Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

NORAD-støttet stålvareprodusent med fagforeningsforbud: - Dette har vi ikke tenkt over

Stålvareprodusenten Einar Øgrey AS fra Søgne startet i 1987 et selskap i Sri Lanka sammen med en lokal partner. Alloy Fabricators International har slitt i økonomisk motbakke, og overlevd takket være velvilje fra NORAD og Einar Øgrey AS. De norske interessentene har gått langt for å holde liv i bedriften med økonomisk hjelp, som stikk i strid med norsk praksis ikke tillater fagforeninger.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Stålvareprodusenten Einar Øgrey AS fra Søgne startet i 1987 et selskap i Sri Lanka sammen med en lokal partner. Alloy Fabricators International har slitt i økonomisk motbakke, og overlevd takket være velvilje fra NORAD og Einar Øgrey AS. De norske interessentene har gått langt for å holde liv i bedriften med økonomisk hjelp, som stikk i strid med norsk praksis ikke tillater fagforeninger.


Tarjei Leer-Salvesen
Norwatch

- Det er ikke Alloy Fabricators International (AFI) som har forbudt fagforeninger her. Vi gjør bare det som anbefales av Board of Investment (BOI). Fagforeninger er ikke forbudt i Sri Lanka. De er faktisk tillatt ifølge arbeidslovgivningen, men BOI har en viss inflytelse... Og de har sagt nei til tradisjonelle fagforeninger og oppfordret oss til å ha egne møter med arbeiderne, sier Wikramaphala Hewawitharana, administrerende direktør og medeier i AFI.

Politiske fagforeninger
Hewawitharana gjentar flere ganger at det ikke er tillatt å organisere seg i tradisjonelle fagforeninger på bedriften. Og han refererer stadig til BOI, selv om hans bedrift ikke ligger inne på området til noen av frihandelssonene. AFI er underlagt BOIs regelverk, til tross for sin beliggenhet. Bedriften har gjort som BOI anbefaler, og innført samtaler med noen utvalgte arbeidere et par ganger i året.

Disse samtalene erstatter på ingen måte fagforeningene i landet. Forholdet skaper en viss forvirring når NorWatch konfronterer NORAD med fagforeningsforbudet hos Alloy Fabricators International, og AFI refererer til samtalene og forholdene omkring disse som en forening. Det er likevel liten tvil om synspunktene til den lokale ledelsen.

- Fagforeningene i dette landet er mer opptatt av politikk enn av arbeidsplassene til sine medlemmer. De er spydspisser for politiske grupperinger, sier Hewawitharana.

I en fax til NorWatch i etterkant av besøket, presiserer Hewawitharana hva han mener er en korrekt beskrivelse av samtalene mellom arbeiderne og ledelsen:

"I stedet for en fagforening, har vi representativt valgte arbeidere som tar opp eventuelle klager med ledelsen."

- Godt forhold til arbeiderne
Alloy Fabricators har spesialisert seg på å produsere prosess-deler i rustfritt stål, og leverer dessuten et større kvanta stål-innlegg til gummihjul uten luft, som brukes i traller og lignende i ulike industrier. Bedriften produserer dessuten en rekke andre stålprodukter på bestilling, samt produkter av andre metaller.

AFIs fabrikk ligger ikke på et innegjerdet område, og det er ingen fysiske hindringer for kontakt mellom fagforeninger utenfra og arbeiderne. NorWatch sitt inntrykk av arbeidsforholdene for øvrig var godt. Ulykkesstatistikken viste at det bare hadde vært en alvorlig skade på de 12 årene bedriften har vært i drift. Det skjedde i fjor, og trakk statistikken for 1998 kraftig ned. Da var en ansatt borte i åtte måneder etter å ha ødelagt en hånd i en drill-ulykke.

Omkring produksjonshallene er det rotete. Avfall fra rengjøring av maskinene ligger strødd på bakken eller i små hauger.

- Alt skal hentes, sier Hewawitharana. Stålavfallet selges som skrapjern.

I likhet med andre norske bedrifter i Sri Lanka er AFI sene med å betale tilbake lånene sine til NORAD, og blir ikke ferdige før i år med en lengre betalingsrunde på sitt siste lån.

Hewawitharana skryter av sin norske partner og av NORAD og sier at uten det disse har gjort, hadde denne bedriften aldri eksistert. I dag er AFI en ressurs også for andre bedrifter, og leverer viktige deler til en rekke utbyggingsprosjekter i landet. Men bedrifter knyttet til BOI er pålagt å eksportere mye av produksjonen. I 1998 gikk 5% av eksporten til Norge, og mye gikk til Belgia. Norges-andelen for 1999 vil øke til 20%.

AFI betaler arbeiderne best av alle bedriftene NorWatch besøkte på Sri Lanka. Lønnen varierer fra 5500 til 7000 rupies (8,5 LKR tilsvarer 1 NOK) for utlærte og delvis faglærte arbeidere. Nybegynnerlønn de første 6 månedene, ligger på 4000 rupies. Arbeidstid er fra 8 til 17 hver dag og fra 8 til 13.15 på lørdag. De 55 arbeiderne jobber i to skift.

- Vi har hatt stor suksess med å innvilge rentefrie lån til våre ansatte, hvis de for eksempel trenger støtte til å bygge hus, sier Hewawitharana.

NorWatch snakker med et par ansatte som har mye godt å si om ledelsen i selskapet, men dette at de ikke kan knytte seg til fagforeningene i landet, forstår de ikke begrunnelsen for.

- Ikke modent
Selskapet Alloy Fabricators International ble startet i 1986, og fikk i gang produksjon i 1987. Opprinnelig var det eid av Wikramaphala Hewawitharana, samt Hydralift AS og Einar Øgrey AS fra Norge. Da Hydralift ble solgt til Bjarne Skeie, ble andelen i AFI solgt til Øgrey. Nå eies selskapet som et 50-50 joint venture mellom Øgrey og Mr. Hewawitharana.

Når NorWatch ringer administrerende direktør Einar Øgrey og konfronterer ham med fagforeningsforbudet på Alloy Fabricators, er direktøren rask til å svare.

- Vi har gjort så mye bra! Vi har skapt arbeidsplasser og gitt våre folk god betaling. Vi gir rentefrie lån til arbeidere som vil bygge hus. Vi driver godt, og tjener til og med penger. Fagforeningsforbud, sier du? Jeg har faktisk aldri tenkt over dette med fagforeninger i Sri Lanka. Aldri.

- Det var NORAD som bad oss om å engasjere oss i landet. De besøkte bedriften vår i februar i år, og de hadde ingenting vondt å si om oss.

Øgrey er imidlertid rask til å presisere at han ønsker det beste for sine arbeidere, og at han slett ikke er imot fagforeninger. I hvert fall ikke i Norge.

- Jeg er ikke mot fagforeninger i det hele tatt. I Norge har jeg en fagforening på bedriften min, og det er fint. Det bedrer kommunikasjonen med de ansatte. Men på Sri Lanka? Jeg vet ikke om eplet er modent enda, sier Øgrey.

-----------------------------------------------------------

"Jeg er ikke mot fagforeninger i det hele tatt. I Norge har jeg en fagforening på bedriften min, og det er fint. Det bedrer kommunikasjonen med de ansatte. Men på Sri Lanka? Jeg vet ikke om eplet er modent enda."
Administrerende direktør Einar Øgrey 21.5.99

-----------------------------------------------------------

"Fagforeningene i dette landet er mer opptatt av politikk enn av arbeidsplassene til sine medlemmer. De er spydspisser for politiske grupperinger."
Wikramaphala Hewawitharana, administrerende direktør og medeier i AFI.

-----------------------------------------------------------

Einar Øgrey AS i Sri Lanka
Einar Øgrey AS eier halvparten av stålvareprodusenten Alloy Fabricators International (Pte) Ltd (AFI) i Mt. Lavinia, Sri Lanka. Den andre halvparten eies av Wikramaphala Hewawitharana, lokal partner og administrerende direktør. AFI har gjentatte ganger fått støtte fra NORAD.  Selskapet etablerer i øyeblikket et nytt joint venture med selskapet Jiffy fra Kristiansand, som skal produsere blomsterpotter sør i Sri Lanka.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 9/99

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!