad fiskeutstyrsfabrikk i Filippinene har i flere år trukket trygdepenger fra arbeidernes lønninger og stukket dem i egen lomme, ifølge fagforeningen. Trygdevesenet i landet har på grunn av dette nektet å betale arbeiderne sykepenger, svangerskapspermisjon og andre sosiale ytelser. Mustad-ledelsen i Norge innrømmer sommel med innbetalingene og skylder på likviditetsproblemer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mustad fiskeutstyrsfabrikk i Filippinene har i flere år trukket trygdepenger fra arbeidernes lønninger og stukket dem i egen lomme, ifølge fagforeningen. Trygdevesenet i landet har på grunn av dette nektet å betale arbeiderne sykepenger, svangerskapspermisjon og andre sosiale ytelser. Mustad-ledelsen i Norge innrømmer sommel med innbetalingene og skylder på likviditetsproblemer.


Av Harald Eraker
Norwatch

- Da en av jentene som jobber her søkte myndighetene om å få utbetalt trygdepenger i forbindelse med svangerskapspermisjon, fikk hun som svar at hun ikke hadde krav på dem fordi Mustad ikke betalte inn pengene de trekker fra våre lønninger, samt selskapets egenandel, forteller fagforeningsleder Rosita G. Calindas, som i 10 år har jobbet i Mustads heleide datterselskap Mustad Terminal Tackle Philippines Inc. utenfor Manila.

Hun legger fram brevet med avslag fra myndighetene og lønningsslippene som viser at Mustad i flere år ukentlig har trukket arbeiderne - hovedsakelig yngre kvinner mellom 18 og 22 år gamle - for en viss sum penger som skulle vært innbetalt til Social Security System (SSS).

- Hvor pengene har blitt av, vet vi ikke. Men de har i hvertfall ikke blitt innbetalt til trygdevesenet, fortsetter styrelederen i fagforeningen, Cristina Pablo, som har 8 år bak seg ved samlebåndene hvor fiskekroker, sluker og fluer i alle varianter håndlages for sportsfiskere i Europa og Nord-Amerika.

-----------------------------------------------------------

"Da en av jentene som jobber her søkte myndighetene om å få utbetalt trygdepenger i forbindelse med svangerskapspermisjon, fikk hun som svar at hun ikke hadde krav på dem fordi Mustad ikke betalte inn pengene de trekker fra våre lønninger."
Fagforeningsleder Rosita G. Calindas

-----------------------------------------------------------

- Vi må lide
Etter flere avslag fra SSS om trygdeytelser, oppdaget arbeiderne i fjor sommer at Mustad ikke hadde innbetalt trygdepengene. I januar i år gikk de til sak mot fabrikkens ledelse.

Saken er reist av fagforeningen for de som jobber på golvet, Mustad Terminal Tackle Philippines Workers and Employees Association (MTTWEA), og er undertegnet av 217 av de totalt 381 ansatte i bedriften.

- Da vi klaget på forholdet i 1998, begynte Mustad å betale inn noe av det de skyldte. Men de har for eksempel ikke betalt inn trygdepengene de trekker fra våre lønninger i 1999. Imens er det vi som må lide. Noen får avslag og andre har måttet vente i 5-6 måneder før de har fått utbetaling fra SSS, sier Pablo.

Hvor mye Mustad i løpet av de siste årene har unnlatt å innbetale, er uvisst. Men Calindas og Pablo viser fram lister over noen av arbeidernes utestående trygdeutbetalinger fra mars/april i år som utgjør nesten 100.000 pesos (ca. 20.000 kroner). Dersom dette har pågått i flere år, kan det dreie seg om millionbeløp.

Ingen svar
I mars i fjor sendte fagforeningen et brev til ledelsen ved Mustads hovedkontor på Gjøvik, hvor de tok opp saken. Ifølge brevet, som er undertegnet av fagforeningsledelsen, hadde trygdesvindelen da pågått i 10 måneder. Fagforeningen påpeker i brevet også at Mustad ikke har innbetalt arbeidernes og selskapets egenandel til Pag -Ibig-fondet, som gir de ansatte sosiale ytelser i form av bl.a. lån til bolig.

- Men over ett år etterpå har vi enda ikke fått noe svar fra Norge, forteller Calindas.

I brevet appellerer fagforeningen til Mustad-ledelsens rettferdighetssans og ber dem rydde opp i saken.

Fungerende administrerende direktør Hans H. Mustad i selskapets hovedkvarter på Gjøvik innrømmer at han ikke kjenner til saken når NorWatch snakker med ham etter å ha vært i Filippinene. Men etter å ha kontaktet ledelsen i Filippinene, sier han at det hele er en misforståelse.

- Saken er den at vi har betalt inn pengene til SSS i bydelen Makati, hvor vi har vårt hovedkontor i Manila. Dette har ikke SSS i området hvor arbeiderne bor fått med seg. Men nå har dette blitt oppklart, og arbeiderne har trukket tilbake saken sin, sier Mustad, som mener dette er en ikke-sak.

-----------------------------------------------------------

"Da vi klaget på forholdet i 1998, begynte Mustad å betale inn noe av det de skyldte. Men de har for eksempel ikke betalt inn trygdepengene de trekker fra våre lønninger i 1999. Imens er det vi som må lide. Noen får avslag og andre har måttet vente i 5-6
Styreleder i fagforeningen Cristina Pablo

-----------------------------------------------------------

Fremdeles problemer
Fagforeningen tilbakeviser imidlertid dette. I et brev til NorWatch skriver de atdet er retten i Quezon som har avvist saken, på bakgrunn av at selskapet har overbevist dem om at trygdeinnbetalingene er i orden.

Men ifølge fagforeningen er problemet med SSS ikke løst av den grunn. Fremdeles får arbeiderne avslag fra SSS og Pag-Ibig-fondet med henvisning til Mustads forsømmelser.

Konfrontert med dette, gjør Hans H. Mustad visse innrømmelser:

- Selskapet har riktignok ligget etter med innbetalinger til trygdeordningene på grunn av dårlig likviditet, men dette er nå i ferd med å rettes opp, sier han.

Dette sammenfaller med arbeidernes versjon: I rykk og napp har selskapet betalt inn til trygdevesenet, men fordi Mustad ligger etter, er det arbeiderne som får svi for selskapets forsømmelser.

På tross av at arbeiderne i over ett år har klaget på forholdet, har ledelsen i Filippinene ikke informert morselskapet i Norge. Nå når saken er kjent, har arbeiderne bare ett ønske:

"... vi er villige til å samarbeide med ledelsen og løse dette rolig uten rettslige skritt. Vi håper bare at Mustad Norge kjenner til hva som skjer her i Filippinene.", skriver fagforeningen avslutningsvis i brevet til NorWatch.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 13/99

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!