Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Til tross for myndighetenes oppfordring: Pakketurer og cruise til Burma

To norske reisebyråer selger pakketurer til Burma til tross for at norske myndigheter har frarådet økonomisk samkvem med landet. En av disse turene arrangeres av en nordmann i Thailand. I tillegg anløper norskeide cruiseselskap hovedstaden Rangoon, hvor de arrangerer turer i land. Turoperatørene selv hevder deres virksomhet ikke kan ansees som noe håndslag til det burmesiske militærregimet. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har oppfordret til turistboikott av landet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
To norske reisebyråer selger pakketurer til Burma til tross for at norske myndigheter har frarådet økonomisk samkvem med landet. En av disse turene arrangeres av en nordmann i Thailand. I tillegg anløper norskeide cruiseselskap hovedstaden Rangoon, hvor de arrangerer turer i land. Turoperatørene selv hevder deres virksomhet ikke kan ansees som noe håndslag til det burmesiske militærregimet. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har oppfordret til turistboikott av landet.


Av Morten Rønning
Norwatch

Norske myndigheter gikk i 1996 ut med en oppfordring til Norsk næringsliv om å holde seg unna Burma. Ifølge Håkon Svane i Utenriksdepartementet arbeider UD nå med nye retningslinjer overfor samkvem med landet, som antagelig vil samsvare med de nye retningslinjene vedtatt i EU i oktober. Disse retningslinjene inneholder blant annet en oppfordring om ikke å reise til landet. Støttegruppa for Burma i Norge har ved flere anledninger gått ut med oppfordring om å boikotte Burma som turistland. Dette til tross arrangerer og sender norske reiseoperatører turister til landet.

Dykkerferie
Reiseselskapet NaturEventyr selger dykkerferie til Mergui-arkiplet i Burma. Ifølge byrået har øyene vært stengt for utenverdenen i 50 år, og ble først åpnet for begrenset turisme i 1997.

Turene går med fly til Thailand, hvor turistene fraktes over grensen til Burma, og man går ombord på mindre båter. Selve dykkercruiset varer fra fem til ti dager, og opererer fra grensen mot Thailand i sør, til nord i Mergui-arkiplet.

Turene arrangeres av nordmannen Freddy Storheil, som i mange år har drevet med dykkerferier, blant annet i Rødehavet. Han har ikke svart på NorWatchs henvendelser i saken.

Bladet Vi Menn beskriver i nummer 14/15 og 17, 1998, NaturEventyrs dykkerferie i Burma. Bladets journalist, Inge Lundereng, beskriver Mergui-arkiplet som et paradis for dykkere, og områdene som generelt uberørt. Lundereng beskriver hvordan turistene fraktes over den thailandsk-burmesiske grenseelven med båt, og nærmest må bestikke en lokal tolltjenestemann for å komme videre. Både geriljaen og den burmesiske kystvakten kontrollerer turistene i området, ifølge Lundereng.

Tore Ring i NaturEventyr kjenner lite til koblingen mellom Storheils dykkersafarier og den burmesiske juntaen, men tror at virksomheten nærmest går uavhengig av både burmesiske myndigheter og næringsliv. Det opereres allikevel i selskapets brosjyre med en grenseavgift til Burma på 95-130 amerikanske dollar. Ifølge Ring gjelder dette kun når turistene går ombord i båtene i Burma.

NaturEventyr tar i sin brosjyre forbehold om uro på den thailandsk-burmesiske grensen, noe som kan føre til kansellering av ferien.

Mergui-øyene er bebodd av sjøsigøynere, som i femti år har levet nærmest isolert fra omverdenen. NaturEventyr reklamerer med at turister har påtruffet stammer som ikke tidligere har sett hvite mennesker.

----------------------------------------------------------

"Vi mener det er for tidlig for både turisme, næringsliv og bistand å komme til Burma. Vi ønsker at slike framstøt kommer som følge av ekte framskritt i demokratiseringsprosessen."
Aung San Suu Kyi, 1995.

----------------------------------------------------------

Australske gruppereiser
Reisebyrået Eventyrreiser i Oslo selger pakketurer til Burma arrangert av den australske reiseoperatøren Intrepid. Byrået tilbyr både 2 og 3 ukers turer i landet. Eventyrreiser henviser til Intrepids informasjon omkring temaet Burma og turisme. Intrepid har ifølge dem selv, tenkt hardt og lenge på det moralske aspektet ved å arrangere turer til Burma, og har kommet til at de kan forsvare virksomheten.

Intrepid hevder at de arrangerer turer som nærmest utelukkende baserer seg på bruk av lokale tjenester, slik at en unngår å støtte opp omkring den turistindustrien regimet forsøker å bygge opp. Selskapet har lagt ved sin brosjyre en lengre utredning omkring problemstillingene, hvor de vektlegger viktigheten av bevisst turisme. Brosjyren siterer også opposisjonsleder Aung San Suu Kyi, som oppfordrer turister til ikke å besøke Burma.

Intrepid har siden 1994 arrangert egne turer for små grupper, som gjør at de kan omgåes myndighetenes opplegg, samtidig som selskapet ifølge dem selv, har støttet burmesiske hjelpeorganisasjoner og et skoleprosjekt i landet.

Cruise
Cruiseselskapet Cunard fulgte med på lasset da Kværner kjøpte Trafalgar House i april 1996, og ble i sommer solgt videre til amerikanske Carnival Corporation, verdens største cruiserederi. Samtidig ble Atle Brynestads Seabourn Cruise Line inkorporert i Cunard, slik at Brynestad, sammen med en del andre norske investorer, idag eier 32% i selskapet.

Seabourn Cruise Line består idag som en egen divisjon i Cunard Line, og anløper Rangoon. Seabourn arrangerer ekskursjon i byen, blant annet til flere buddhistiske severdigheter. Selskapets tre skip er registrert i NIS, Norsk internasjonalt skipsregister.
Cunard Line Ltd. er blant selskapene som er blitt kritisert for å anløpe den burmesiske hovedstaden Rangoon, men selskapet har ikke inkludert Rangoon i sitt ruteopplegg for 1999. Ved selskapets pr-kontor i London får NorWatch opplyst at selskapet kan ha anløpt Rangoon tidligere.

Atle Brynestad uttaler til NorWatch at selskapet har kansellert alle fremtidige anløp i Rangoon. Dette har de norske investorene i følge Brynestad fått til til tross for at de ikke har majoritet i selskapet. Brynestad hevder at Seabourn slutter 100% opp om regjeringens oppfordring. Dette til tross opererer selskapet fortsatt med tilbud om cruise til Burma, eller Myanmar som de kaller landet på sin hjemmeside på internett.

Skjerpete krav
Utenriksdepartementet opplyser til NorWatch at de regner med å ha nye retningslinjer i arbeidet for å støtte demokratiseringsprosessen i Burma klar mot slutten av november.

EU har skjerpet sine krav til landet, og har blant annet innført strenge visa-restriksjoner for burmesiske militærledere og andre personer knyttet til militærdiktaturet. Samtidig oppfordrer EU FN om å innføre full økonomisk boikott av landet. EU oppfordrer alle utenlandske foretak om å fryse sine investeringer i Burma, samt at Burma utestenges ved felles møter mellom EU og ASEAN.

----------------------------------------------------------

"Myanmar - det oser mystikk og spenning av navnet. Og endelig er Mergui-arkiplet i de sørlige delene av landet blitt tilgjengelig. Som eneste selskap med adgang kan vi nå tilby liveaboarddykking i et helt nytt og urørt område."
Fra NaturEventyrs brosjyre.

Artikkelen sto på trykk i Norwatchs nyhetsbrev nr. 18/98

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!