Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi fikk klokker av Mindex

Mindex har strødd om seg med gaver og penger i en fase hvor de sårt trenger lokal støtte til sitt planlagte nikkelprosjekt i Oriental Mindoro. Politikere på alle nivåer i provinsen har mottatt klokker, lokalpolitikere har fått betalt studiereiser, skjønnhets- og sangkonkurranser har blitt sponset, og journalister har blitt lokket med penger for å skrive pent om selskapet. Ren bestikkelse og lovbrudd, mener motstanderne, mens Mindex viser til at det er slik det er i Filippinene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mindex har strødd om seg med gaver og penger i en fase hvor de sårt trenger lokal støtte til sitt planlagte nikkelprosjekt i Oriental Mindoro. Politikere på alle nivåer i provinsen har mottatt klokker, lokalpolitikere har fått betalt studiereiser, skjønnhets- og sangkonkurranser har blitt sponset, og journalister har blitt lokket med penger for å skrive pent om selskapet. Ren bestikkelse og lovbrudd, mener motstanderne, mens Mindex viser til at det er slik det er i Filippinene.


Av Harald Eraker
Norwatch

- Denne gullklokka fikk jeg i gave fra Mindex i januar i år. Tilsvarende ble delt ut til alle de kommunale politikerne her i Victoria, forteller Luis Castillet, en av 8 valgte politikere i Victoria Municipality (kommune), og viser fram det gullforgylte Citizen-armbåndsuret til NorWatch.

- Jeg fikk også en klokke av selskapet. Jeg tok i mot gaven for å ha bevis på at de på denne måten forsøker å kjøpe seg støtte til sine prosjektplaner, sier Edwin A. Gariguez, rådgiver til Victorias ordfører Alfredo O. Ortega.

Disse to er ikke de eneste som har mottatt armbåndsur fra Mindex. NorWatch fikk under besøket på Mindoro bekreftet at politikere og andre sentralt plasserte personer på alle nivåer i provinsen, inkludert hos de berørte urinnvånerne, har fått klokker fra det norske selskapet.

Bestikkelse
Motstanderne av prosjektet mener at Mindex på denne måten driver ren bestikkelse av politikere på et tidspunkt i prosessen hvor selskapet jobber for å få støtte til sine planer.

Miljøkonsekvensanalysen (EIA), som Dames & More for tiden utfører, skal ikke bare vurdere hvorvidt nikkelprosjektet er miljøvennlig eller ei. EIA-studien skal også finne ut om prosjektet er sosialt akseptabelt. Myndighetene på alle nivåer på Mindoro har derfor blitt bedt om å avgi en såkalt støtte-erklæring (statement of endorsment) til prosjektet. Mange mener derfor at tidspunktet for gaveoverrekkelse ikke er tilfeldig.

Ifølge advokater NorWatch pratet med, er da også klokkegavene i strid med loven. Mindex som giver kan tiltales for bestikkelse, mens politikerne som mottakere kan tiltales for korrupsjon. Samtidig peker mange på at selv om denne formen for bestikkelse ofte er velkjent, ender sakene sjeldent i retten i mangel på bevis.

Filippinsk kultur
Mindex benekter på sin side ikke at de har gitt klokker i gaver. Både selskapets stedlige representant på Mindoro, Domingo Bae, og sjefen for Mindex i Filippinene, Arne Isberg, bekrefter dette. Men de tar avstand fra at gavene kan betraktes som bestikkelser.

- Dette var julepresanger, og det er tradisjon her i Filippinene for å gi presanger til jul og gebursdager. For oss er det et tegn på vennskap, sier Domingo Bae, som var den som overrakte klokkene.

- Her i landet må du gi gaver til jul, det er en del av kulturen. Den må vi akseptere, vi kan ikke komme her og dytte på dem skandinaviske normer. Dessuten var dette billige klokker som bare kostet tre hundre kroner. Korrupsjon er ikke så farlig som det kan se ut til her i landet, man kan ikke kjøpe seg støtte, sier Arne Isberg om   saken når NorWatch møter ham i Manila.

Isberg legger til at lokale myndigheter og befolkningen vil få full anledning til å si sin mening om nikkelprosjektet etter at EIA-studien er ferdig utredet og lagt ut til høring. Samtidig innrømmer han at jo flere støtte-erklæringer de får i denne fasen av prosessen, jo bedre er det for Mindex.

Nervøse
Andre NorWatch konfronterte med klokkegavene følte seg tydeligvis ikke så sikre på at alt var i orden. Under møte med noen av provins-parlamentarikerne i Oriental Mindoro, ble det stor uro da NorWatch brakte saken på banen.

- Nei, nei, det er ikke slik, vi lar oss ikke bestikke. Klokkene vi fikk var bare julepresanger. Dessuten kostet disse klokkene kun 3000 pesos (ca. 650 kr.). Tror du ikke vi har råd til å kjøpe slike klokker selv, sa en av parlamentarikerne, tydelig bragt ut av fatning.

Klokkesaken har vagt harme blant mange på Mindoro, og sågar ført til at prester har tatt saken opp fra prekestolen under gudstjenester og fordømt gavene som umoralske. Men det er ikke bare på denne måten Mindex forsøker å kjøpe seg støtte, ifølge motstanderne av nikkelprosjektet.

-----------------------------------------------------------

"Her i landet må du gi gaver til jul, det er en del av kulturen. Den må vi akseptere, vi kan ikke komme her og dytte på dem skandinaviske normer. "
Arne Isberg, Mindex-sjefen i Filippinene

------------------------------------------------------------

Betalt studiereise
Fra 16-20. mai i år deltok et 20-talls Barangay-ledere (valgte ledere for distrikter innenfor kommunen), samt familiemedlemmer, fra Victoria-kommunen på en studiereise til Bagiou City. Byen, som ligger i Cordillera-fjellene nord på øya Luzon, er kjent som feriebyen framfor noen i Filippinene, ikke minst for rikfolk.

- De fleste av oss er risbønder, og opplegget var at vi besøkte forskjellige jordbruksprosjekter for å studere avfallshåndtering og gjødselbruk. Dette var første gang vi har vært på en slik reise. Vår Barangay-føderasjon organiserte turen, men vi fikk beskjed om at den var gratis for oss fordi Mindex hadde betalt opplegget, sier Pablo B. Bulagay, en av Barangay-lederne som deltok på studieturen.

- Da jeg fikk høre at studieturen var gratis, spurte jeg rett ut hvem som skulle finansiere den. Svaret jeg fikk var Mindex. Først sa jeg ifra at jeg ikke ville bli med, for navnet Mindex lyder vondt i mine ører. I siste liten ble jeg likevel med på turen, men fikk ikke noe ut av den, forteller en annen Barangay-leder, Honorato P. Sanque.

Fra Mindex får NorWatch opplyst at de kun delfinansierte studieturen. Men hvis selskapet hadde håp om at sponsingen skulle gjøre disse to Barangay-lederne positivt innstilt til selskapets nikkelplaner, tok de feil. Begge Barangayene vedtok etter studieturen resolusjoner mot prosjektet.

Miss Victoria
Under NorWatchs besøk på Mindoro dukket det stadig opp nye historier om sponsing av diverse slag i provinsen.

- Under siste års byfestival i Victoria, satt jeg som leder for arrangementskomiteen. På grunn av dårlig økonomi, sa jeg at vi ikke kunne ta oss råd til å inkludere missekonkurransen, slik vi pleier å ha under festivalen. Stor var derfor min overraskelse da jeg under festivalen plutselig oppdaget at det likevel ble arrangert missekonkurranse. Jeg fikk da vite at Mindex hadde steppet inn som sponsor, forteller Luis Castillet, samme mann som viste NorWatch gullklokka som han fikk av Mindex.

Han forteller videre at han også nylig ble invitert til å være dommer under en sangkonkurranse i Victoria.

- Da jeg delte ut trofeene til vinnerne, så jeg at de alle hadde inskripsjon pålydende "Sponset av Mindex", sier Castillet.

NorWatch blir også tatt med til en kirke hvor en ny prestebolig er i ferd med å bygges.

- Her betaler Mindex arbeidskostnadene. Og som du ser, over porten inn til kirkegården står det at porten er sponset av Domingo Bae, Mindex sin stedlige representant her på Mindoro. Presten som tok imot den finansielle støtten til presteboligen ble ikke populær i kirkelige kretser, forteller lederen for ALAMIN, Evelyn Catcha, og viser til at det øverste organet for kirkene i Filippinene har gått imot all gruvedrift i form av åpne dagbrudd.

- Folk har sett alt det gode som følger med i kjølvannet av våre investeringer. Dette er misunnelse fra de som ikke har jobbet for oss eller fått del i våre goder, er Isbergs svar til alle beskyldningene om at Mindex ikke har rent mel i posen.

Takknemlighetsgjeld
- Det du forteller, er en gammel historie. I Filippinene har vi et utrykk som heter "Utang na loob", som betyr takknemlighetsgjeld. Hvis du har mottatt gaver eller fordeler fra noen, er det skamfullt å si nei til giveren dersom vedkommende ønsker noe av deg etterpå, selv om det betyr tap for deg selv. Dette er rotfestet i vår kultur. Gaver fra Mindex til politikere eller for eksempel de eldste blant Mangyan-stammene har derfor ekstra bindende kraft i Filippinene, forklarer jurist Vincente Paolo B. Yu i Legal Rights and Natural Resources Center i Manila, som representerer Friends of the Earth i Filippinene.

Mindex-sjefen i Manila forsvarer på sin side selskapets bidrag til lokalsamfunnet:

- Hele samfunnet fungerer slik her. De ber oss om bidrag til festivaler og lignende. Hvis vi ikke stiller opp, blir de ihvertfall forbannet, sier Arne Isberg, og viser blant annet fram et brev fra myndighetene som krever dokumentasjon på hvilke sosiale og miljømessige prosjekter vi støtter.

- Det stemmer ikke at loven påbyr gruveselskapene å bidra med finansiell støtte til lokalsamfunnene under letefasen og mens de forsøker å få myndighetenes godkjenning av full gruvedrift. Hvis selskapene gis en slik godkjenning, forplikter de å sette av 1% av inntektene til utviklingsprosjekter i lokalsamfunnet, sier juristen Yu.

Skrive pent om Mindex
Ifølge journalister som NorWatch snakket med under Mindoro-besøket, er det sterke indisier på at Mindex også har brukt uredelige midler i kampen om informasjon i media.

Tidligere i år ble Mindoro Media Bureau (MMB) lansert i provinshovedstaden Calapan City i Oriental Mindoro. Ifølge en pressemelding fra byrået, er MMB "det første PR-firmaet og nyhetsbyrået som noen gang er lansert i Oriental Mindoro".

Men før denne pressemeldingen, ble en pressemelding om Mindex-prosjektet distribuert av MMB allerede under byråets stiftelsesmøte. Pressemeldingen er en skjønnmaling av nikkelprosjektet.

- Vi så at Mindex-pressemeldingen ble levert ut til journalister sammen med en bunke pengesedler. Selv fikk jeg lagt pressemeldingen og over 1000 pesos på bordet foran meg med beskjed om å få saken på lufta i TV-kanalen jeg jobber i, forteller en av journalistene, som vil være anonym i frykt for å bli svartelistet i pressekretser.

- Jeg har jobbet i media siden 1987, men jeg har aldri sett så mye penger i omløp som det MMB har å rutte med, legger en av de andre journalistene til.

Begge journalistene mener at distribusjonen av Mindex-pressemeldingen på MMBs stiftelsesmøte må ha sammenheng med at det norske selskapet gir økonomiske bidrag til byrået.

Helt stille
Da NorWatch noen dager senere viste pressemeldingen til selskapets stedlige representant og spurte om han kjenner til den, ble det helt stille. I flere minutter leste han gjennom pressemeldingen, spurte hvor NorWatch hadde fått den fra, før han benektet ethvert kjennskap til den.

- I de 10 årene jeg har jobbet for Mindex her på Mindoro, er det jeg som har tatt meg av PR-arbeidet. I denne sammenheng får jeg råd av Dames & More, sier Domingo Bae, med henvisning til selskapet som utarbeider miljøkonsekvensanalysen.

Arne Isberg bekreftet at Mindex har fått en henvendelse fra MMB, hvor byrået har lagt fram et kontaktforslag.

- Vi erkjenner at vi ikke får ut nok informasjon til grasrota om vårt prosjekt. Men vi nøler med å si ja til å hyre MMB som informasjonskonsulenter. Vi vet ikke om det vil skape misunnelse blant andre i den lokale mediakretsen, og vurderer derfor om vi heller skal hyre konsulenter i Manila, forteller Mindex-sjefen.
 
Mining Act of 1995
Ifølge Mining Act of 1995 kan utenlandske selskap inngå en FTAA-avtale (Financial or Technical Assistance Agreement). Dette innebærer bl.a. at de kan inneha 100% eierskap i gruveprosjektene, at de kan tildeles konsesjonsområder på opptil 81.000 hektar pr. prosjekt, at de får rettigheter til konsesjonsområdene i 25 år (som kan forlenges i ytterligere 25 år), og at de nyter godt av en rekke skattefritak. Et viktig moment er at gruveselskapene også gis  full råderett over  vann- og skogressursene innenfor konsesjonsområdet.

Utenlandske gruveselskap kan også inngå MPSA-avtaler (Mineral Production Sharing Agreement), som vanligvis forutsetter en lokal-utenlandsk eierskapsbrøk på 60-40%. 

Gruveselskapene får letetillatelse (Exploration Permit) av departementet for miljø og naturressuser (DENR) Mining Geodetic Bureau (MGB).

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 11/99

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!