Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Felles utspill om hagemøbler

Seks miljøorganisasjoner har i et felles utspill oppfordret norske forbrukere til å la være å handle hagemøbler i tropisk trevirke. Organisasjonene lister i sitt utspill opp syv større kjeder som selger slike møbler, og maner til aktiv forbrukerinformasjon knyttet til utsalgsstedene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Seks miljøorganisasjoner har i et felles utspill oppfordret norske forbrukere til å la være å handle hagemøbler i tropisk trevirke. Organisasjonene lister i sitt utspill opp syv større kjeder som selger slike møbler, og maner til aktiv forbrukerinformasjon knyttet til utsalgsstedene.


Morten Rønning
Norwatch

Regnskogsfondet, Framtiden i våre hender, Miljøheimevernet, Naturvernforbundet, Verdens Naturfond og Foreningen for internasjonale vann- og skogstudier går i sitt utspill kraftig ut mot norsk møbelbransje. Forbrukerne oppfordres til å unngå å handle hos følgende utsalgssteder: Skeidar, Norsk Sengetøylager, Bohus, Ide-kjeden, SmartClub, Maxbo og Det norske møbelsenter. Hele, eller deler av deres hagemøbelkolleksjon i år består av møbler av regnskogstømmer. De fem organisasjonene oppfordrer både forbrukere og forhandlere til  å etterspørre møbler godkjent av det uavhengige sertifiseringsorganet Forest Stewardship Council (FSC).

Enorm økning
De senere årene har importen av hagemøbler i regnskogstømmer økt enormt, og er hundredoblet bare på 90-tallet. Det var for noen år siden mye oppmerksomhet omkring burmesisk teak, noe som gjorde det vanskelige å selge dette i Norge. Helt ute av markedet er ikke denne teaken, men en del av teaken på markedet stammer fra plantasjer på Java, Indonesia, anlagt av hollenderne i forrige århundre. Disse statlig drevne plantasjene er gledelig nok i gang med FSC-sertifisering, en langvarig prosess, og møbler fra dette tømmeret kommer forhåpentligvis på det norske markedet neste år.

Nye sorter
En god del teak har blitt erstattet av andre hardtre-sorter, som Shorea/Meranti, Keruing, Yellow Balau, Xoan Dao og Nyatoh. Dette tømmeret stammer ofte fra Malaysia, Indonesia eller Kampuchea. Mye av produksjonen foregår i Vietnam. Landet har eksportforbud på hagemøbler av vietnamesisk trevirke, og dessverre er landet mottaker av mye ulovlig hogget tømmer fra nabolandet Kampuchea, som også har eksportrestriksjoner. Burma-teak eksporteres også bl.a. til Thailand, Vietnam og Kina, hvor de inngår i hagemøbelproduksjon.

Til tross for at utsalgsstedene foretar sine innkjøp allerede på høsten, blant annet på en større messe i Køln, er det veldig vanskelig for miljøorganisasjonene å få tak i informasjon omkring de forskjellige importørenes kolleksjoner. Organisasjonene møter ofte stengte dører og brutte telefonsamtaler. Kun noen få av de større kjedene har villet gå inn i en dialog med organisasjonene, og dette har gitt noen mindre endringer i utvalget hos disse.

Når det gjelder hagemøbler finnes dessuten utsalgssteder som kun eksisterer i noen få sommermåneder, så som sommerstengte idrettshaller. Bakmennene bak disse utsalgene har vist seg vanskelig å få i tale. Slik sett blir forbrukerinformasjonen en viktig del av arbeidet mot hagemøbler av  regnskogstømmer.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 7/99

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!