Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Når bistand blir hemmelig

Leder:
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Leder:

Norfund er NORADs siste påfunn for å drive med næringslivsrettet bistand. Fondet har vært operativt i omtrent et år, og forvalter i dag om lag 400 millioner kroner. Cirka 100 millioner har allerede blitt investert. Norfund engasjerer seg enten direkte som medeier i joint venture selskaper i utviklingsland, eller som interessent i lokale finansieringsinstitusjoner i de aktuelle landene, som i sin tur engasjerer seg i konkrete prosjekter.

"Det primære virksomhetsområde for ordningen vil være igangsetting av vanlig, privateid næringsvirksomhet." heter det i Odelstingsproposisjon nr 13, 1996-97, om opprettelsen av Norfund. Samtidig som Sentrumsregjeringen har redusert andelen av blandede kreditter som norsk næringsliv har nytt godt av i bistandsbudsjettet, har Norfund fått nye overføringer fra det samme budsjettet.

Det fiffige er at Norfund ikke er en ordinær del av NORAD, men er organisert som et særlovsselskap. I loven slås det fast at Norfunds prioriteringer er unntatt offentlig innsyn.

Vi har altså fått en endring der næringsrettet bistand er mindre knyttet til norske selskaper. I stedet har vi fått et Norfund, som gjør hemmelige prioriteringer og som krever avkastning på de investerte bistandsmidlene. Pengene Norfund tjener, skal investeres i nye, hemmelige prosjekter.

Leder til Norwatchs nyhetsbrev nr.21 - 1998 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!