Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Lager linene til Lofot-fisket: Fagforeninger ikke tillatt

Hos A.J. Fishing Industries Ltd i Katunayake frihandelssone produseres 90% av linene som brukes i Lofot-fisket. Her blir NorWatch høflig, men bestemt nektet å ta bilder og får heller ikke se nærmere på arbeidsforholdene på fabrikken. Administrerende direktør Terje Sandvik sier bedriften betaler gode lønninger og ellers følger retningslinjene fra Board of Investment (BOI). Fagforeninger er ikke tillatt hos den norske fiskeutstyrsprodusenten. Sandvik insisterer på at det er BOI, og ikke hans bedrift, som har innført fagforeningsforbudet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Hos A.J. Fishing Industries Ltd i Katunayake frihandelssone produseres 90% av linene som brukes i Lofot-fisket. Her blir NorWatch høflig, men bestemt nektet å ta bilder og får heller ikke se nærmere på arbeidsforholdene på fabrikken. Administrerende direktør Terje Sandvik sier bedriften betaler gode lønninger og ellers følger retningslinjene fra Board of Investment (BOI). Fagforeninger er ikke tillatt hos den norske fiskeutstyrsprodusenten. Sandvik insisterer på at det er BOI, og ikke hans bedrift, som har innført fagforeningsforbudet.


Tarjei Leer-Salvesen
Norwatch

150 sinhalesere arbeider hos A.J. Fishing Industries i frihandelssonen Katunayake, like nord for hovedstaden Colombo. Liner og annet fiskeutstyr har siden starten i 1985 blitt produsert her, og bedriften opplyser at de har om lag 90% av markedet for liner til Lofot-fisket.

Når NorWatch ankommer stedet til forhåndsavtalt besøkt, opplyser administrerende direktør Terje Sandvik at det er foto-forbud i frihandelsonen, og dermed også på fabrikken. Også gjentatte forespørsler om å få se produksjonslokalene og undersøke arbeidsforholdene blir høflig, men bestemt avvist. NorWatch blir innvilget et intervju med Sandvik i kontoravdelingen til bedriften.

Fagforeninger forbudt
- De ansatte her tjener langt over minstelønn, sier Terje Sandvik, og fortsetter:

- Her tjener de fra 6000 Rs og oppover, og de jobber normal arbeidsuke, altså fra 8 til 17 fem dager i uken og fem timer på lørdag. Lønnssystemet er delvis akkordbasert, og vi har en flexitid-ordning som gjør at de som jobber en time ekstra hver ukedag, kan ta seg fri på lørdager.

Sandvik fremholder at de ansatte er fornøyd med arbeidssituasjonen sin, og at stemningen på bedriften er god.

- Hvorfor tillater dere ikke fagforeninger?

- Selv har jeg ingenting imot fagforeninger, men vi forholder oss strengt til retningslinjene vi får fra Board of Investment, som styrer frihandelssonen her. Og de anbefaler en annen modell.

- Hva går den ut på?

- Flere ganger i året har ledelsen i bedriften samtaler med noen representanter for de ansatte, og disse tar opp spørsmål omkring arbeidsmiljø, lønn og slike ting, sier Sandvik.

A.J. Fishing har en sinhalesisk personalsjef, Vernon Kern, som uttrykker seg slik:

- Da BOI ble opprettet for å promotere utenlandske investeringer i 1978, var dette noe helt nytt. Og vi ville jo at alt skulle være så bra som mulig, og at ingenting skulle hindre produksjonen. men du skjønner, fagforeninger har en tendens til kreve ting - og til å streike.

- Mange arbeidere har det bedre inne i sonen enn de ville hatt det utenfor, sier Kern.

- Og hvorfor vil dere ikke vise frem produksjonslokalene?

- Det er bedriftens politikk, sånn er det bare, sier Terje Sandvik.

Flere firmaer
A.J. Fishing er et joint venture mellom investor-familien Jafferjee fra Sri Lanka og familien Sandvik fra Norge, som driver bedriften. Det er også andre selskaper involvert, som Sandvik-familien kontrollerer.

Ett av dem er Colombi, som tar seg av kundekontakt og salg av sportsfiske-produktene fra A.J. Fishing. Et annet er Redskapshuset AS, som tar seg av kundekontakt i forhold til øvrige fisker-redskapsprodukter fra fabrikken.

I tillegg til produksjonen av fiskeredskaper, som eies av A.J. Fishing selv, er selskapet dessuten i ferd med å etablere et joint venture med Møre Plast for produksjon av bøyer og fendere i plast på sitt anlegg i Katunayake.

I tillegg driver A.J. Fishing lisensproduksjon for Viksund båter i Norge, og har laget ca 20 båter på det ene året denne produksjonen har foregått.

"Andre former for kontakt"
Sandvik er opptatt av kommunikasjon mellom ledelsen og de ansatte i selskapet, og selv mener han den er god. Selv om ikke tradisjonelle fagforeninger er tillatt hos A.J. Fishing, så har ledelsen funnet "andre former for kontakt" med arbeiderne sine. Når det gjelder de formelle forholdene, er de jevnlige møtene med utvalgte arbeidere viktigst, og det finnes også en velferdskommit‚ for arbeiderne.

- Velferdskommiteen til arbeiderne tar seg av rekke sosiale tiltak og ordner småting på arbeidsplassen for dem. I utgangspunktet har de ansatte ansvaret for komiteen selv, og firmaet bidrar med 50% av utgiftene, og så hender det vi bidrar ekstraordinært. Nå for eksempel, har jeg gitt dem en båt med noen små feil på, som de kan lodde ut. Den er ikke selgelig, men den er fullt brukbar, sier Sandvik.

Det er strenge sikkerhetsrutiner i sonen, men byråkratiet har den administrerende direktøren i A.J. Fishing lært å omgås. Hans bedrift spiller fotball med sikkerhetsvaktene i porten. Når NorWatch sitter på i bilen hans og passerer porten uten å gjennomgå den obligatoriske kontrollen, sier Sandvik:

- Ser du, det lønner seg med denne fotballspillingen. Jeg er forresten både kaptein på laget og trener. 

Fakta: A.J. Fishing i Sri Lanka
A.J. Fishing Fishing Industries Ltd er lokalisert i frihandelssonen Katunayake i Sri Lanka. Bedriften har 150 ansatte, og eksporterer ulike typer fiskeredskaper. 70% av produksjonen selges til Norge. Fabrikken i Katunayake samarbeider med Columbi og Redskapshuset i Norge om salg og kundekontakt av fiskeredskapene, og samarbeider med Viksund om produksjon av plastbåter. Firmaet eies 22% av Arnulf Sandvik, 22% av Terje Sandvik, 44% av firmaet AJ Management og 12% av Nuova Covema.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 9/99

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!